ΠΗΓΗ: Reuters
Την «εμπιστοσύνη» του στον Βλαντιμίρ Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, με τον ίδιο να εκτιμά ότι ο Ρώσος πρόεδρος «θέλει να υπάρξει ειρήνη». Παράλληλα, ο Τραμπ διαμήνυσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να τελειώσει».
Οσον αφορά τις συνομιλίες για τον τερματισμό της σύρραξης ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι «η Ουκρανία θα έχει θέση στο τραπέζι των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία».
Ο Τραμπ ανέφερε επίσης ότι «ήταν λάθος» η εκδίωξη της Ρωσίας από τους G7 τονίζοντας ότι «θα ήθελε πολύ» η Μόσχα να επιστρέψει στην ομάδα αυτή.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε επίσης ότι θα ήθελε να διεξαχθεί μια σύνοδος με τη Ρωσία και την Κίνα για να συζητηθούν οι αμυντικές δαπάνες και η αποπυρηνικοποίηση. Ο ίδιος τόνισε ότι στηρίζει τις κινήσεις προς την αποπυρηνικοποίηση, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει λόγος» να κατασκευαστούν πυρηνικά όπλα.
Σε αλλο σημείο αποκάλυψε ότι σκέφτεται τη διεξαγωγή μιας συνόδου κορυφής με τους προέδρους της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ και της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν «όταν τα πράγματα ηρεμήσουν κάπως».
Επικοινωνία Τραμπ με Πούτιν και Ζελένσκι
Εχθές, Τετάρτη, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του. Οπως έγραψε σε ανάρτησή του στο Truth Social ο Τραμπ, είχε «μια μακρά και ιδιαίτερα παραγωγική τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν».
«Συζητήσαμε για την Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή, την ενέργεια, την τεχνητή νοημοσύνη, τη δύναμη του δολαρίου και διάφορα άλλα θέματα. Αναφερθήκαμε επίσης στη μεγάλη ιστορία των εθνών μας και το γεγονός ότι πολεμήσαμε επιτυχώς μαζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενθυμούμενοι, ότι η Ρωσία έχασε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους όπως και εμείς!», τόνισε.
Στη συνέχεια, η συζήτηση σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο μεταφέρθηκε στο μέτωπο της Ουκρανίας. «Οπως συμφωνήσαμε και οι δύο, θέλουμε να σταματήσουμε τα εκατομμύρια θανάτους στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας. Ο πρόεδρος Πούτιν χρησιμοποίησε και το πολύ ισχυρό σύνθημα της εκστρατείας μου, “κοινή λογική”. Και οι δύο πιστεύουμε πολύ σθεναρά σε αυτό. Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε πολύ στενά, αλλά και να υπάρξουν εκατέρωθεν επισκέψεις», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Συμφωνήσαμε επίσης οι ομάδες μας να εκκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις και θα ξεκινήσουμε με την κλήση του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, για να τον ενημερώσουμε για τη συζήτηση, κάτι που θα κάνω ευθύς αμέσως», πρόσθεσε ο Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι θα ενημερώσει την ομάδα του για τις διαπραγματεύσεις. «Ζήτησα από τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, τον διευθυντή της CIA Τζον Ράτκλιφ, τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Μάικλ Γουόλτς και τον πρέσβη και ειδικό απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ, να ηγηθούν των διαπραγματεύσεων, οι οποίες, πιστεύω ακράδαντα, θα είναι επιτυχείς».
Κλείνοντας, ανέφερε: «Εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε έναν πόλεμο που δεν θα συνέβαινε αν ήμουν πρόεδρος, αλλά συνέβη, οπότε πρέπει να τελειώσει. Δεν πρέπει να χαθούν άλλες ζωές! Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο Πούτιν για τον χρόνο και την προσπάθειά του για αυτήν την επικοινωνία, καθώς και για την απελευθέρωση του Μαρκ Φόγκελ. Πιστεύω ότι αυτή η προσπάθεια θα οδηγήσει σε επιτυχή κατάληξη. Ελπίζω σύντομα!».
Μετά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσίας, ο Ντόναλντ Τραμπ συνομίλησε και με τον Ουκρανός πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο Ζελένσκι αναφερόμενος στο τηλεφώνημα, είπε ότι είχε «ουσιαστική συνομιλία» με τον Αμερικανό ομόλογό του και πως συζήτησαν την προετοιμασία ενός εγγράφου για την ασφάλεια και την οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.
«Μιλήσαμε πολλή ώρα για τις ευκαιρίες επίτευξης ειρήνης, συζητήσαμε την ετοιμότητά μας να συνεργαστούμε σε ομαδικό επίπεδο, αλλά και για τις τεχνολογικές δυνατότητες της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων drones και άλλων προηγμένων τεχνολογιών», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο X.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, δήλωσε ότι «η συζήτηση πήγε πολύ καλά. Αυτός, όπως και ο πρόεδρος Πούτιν, θέλει να κάνει ειρήνη». Είπε επίσης ότι το τηλεφώνημα έγινε εν όψει της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, όπου ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, και τον υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο.