ΠΗΓΗ: ΒΒC
«Στενάχωρο, κλειστοφοβικό και πρωτόγονο»: Αυτές είναι οι λέξεις που χρησιμοποιεί δημοσιογράφος του BBC για να περιγράψει το εσωτερικό του πρώτου «narco-sub» (δηλ. υποβρυχίου για τη μεταφορά ναρκωτικών) που μετέφερε κοκαΐνη στην Ευρώπη από τη Νότια Αμερική.
Στο πλήρωμα ανήκαν δύο ξαδέλφια από τον Ισημερινό και ένας Ισπανός πρώην μποξέρ, οι οποίοι ξεκίνησαν το ταξίδι τους από ένα τροπικό δάσος του Αμαζονίου. Μαζί τους είχαν ενεργειακές μπάρες, κουτάκια με σαρδέλες και πλαστικές σακούλες τις οποίες χρησιμοποιούσαν ως τουαλέτα.
Αυτά ήταν τα μόνα πράγματα που υπήρχαν μέσα στο υποβρύχιο, μαζί φυσικά με τρεις τόνους κοκαΐνης αξίας άνω των 150 εκατομμυρίων δολαρίων.
Αλλά η αποστολή τους δεν ολοκληρώθηκε όπως σχεδίαζαν… Οι αρχές επιβολής του νόμου, συμπεριλαμβανομένης της Εθνικής Υπηρεσίας Εγκλήματος του Ηνωμένου Βασιλείου (NCA), εντόπισαν τα ίχνη του υποβρυχίου στα τέλη του 2019 και οι τρεις άνδρες συνελήφθησαν κοντά στην ακτή της Γαλικίας στην Ισπανία και φυλακίστηκαν.
Δύσκολος ο εντοπισμός των υποβρυχίων
Η συγκεκριμένη υπόθεση θεωρήθηκε σημαντική στιγμή στη μάχη κατά του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και αποτελεί σύμβολο ενός φαινομένου που εντείνεται σιωπηλά.
Ειδικότερα, τον περασμένο μήνα, εντοπίστηκε άλλο ένα υποβρύχιο ανοιχτά της Ισπανίας – και πάλι στην περιοχή της Γαλικίας.
«Εδώ και πάνω από 20 χρόνια οι λαθρέμποροι χρησιμοποιούν υποβρύχια για να φτάσουν στην Αφρική και την Ευρώπη, αλλά αυτά τα δύο είναι τα πρώτα που κατασχέθηκαν», εξηγεί ο Αντόνιο Μαρτίνες Ντουάρτε, επικεφαλής της ταξιαρχίας της ισπανικής αστυνομίας για τα ναρκωτικά. «Είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν», τονίζει.
Εκτιμάται μάλιστα ότι εκατοντάδες αυτοσχέδια υποβρύχια έχουν προορισμό την Ευρώπη, που είναι η μεγαλύτερη αγορά κοκαΐνης μετά τις ΗΠΑ και μάλιστα αναπτύσσεται ραγδαία μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.
«Τσουνάμι» κοκαΐνης
Ενα από τα μέρη όπου παρατηρείται τεράστια αύξηση στη μεταφορά κοκαΐνης είναι το λιμάνι της Αμβέρσας στο Βέλγιο. Μάλιστα το 2022 κατασχέθηκαν 110 τόνοι κοκαΐνης, ποσότητα τόσο μεγάλη που δεν υπήρχαν αρκετοί κλίβανοι ώστε να πραγματοποιηθεί γρήγορα η καύση τους.
Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, εντοπίζεται μόλις το 10% της κοκαΐνης που φτάνει στο συγκεκριμένο λιμάνι, ενώ το υπόλοιπο πηγαίνει προς την Ολλανδία και από εκεί σε κάθε γωνιά της Ευρώπης.
Ο επικεφαλής του τελωνείου στο βελγικό λιμάνι δήλωσε στο BBC ότι, απέναντι σε αυτό το «τσουνάμι» κοκαΐνης, οι αρχές δεν θα καταφέρουν ποτέ να κερδίσουν τη μάχη.
Πρόκειται, μάλιστα, για μια μάχη που έχει λάβει τη μορφή εγκλήματος και στους δρόμους της Αμβέρσας. Τον Ιανουάριο, ένα 11χρονο κορίτσι σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών μεταξύ συμμοριών που σχετίζονταν με το εμπόριο κοκαΐνης στην πόλη.
Για τον Μισέλ Κλεζ, έναν από τους κορυφαίους δικαστές του Βελγίου, η βιομηχανία κοκαΐνης έχει ξεφύγει από τον έλεγχο και αυτό αποτελεί μια «απόλυτα ευτυχή συγκυρία» για τους λαθρεμπόρους.
Σύμφωνα με το BBC, η κρίση στο Βέλγιο αφορά ολόκληρη την Ευρώπη και ο ΟΗΕ προειδοποιεί πως οι διεθνείς συμμορίες συνεργάζονται μεταξύ τους όπως ποτέ άλλοτε. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι μετά την επιτυχία τους στην Ευρώπη πρόκειται να επεκτείνουν σύντομα τις δραστηριότητές τους στην Ασία και την Αφρική, αναζητώντας απεριόριστα κέρδη.