ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χάος στη Συρία - «Περικυκλώνουμε τη Δαμασκό. Ξεκίνησε η τελική φάση»

Αναφορές ότι οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις πλησιάζουν από τα νότια προάστια της Δαμασκού. Το συριακό πρακτορείο ειδήσεων μεταδίδει ότι ο πρόεδρος, Μπασάρ Αλ Ασαντ συνεχίζει να εκτελεί τα καθήκοντά του

Kathimerini.gr

Προέλαση σε όλα τα μέτωπα καταγράφουν τις τελευταίες ώρες στη Συρία οι τζιχαντιστές και οι αντάρτες σύμμαχοί τους. Με βάση τα παρόντα δεδομένα, πληροφορίες θέλουν τους αντικαθεστωτικούς να έχουν προωθηθεί στις παρυφές της νότιας Δαμασκού ενώ παράλληλα στην κεντρική Συρία έχουν εισέλθει στην πόλη της Χομς.

Στο μεταξύ, το μεσημέρι του Σαββάτου, το συριακό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι ο πρόεδρος, Μπασάρ Αλ Ασαντ συνεχίζει να εκτελεί τα καθήκοντά του ευρισκόμενος στην πρωτεύουσα Δαμασκό.

«Οι δυνάμεις μας ξεκίνησαν την τελική φάση της περικύκλωσης της πρωτεύουσας Δαμασκού» ανέφερε ένας από τους διοικητές των ανταρτών, ο Χασάν Αμπντελ Γάνι. Το υπουργείο Άμυνας ωστόσο το διέψευσε, λέγοντας ότι «είναι αβάσιμες οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι ένοπλες δυνάμεις μας, που είναι παρούσες σε όλες τις ζώνες της υπαίθρου της Δαμασκού, αποσύρθηκαν».

Φωτ.: Reuters

Αντάρτες στις παρυφές της Χομς – Φωτ.: Reuters

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο στρατός αποσύρθηκε από θέσεις του σε κοινότητες νοτιοδυτικά της Δαμασκού, οι οποίες ελέγχονται πλέον από τους ντόπιους αντάρτες. Ο Γάνι είπε ότι οι δυνάμεις του κατέλαβαν την έδρα της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών, που βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα και ότι «συνεχίζουν» την πορεία τους προς την πρωτεύουσα.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, Ρατζίπ Σοιλού, αντικαθεστωτικοί εθέαθησαν νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου σε απόσταση μόλις τριών χιλιομέτρων από το κέντρο της Δαμασκού.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αντάρτες έχουν εισέλθει στη Χομς της κεντρικής Συρίας ενώ έθεσαν υπό τον έλεγχό τους και την πόλη Παλμύρα στην ευρύτερη περιοχή, από όπου επίσης αποχώρησαν οι δυνάμεις του Ασαντ.

Την ίδια στιγμή, 2.000 στρατιώτες φέρονται να πέρασαν τις τελευταίες ώρες τα σύνορα με το Ιράκ, αναζητώντας καταφύγιο.

Σε δύσκολη θέση ο συριακός στρατός

Δυτικοί αξιωματούχοι λένε ότι ο συριακός στρατός βρίσκεται σε δύσκολη θέση, είναι ανήμπορος να σταματήσει τους αντάρτες και αναγκάζεται να υποχωρεί.

Ο Ασαντ βασιζόταν εδώ και χρόνια στους συμμάχους του για να καταστέλλει τους αντάρτες: τα ρωσικά μαχητικά βομβάρδιζαν από αέρος ενώ το Ιράν έστελνε τους δικούς του συμμάχους, μαχητές της Χεζμπολάχ και παραστρατιωτικών ιρακινών οργανώσεων, για να ενισχύσει τις χερσαίες δυνάμεις. Ομως η Ρωσία από το 2022 έχει επικεντρωθεί στον πόλεμο στην Ουκρανία και η Χεζμπολάχ υπέστη βαριές απώλειες στον πόλεμο με το Ισραήλ, με αποτέλεσμα να περιοριστούν σημαντικά οι δυνατότητές της.

Η Χεζμπολάχ έστειλε 2.000 μαχητές στην Κουσέιρ

Τονίζεται, παράλληλα, ότι σήμερα Σάββατο, η λιβανέζικη Χεζμπολάχ έστειλε 2.000 μαχητές της ως ενισχύσεις στην πόλη Κουσέιρ, ένα από τα προπύργιά της στη Συρία, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, με στόχο να την υπερασπιστούν εάν δεχτεί επίθεση από τους Σύρους αντάρτες, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή προσκείμενη στο φιλοϊρανικό κίνημα.

Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, η Χεζμπολάχ έστειλε 2.000 άνδρες από τον Λίβανο στην περιοχή της Κουσέιρ και την οροσειρά που χωρίζει τη Συρία από τον Λίβανο.

Η λιβανέζικη οργάνωση, η οποία πολέμησε στο παρελθόν στο πλευρό του κυβερνητικού στρατού της Συρίας, δεν συμμετείχε στις μάχες που είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες δέκα ημέρες με τους αντάρτες, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Η Χεζμπολάχ έχει στείλει μάλιστα μερικές «δυνάμεις επιτήρησης» στη Χομς, όμως μια μεγαλύτερη δύναμη θα ήταν εκτεθειμένη σε ισραηλινά πλήγματα. Το Ισραήλ βομβάρδισε την Παρασκευή δύο μεθοριακές διαβάσεις στα σύνορα Λιβάνου-Συρίας.

Φωτ.: Reuters

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι η Μόσχα επιθυμεί τον διάλογο μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της «νόμιμης αντιπολίτευσης», όπως την αποκάλεσε.

Λίγο νωρίτερα και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγσί είχε δηλώσεις στους δημοσιογράφους ότι «πρέπει να ξεκινήσει πολιτικός διάλογος μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και των νόμιμων εκπροσώπων της αντιπολίτευσης».

Ο Λαβρόφ χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους αντάρτες της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, μολονότι οι ίδιοι λένε ότι έχουν αλλάξει απόψεις. «Είναι απαράδεκτο να επιτρέψουμε σε τρομοκρατικές ομάδες να θέσουν υπό τον έλεγχό τους συριακά εδάφη», πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε πώς αναμένει να εξελιχθεί η κατάσταση στη Συρία και τι θα συμβεί με τις ρωσικές βάσεις που υπάρχουν στη χώρα, ο Λαβρόφ απάντησε ότι «δεν μπορεί να κάνει εικασίες».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X