Money Review
Στην Ευρώπη βρίσκονται τα οκτώ από τα δέκα χειρότερα αεροδρόμια του κόσμου, σύμφωνα με έρευνα από τη γερμανική AirHelp, η οποία βαθμολογεί την εμπειρία των επισκεπτών με βάση τρία κριτήρια: τη συνέπεια στις πτήσεις και τις υπηρεσίες αεροδρομίου (60% της βαθμολογίας), την ποιότητα των υπηρεσιών (20%) και το φαγητό και τα καταστήματα (20%).
Ως το καλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου αναδείχθηκε το Διεθνές Αεροδρόμιο του Κατάρ, αποσπώντας βαθμολογία 8,39/10. Από την άλλη πλευρά, βάσει των εμπειριών που συλλέχθηκαν από επισκέπτες, αυτά είναι τα δέκα χειρότερα αεροδρόμια στον κόσμο:
10. Gatwick (Λονδίνο, Βρετανία)
Συνολικό σκορ: 6,62/10. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο στην Βρετανία και πολλοί επισκέπτες διαμαρτύρονται ότι έχει υπερβολικά πολύ κόσμο, αλλά και θόρυβο. Ορισμένοι επίσης διαμαρτύρονται ότι έχει «φριχτές υποδομές» για παιδιά.
9. Billy Bishop (Τορόντο, Καναδάς)
Συνολικό σκορ: 6,5/10. Το ένατο μεγαλύτερο αεροδρόμιο του Καναδά εξυπηρέτησε 282.000 επιβάτες το 2021. Παρότι βρίσκεται ψηλά στην λίστα με τα χειρότερα αεροδρόμια του κόσμου κατά την AirHelp, έχει αρκετά καλές κριτικές στην Skytrax.
8. Πόρτο (Πόρτο, Πορτογαλία)
Συνολικό σκορ: 6,46/10. Το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Πορτογαλίας εξυπηρέτησε τουλάχιστον 13 εκατ. άτομα το 2019. Και στην περίπτωση του συγκεκριμένου αεροδρομίου, φαίνεται πως οι απόψεις διίστανται. Για παράδειγμα, ένας επιβάτης λέει ότι πρόκειται για ένα από τα καλύτερα αεροδρόμια της Ευρώπης, ενώ άλλος διαμαρτύρεται για την ποιότητα του φαγητού και για τις εξαιρετικά μεγάλες ουρές αναμονής.
7. Orly (Παρίσι, Γαλλία)
Συνολικό σκορ: 6,37/10. Το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο του Παρισιού συγκεντρώνει πολλούς δυσαρεστημένους επισκέπτες και χαμηλότατες βαθμολογίες και στην Skytrax. Ένας επιβάτης το χαρακτηρίζει ως το «χειρότερο αεροδρόμιο που έχει υπάρξει ποτέ», ενώ άλλος διαμαρτύρεται ότι είχε τόσο «αργή και μεγάλη» αναμονή που έχασε την πτήση του.
6. Μάντσεστερ (Μάντσεστερ, Βρετανία)
Συνολικό σκορ: 6,26/10. Το τρίτο μεγαλύτερο αεροδρόμιο στην Βρετανία, ενώ έχει αξιοπρεπή βαθμολογία στις υπηρεσίες και τα καταστήματα, χάνει πολλούς πόντους από την συνέπεια στις υπηρεσίες. Μάλιστα, ένας εκ των επισκεπτών δηλώνει ότι περίμενε περισσότερες από δύο ώρες για να παραλάβει τη βαλίτσα του.
5. Διεθνές Αεροδρόμιο Μαλτας (Μάλτα)
Συνολικό σκορ: 6,05/10. Το μοναδικό αεροδρόμιο της χώρας συγκεντρώνει εξαιρετικά χαμηλή βαθμολογία στην συνέπεια. Ορισμένοι δηλώνουν πως το αεροδρόμιο είναι πολύ μικρό για τον αριθμό των επιβατών που εξυπηρετεί και ότι οι καθυστερήσεις είναι σύνηθες φαινόμενο.
4. Henri Coandă (Βουκουρέστι, Ρουμανία)
Συνολικό σκορ: 6,03/10. Το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, που εξυπηρέτησε σχεδόν 7 εκατ. επιβάτες το 2021, συγκεντρώνει χαμηλή βαθμολογία και στα τρία κριτήρια. Ένας επιβάτης δηλώνει ότι το προσωπικό είναι «κάπως επιθετικό» και μη φιλικό. Άλλος επιβάτης δηλώνει ότι το αεροδρόμιο φέρνει μνήμες από την δεκαετία του 1960.
3. Αϊντχόβεν (Αϊντχόβεν, Ολλανδία)
Συνολικό σκορ: 5,92/10. Το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ολλανδίας λέγεται πως είναι πολύ μικρό και στελεχώνει «πολύ αγενές προσωπικό», σύμφωνα με έναν επιβάτη. Άλλη κριτική σημειώνει ότι το αεροδρόμιο είναι σαν «σταύλος», καθώς οι επιβάτες καλούνται να περιμένουν σε ανοιχτό χώρο.
2. Διεθνές Αεροδρόμιο Κουβέιτ (Πόλη του Κουβέιτ, Κουβέιτ)
Συνολικό σκορ: 5,78/10. Το αεροδρόμιο εξυπηρέτησε τουλάχιστον 15 εκατ. επισκέπτες το 2019 και συγκεντρώνει πολύ χαμηλή βαθμολογία στην συνέπεια. Ορισμένοι επιβάτες παραπονέθηκαν για την μυρωδιά των χώρων, αλλά και την αντιεπαγγελματική συμπεριφορά των υπαλλήλων.
1. Lisbon Humberto Delgado (Λισαβόνα, Πορτογαλία)
Συνολικό σκορ: 5,76/10. Πρόκειται για το 16ο μεγαλύτερο αεροδρόμιο σε ολόκληρη την Ευρώπη και το 2019 εξυπηρέτησε 31 εκατ. επιβάτες. Πολλοί διαμαρτύρονται για τις ουρές στον έλεγχο διαβατηρίων (έως και έξι ώρες αναμονής για ορισμένους), εξ ου και συγκεντρώνει πολύ χαμηλή βαθμολογία στην συνέπεια.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider