ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τελευταίο 24ωρο ανακωχής στη Γάζα – Αυξάνεται η πίεση για παράταση

Σύμφωνα με αναφορές, συνομιλίες για την παράταση της εκεχειρίας βρίσκονται σε εξέλιξη, με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου και του Κατάρ

Kathimerini.gr

Η προσωρινή εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς εισήλθε στο τελευταίο της 24ωρο σήμερα Δευτέρα.

Η Χαμάς δηλώνει πρόθυμη να παρατείνει την παύση των μαχών, ενώ σύμφωνα με αναφορές, συνομιλίες για την παράταση της εκεχειρίας βρίσκονται σε εξέλιξη, με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου και του Κατάρ.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, δεκάδες όμηροι έχουν αφεθεί ελεύθεροι από τη Χαμάς, ενώ περισσότεροι από 100 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι απελευθερώθηκαν από το Ισραήλ σε αντάλλαγμα.

Υπέρ της παράτασης οι ΗΠΑ

Η προσοχή τώρα έχει στραφεί στο αν η εκεχειρία θα παραταθεί πριν από την προγραμματισμένη λήξη της νωρίς το πρωί της Τρίτης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Κυριακή, «αυτός είναι ο στόχος μας, να συνεχιστεί η παύση και μετά την αυριανή ημέρα, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να βλέπουμε περισσότερους ομήρους να απελευθερώνονται και να διοχετεύουμε περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη στη Γάζα».

Πρόσθεσε ότι θα ήθελε οι μάχες να σταματήσουν «όσο συνεχίζουν να απελευθερώνονται όμηροι».

Παρομοίως, υπέρ μίας παράτασης της εκεχειρίας έχει εκφραστεί και η γαλλική κυβέρνηση.

Η Χαμάς έχει καταστήσει γνωστή την προθυμία της να παρατείνει την εκεχειρία. Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, ανέφερε στους μεσολαβητές ότι είναι ανοιχτή στην παράτασή της κατά «δύο έως τέσσερις ημέρες».

Πίεση στο Ισραήλ

Το Ισραήλ αντιμετωπίζει τεράστιες πιέσεις από τις οικογένειες των ομήρων, καθώς και από συμμάχους, να παρατείνει την εκεχειρία για να εξασφαλίσει περισσότερες απελευθερώσεις.

Στο πλαίσιο της εκεχειρίας, 50 όμηροι που κρατούνται από τους μαχητές επρόκειτο να απελευθερωθούν μέσα σε τέσσερις ημέρες σε αντάλλαγμα για 150 Παλαιστίνιους κρατουμένους.

Επιπλέον, προβλέπεται παράτασή της κατά μία ημέρα για κάθε δέκα Ισραηλινούς ομήρους που θα απελευθερώνει η Χαμάς.

Από την Παρασκευή αφέθηκαν ελεύθεροι 39 όμηροι, στο πλαίσιο της συμφωνίας και 24 εκτός αυτού του πλαισίου, στην πλειονότητά τους Ταϊλανδοί που εργάζονταν στο Ισραήλ, καθώς και 117 Παλαιστίνιοι φυλακισμένοι, καθώς η συμφωνημένη αναλογία είναι 1 προς 3.

Υπάρχει ρήτρα στη συμφωνία που επιτρέπει την παράταση της ανακωχής, με προϋπόθεση την απελευθέρωση δέκα ομήρων την ημέρα, που θα έχει αντάλλαγμα την απελευθέρωση 30 Παλαιστινίων.

Νετανιάχου: Θα επιστρέψουμε στον σκοπό μας

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επισκέφθηκε τη Λωρίδα της Γάζας, κατά τη διάρκεια της προσωρινής εκεχειρίας, χθες Κυριακή.

Ανάμεσα στους ομήρους που απελευθερώθηκαν χθες Κυρικακή ήταν κοριτσάκι 4 ετών με αμερικανική υπηκοότητα, το μικρό όνομα του οποίου είναι Αμπιγκέιλ. Το παιδί έμεινε ορφανό στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου. Εκλεισε τα 4 ενώ κρατείτο από τη Χαμάς.

«Εχει υποστεί φρικτό ψυχικό τραύμα», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με τον οποίο η μικρή είδε τους γονείς της να σκοτώνονται μπροστά στα μάτια της.

«Δεν έχει πια γονείς, όμως όλη η χώρα την παίρνει στην αγκαλιά της. Θα τη φροντίσουμε», είπε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που συζήτησε τηλεφωνικά με τον Μπάιντεν.

Η ρήτρα που προέβλεπε την παράταση της ανακωχής είναι μεν «ευλογία», πρόσθεσε ο Νετανιάχου, όμως «έχω επίσης πει πως μετά τη συμφωνία θα επιστρέψουμε στον σκοπό μας: να εξαλείψουμε τη Χαμάς και να εγγυηθούμε ότι η Λωρίδα της Γάζας δεν θα είναι πια αυτή που ήταν», συμπλήρωσε.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος αναμένεται σήμερα να ζητήσει από την κυβέρνησή του να εγκρίνει προϋπολογισμό «πολέμου», ύψους 30 δισεκατομμυρίων σέκελ (7,3 δισ. ευρώ), διεμήνυσε πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν έως «τη νίκη».

