ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η αποκάλυψη ενός σκανδάλου: Πώς οι Σουηδοί έκλεψαν το εθνικό τους προϊόν από τους Τούρκους

28 Απριλίου 2018: Η Σουηδία, η χώρα των Ikea και του κοινωνικού κράτους, κάνει μία εξομολόγηση που σοκάρει τον πλανήτη

Money Review

28 Απριλίου 2018

Η Σουηδία, η χώρα των Ikea και του κοινωνικού κράτους, κάνει μία εξομολόγηση που σοκάρει τον πλανήτη.

Τα σουηδικά κεφτεδάκια, που αποτελούν το εθνικό πιάτο της και ίσως τη διασημότερη εξαγωγή της (αφού στα 340 καταστήματα Ikea ανά τον πλανήτη καταναλώνονται κάθε μέρα περισσότερα από 2 εκατομμύρια τέτοια κεφτεδάκια) δεν είναι πραγματικά σουηδικά, αλλά τουρκικά.

Η αποκάλυψη έρχεται από τα πιο επίσημα χείλη: Από τον λογαριασμό της χώρας στο Twitter.

«Τα σουηδικά κεφτεδάκια στηρίζονται στην πραγματικότητα σε μία συνταγή που ο Βασιλιάς Κάρολος XII έφερε πίσω μαζί του από την Τουρκία στις αρχές του 18ου αιώνα. Ας μείνουμε στα γεγονότα», έγραφε το επίμαχο τουίτ.

Τι προκάλεσε αυτή την εξομολόγηση, μερικούς αιώνες μετά, δεν έγινε γνωστό. Όμως η αποκάλυψη προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι Τούρκοι ενθουσιάστηκαν. Οι Σουηδοί, από την άλλη πλευρά, σοκαρίστηκαν. «Όλη μου η ζωή ήταν ένα ψέμα…», έγραψε στο Twitter o Σουηδός William J.
«Είμαστε διατεθειμένοι να το ξεχάσουμε εάν μας δώσετε τον Zlatan Ibrahimovic», έγραψε ένας Τούρκος, αναφερόμενος στον Σουηδό άσσο του ποδοσφαίρου.

Τα τουρκικά media έσπευσαν να επισημάνουν ότι ο Κάρολος, που κυβέρνησε από το 1697 έως το 1718 και πέρασε μερικά χρόνια εξόριστος στην Οθωμανική Αυτοκρατορία (στη σημερινή Μολδαβία) στις αρχές του 18ου αιώνα, έφερε μαζί του κατά την επιστροφή του στη Σουηδία και άλλα τουρκικά προϊόντα, όπως τον καφέ και το γεμιστό λάχανο.

Οι Σουηδοί, που κάθε άλλο παρά ήθελαν να εμπλακούν σε έναν γαστρονομικό πόλεμο, έσπευσαν να κατεβάσουν τους τόνους. «Αγαπάμε τον καφέ ακόμα περισσότερο από τα κεφτεδάκια! Σε κάποια στιγμή, είχαμε ακόμα και καφε-απαγόρευση στη Σουηδία!», έγραψε ο επίσημος λογαριασμός της χώρας στο Twitter.

Η Ikea, πάντως, εξακολουθεί να πουλά «σουηδικά κεφτεδάκια» και όχι «τουρκικούς κεφτέδες» (Köfte) στα καταστήματά της.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Money Review

Money Review: Τελευταία Ενημέρωση