ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διακοπές από τις ηθικές αξίες: Τέλος στους «άτακτους» τουρίστες βάζει το Άμστερνταμ

Τα δύο προβλήματα

Money Review

Ευκαιρία για αλλαγή του τουριστικού brand της Ολλανδίας και συγκεκριμένα του Άμστερνταμ έδωσε η πανδημία, με τις αρμόδιες αρχές να φαίνονται πλέον αποφασισμένες να αποτρέψουν την έλευση των «κακών» τουριστών.

Όπως παραδέχεται σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg η δήμαρχος του Άμστερνταμ, Femke Halsema, οι κάτοικοι της πόλης αισθάνονται εδώ και καιρό ότι βρίσκονται στο περιθώριο, αφού οι δρόμοι του κέντρου ιδίως γεμίζουν με τουρίστες, οι οποίοι αναζητούν ναρκωτικά ή σεξ. «Δεν θέλουμε να γίνουμε Βενετία ή Ντουμπρόβνικ, όπου το ιστορικό κέντρο έχει γίνει ένα κλειστό θεματικό πάρκο. Στο μέλλον θα πρέπει να είναι ένα βιώσιμο μέρος της πόλης», σημείωσε η ίδια.

Ειδικότερα, όπως δηλώνει η Halsema, το Άμστερνταμ ανέκαθεν ήταν και θα παραμείνει μία διεθνής πόλη, η οποία θα υποδέχεται τουρίστες. Το πρόβλημα εντοπίζεται στην συμπεριφορά μίας μειονότητας τουριστών, αλλά και στον τεράστιο αριθμό των επισκεπτών στην πόλη, αφού σύμφωνα με την δήμαρχο, το Άμστερνταμ υποδέχεται 22 εκατ. τουρίστες το χρόνο – περισσότερους από την Φλωρεντία ή την Βαρκελώνη, που επίσης αποτελούν μεγάλους τουριστικούς προορισμούς.

Τα δύο προβλήματα

Όπως τονίζει η Halsema δεν υπάρχει «ιδανικός» αριθμός τουριστών, αφού αυτό εξαρτάται από την συμπεριφορά τους και τον τρόπο με τον οποίο διαχέονται στην πόλη. Σύμφωνα με την ίδια από τον υπερτουρισμό απορρέουν δύο σημαντικά προβλήματα: πρώτον ότι η πόλη γίνεται πολύ ακριβή (εν μέρει και λόγω των πολλών ξένων που ζουν μόνιμα στο Άμστερνταμ), το οποίο επιβαρύνει δυσανάλογα τη μεσαία τάξη. Δεύτερον, σημειώνει η ίδια στο Bloomberg, οι ντόπιοι νιώθουν εκτοπισμένοι από την πόλη και ιδίως από το κέντρο της, το οποίο δεν «ανήκει» πλέον στους κατοίκους.

Αυτό που θα πρέπει να αποφύγει εφεξής το Άμστερνταμ είναι τους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη προκειμένου να κάνουν διακοπές από τον ηθικό κώδικα, τονίζει χαρακτηριστικά η Halsema. Πρόκειται για τους επισκέπτες που βγάζουν έναν «άλλον εαυτό», μέσω μίας συμπεριφοράς την οποία ουδέποτε θα έδειχναν στην πατρίδα τους. «Ο κόσμος που έρχεται εδώ για να ξεφύγει από τις ηθικές αξίες είναι πρόβλημα για εμάς», τονίζει η ίδια στο Bloomberg.

Αυτό το αποδίδει εν μέρει στις αρμόδιες αρχές, οι οποίες ήθελαν απεγνωσμένα στο παρελθόν να προσελκύσουν τουρίστες – ιδίως μετά την κρίση του 2008 – με κάθε κόστος.

Τα κόκκινα φανάρια

Στο παρελθόν η διάσημη γειτονιά των κόκκινων φαναριών ήταν ένα ασφαλές περιβάλλον εργασίας για όσους απασχολούνται σε αυτή, σημειώνει η δήμαρχος, τονίζοντας ότι τώρα δυστυχώς υπάρχουν πολλά άτομα, τα οποία στέκονται μπροστά στις βιτρίνες και γελούν. «Θεωρώ ότι πρόκειται για μία παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. Δεν θέλουμε να ποινικοποιήσουμε την πορνεία. Για εμένα, είναι πολύ σημαντικό γυναίκες και τρανς εργαζόμενοι να κάνουν τη δουλειά τους σε ασφαλείς συνθήκες και σύμφωνα με τα ανθρώπινα δικαιώματα» τονίζει.

Η μαριχουάνα

Στην Ολλανδία, η χρήση μαριχουάνα δεν είναι νόμιμη, ωστόσο τα λεγόμενα coffeeshop πουλούν νόμιμα μικρές ποσότητες σε άτομα άνω των 18 ετών. Η δήμαρχος υποστηρίζει ότι θα πρέπει να καταστεί νόμιμη η χρήση, διότι διαφορετικά ευνοεί το οργανωμένο έγκλημα. Επίσης, παρατηρεί ότι λόγω του τεράστιου όγκου επισκεπτών, ο αριθμός των coffeeshop έχει περιοριστεί, ενώ η ζήτηση για μαριχουάνα έχει αυξηθεί. «Πολλά χρήματα περνούν μέσω της αγοράς, καθιστώντας την πολύ ευάλωτη στο οργανωμένο έγκλημα», τονίζει η ίδια.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Money Review

Money Review: Τελευταία Ενημέρωση

X