ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η εταιρεία του μόλις χρεοκόπησε, ο ίδιος παραμένει δισεκατομμυριούχος

Σύμφωνα με το Blooomberg, ο επιχειρηματίας διαθέτει προσωπική περιουσία 1,7 δισ. δολαρίων

Money Review

Η WeWork μόλις χρεοκόπησε, καθώς η εταιρείας μίσθωσης γραφείων δεν βρήκε ποτέ τον τρόπο να βγάλει χρήματα. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τον ιδρυτή της, Adam Neumann. Σύμφωνα με το Blooomberg, ο επιχειρηματίας διαθέτει προσωπική περιουσία 1,7 δισ. δολαρίων.

Η WeWork κήρυξε πτώχευση αυτή την εβδομάδα, έπειτα από μία ταραγμένη ιστορία και δύο χρόνια αφότου τελικά εισήλθε στο χρηματιστήριο. Η εταιρεία έχει υποχρεώσεις 19 δισ. δολαρίων και περιουσιακά στοιχεία 15 δισ. δολαρίων.

Η πτώχευσή της σημαίνει ότι επενδυτές της, όπως η Softbank Group και το Vision Fund, υφίστανται ακόμα μεγαλύτερες ζημιές από το όλο εγχείρημα.

«Ήταν δύσκολο για μένα να παρακολουθώ από το περιθώριο καθώς η WeWork δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί ένα προϊόν που είναι πιο επίκαιρο σήμερα από ποτέ», είπε ο 44χρονος Neumann σε δήλωσή του.

Όμως εκ των υστέρων, φαίνεται να βγήκε κερδισμένος από την αποπομπή του από την εταιρεία το 2019, αφότου η πρώτη της προσπάθεια να μπει στο χρηματιστήριο ναυάγησε. Μπορεί ο διωγμός του από την εταιρεία που ο ίδιος ίδρυσε να έπληξε τη φήμη του, όμως η έξοδός του τον άφησε με άφθονη ρευστότητα.

Σίγουρα, η χρεοκοπία της WeWork κοστίζει στον Neumann. Όταν η εταιρεία εισήχθη στο χρηματιστήριο σε μια συγχώνευση με μια εταιρεία εξαγοράς ειδικού σκοπού το 2021, ο επιχειρηματίας είχε περιουσία 2,3 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg, με σχεδόν το ένα τρίτο να αποτελείται από μετοχές της WeWork. Έκτοτε, η μετοχή της εταιρείας έχει χάσει πάνω από το 99% της αξίας της.

Όμως, με την εισαγωγή της WeWork στο χρηματιστήριο αποκαλύφθηκε πώς ο Neumann κατάφερε να αποσπάσει τεράστια ποσά σε μετρητά από την εταιρεία, στις καλές της εποχές. Άλλωστε, πρόκειται για μία εταιρεία που είχε φτάσει να αποτιμάται στα 47 δισ. δολάρια.

Το όνομα του πρώην CEO αναφέρθηκε 197 φορές στα επίσημα έγγραφα που κατατέθηκαν στο πλαίσιο της συγχώνευσης. Οι εγγραφές αφορούσαν πολύ υψηλές πληρωμές, όπως για παράδειγμα τα 185 εκατ. δολάρια που πήρε για να μην μπει σε άμεσο ανταγωνισμό με την WeWork, η πληρωμής ενός διακανονισμού ύψους 106 εκατ. δολαρίων και τα 578 εκατ. δολάρια που έλαβε για μετοχές που πούλησε η εταιρεία του Neumann, We Holdings, στην SoftBank.

Μεταξύ άλλων αναφερόταν και ένα δάνειο 432 εκατ. δολαρίων από την SoftBank προς τον Neumann, με εξασφάλιση μέρος του σχεδόν άχρηστου, πλέον, μεριδίου του στο WeWork.

Η χρεοκοπία της WeWork υπολογίζεται ότι κοστίζει στη SoftBank του δισεκατομμυριούχου Masayoshi Son περίπου 11,5 δισ. δολάρια σε μετοχές με άλλα 2,2 δισ. δολάρια σε χρέος που εξακολουθεί να υπάρχει.

Η διαδικασία πτώχευσης αναμένεται να διαρκέσει μήνες και θα αποφασίσει πώς θα μοιράσουν οι πιστωτές τα συντρίμμια της εταιρείας.

Αυτές τις μέρες, ο Neumann είναι απασχολημένος με μια νέα startup, τη Flow, η οποία έλαβε χρηματοδότηση 350 εκατ. δολαρίων από την εταιρεία venture capital Andreessen Horowitz σε αποτίμηση 1 δισ. δολαρίων τον Αύγουστο του 2022, πριν καν ξεκινήσει τη λειτουργία της. Η Flow θα λειτουργήσει πολυκατοικίες διαμερισμάτων που στοχεύουν να καλλιεργήσουν ένα αίσθημα ιδιοκτησίας και κοινότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Money Review

Money Review: Τελευταία Ενημέρωση