Εκανε τη δήλωση αυτή στη βόρεια Γάζα, όπου πήγε –για πρώτη φορά μετά τη μονομερή αποχώρηση του Ισραήλ από τον παλαιστινιακό θύλακο το 2005– να επιθεωρήσει στρατιώτες.

Στη Δυτική Οχθη Παλαιστίνιοι αποφυλακισθέντες

Στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, λεωφορεία της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) μετέφεραν στη Ραμάλα και στην Μπεϊτούνια αποφυλακισθέντες, τους οποίους υποδέχθηκαν πλήθη ανεμίζοντας σημαίες της Παλαιστίνης, της Χαμάς και άλλων οργανώσεων.

«Αισθάνομαι χαρούμενος και ταυτόχρονα θλιμμένος για το αίμα των μαρτύρων μας. Θλίβομαι για τους μάρτυρές μας αλλά χαίρομαι για τη νίκη της αντίστασής μας», είπε στην Μπεϊτούνια ο Γιάζαν Σαμπά, νεαρός κρατούμενος που αφέθηκε ελεύθερος στο πλαίσιο της ανακωχής.

Το Ισραήλ άρχισε την επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας μετά την έφοδο μαχητών της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου με 1.200 νεκρούς, κατά τις ισραηλινές Αρχές. Κατά τη διάρκεια της πιο πολύνεκρης επίθεσης που υπέστη ποτέ το Ισραήλ από καταβολής κράτους εξάλλου απήχθησαν 240 άνθρωποι και οδηγήθηκαν στον παλαιστινιακό θύλακο.

Σε αντίποινα για την επίθεση, ο στρατός του Ισραήλ, όπου η πολιτική ηγεσία ορκίστηκε να «εξαλείψει» τη Χαμάς που πήρε την εξουσία το 2007 στη Λωρίδα της Γάζας, εξαπέλυσε ακατάπαυστους βομβαρδισμούς και την 27η Οκτωβρίου άρχισε χερσαία επιχείρηση.

Με βάση τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, 14.854 άνθρωποι, ανάμεσά τους 6.150 παιδιά, σκοτώθηκαν στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Η πολιτική προστασία στη Γάζα κάνει λόγο για άλλους 7.000 αγνοουμένους, μεγάλο μέρος των οποίων θάφτηκε στα συντρίμμια.

Επικίνδυνη η ανθρωπιστική κατάσταση

Μολονότι η ανακωχή προσέφερε ανάπαυλα στους αμάχους στη Γάζα, η ανθρωπιστική κατάσταση παραμένει «επικίνδυνη» και οι ανάγκες «χωρίς προηγούμενο», σύμφωνα με το Γραφείο Αρωγής και Εργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA).

Από την Παρασκευή, 248 οχήματα φορτωμένα με ανθρωπιστική βοήθεια μπόρεσαν να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

«Θα έπρεπε να στέλνουμε 200 φορτηγά την ημέρα για τουλάχιστον δύο μήνες προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του UNRWA ο Αντνάν Αμπού Χάσνα, εξηγώντας πως ακόμα δεν έχουν φθάσει «ούτε πόσιμο νερό, ούτε τρόφιμα» σε ορισμένους τομείς.

«Μιλάνε για παραδόσεις βοήθειας και καυσίμων, αλλά είμαι στο πρατήριο καυσίμων εννέα ώρες και είναι ακόμα κλειστό», διαμαρτυρόταν χθες στη Χαν Γιουνίς ο Μπιλάλ Ντιάμπ, κάτοικος της πόλης.

Ο ισραηλινός στρατός, που χαρακτηρίζει το βόρειο τμήμα του θυλάκου εμπόλεμη ζώνη, είχε ήδη διατάξει επανειλημμένα τον άμαχο πληθυσμό να φύγει και απαγόρευσε σε οποιονδήποτε να επιστρέψει κατά τη διάρκεια της παύσης των επιχειρήσεων.

Παρά τις προειδοποιήσεις του, χιλιάδες εκτοπισμένοι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας προσπάθησαν να γυρίσουν στα σπίτια τους στον Βορρά κατά τη διάρκεια της ανακωχής.

Στην πόλη της Γάζας, που έχει μετατραπεί κατά το μεγαλύτερο μέρος της σε συντρίμμια, κάτοικοι κινούνταν χθες μέσα σε σύννεφα σκόνης, ανάμεσα σε σωρούς υπολειμμάτων σπιτιών και άλλων κτιρίων, κατέγραψαν κάμερες του AFP.

Οι μισές και πλέον κατοικίες στη Λωρίδα της Γάζας έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί εντελώς, σύμφωνα με τον ΟΗΕ· η πλειονότητα των κατοίκων της, 1,7 εκατ. από τα 2,4 εκατ., έχουν υποστεί εξαναγκαστικό εκτοπισμό.

Στα νοσοκομεία στο νότιο τμήμα του θυλάκου συνεχίζουν να εισάγονται πολλοί τραυματίες που διακομίζονται σε αυτά από το βόρειο, όπου σχεδόν όλες οι δομές υγείας έχουν πλέον πάψει να λειτουργούν.

Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X