ΠΗΓΗ: Reuters
Οι Σύροι αντάρτες χορήγησαν αμνηστία σε όλο το στρατιωτικό προσωπικό που επιστρατεύτηκε σε υπηρεσία κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ανατραπέντος προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, δήλωσαν τη Δευτέρα στο κανάλι τους στο Telegram.
Η Δαμασκός μετά την πτώση του Ασαντ
Η Δαμασκός ξύπνησε τη Δευτέρα σε μια νέα πραγματικότητα, καθώς οι αντάρτες κατέλαβαν την πρωτεύουσα και ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Aσαντ διέφυγε στη Ρωσία.
Υστερα από 13 χρόνια εμφυλίου πολέμου και πέντε δεκαετίες σκληρής κυριαρχίας της οικογένειας Ασαντ, η Συρία εισέρχεται σε μια ελπιδοφόρα αλλά αβέβαιη μεταβατική περίοδο.
Η κίνηση στους δρόμους της πόλης επανήλθε, αλλά τα περισσότερα καταστήματα παραμένουν κλειστά. Οι αντάρτες, που πλέον περιπολούν στο κέντρο της Δαμασκού, προσπαθούν να επιβάλουν την τάξη.
Συζητήσεις για μεταβατική κυβέρνηση
Ο Αχμέντ αλ-Σαράα, γνωστός ως Αμπού Μοχάμεντ αλ-Γκολανί και ηγέτης της συμμαχίας των ανταρτών Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), συναντήθηκε με τον πρώην πρωθυπουργό του Ασαντ, Μοχάμεντ Τζαλάλι, και τον αντιπρόεδρο Φάισαλ Μεκντάν.
Σύμφωνα με πηγές, συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες για τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης.
Το Al Jazeera μετέδωσε ότι η αρχή αυτή θα ηγείται από τον Μοχάμεντ Αλ-Μπασίρ, που είχε διοικητικό ρόλο σε εδάφη ανταρτών πριν από την επίθεση-αστραπή που οδήγησε στην πτώση της Δαμασκού.
Οι τράπεζες αναμένεται να ανοίξουν την Τρίτη, ενώ το υπουργείο Πετρελαίου κάλεσε τους υπαλλήλους να επιστρέψουν στις θέσεις τους, διαβεβαιώνοντας ότι θα ληφθούν μέτρα ασφαλείας.
REUTERS/Mohamed Azakir
Μια χώρα σε ερείπια
Ο εμφύλιος άφησε τη Συρία σε δεινή κατάσταση: πόλεις κατεστραμμένες, ύπαιθρο ερημωμένο και οικονομία αποδεκατισμένη από τις διεθνείς κυρώσεις. Εκατομμύρια πρόσφυγες που ζουν σε καταυλισμούς σε Τουρκία, Λίβανο και Ιορδανία ίσως βρουν πλέον τον δρόμο της επιστροφής.
Η πτώση Ασαντ αποτελεί σημείο καμπής για τη Μέση Ανατολή, εξαλείφοντας έναν από τους κύριους μοχλούς επιρροής της Ρωσίας και του Ιράν στην περιοχή.
Η Τουρκία, που στήριξε την αντιπολίτευση, ενισχύει τη θέση της.
Προς μια νέα εποχή;
Ο Γκολανί, που έχει αποκηρύξει την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος, υποσχέθηκε να ξαναχτίσει τη χώρα. «Γράφεται μια νέα ιστορία στην περιοχή ύστερα από αυτή τη μεγάλη νίκη», δήλωσε σε συγκέντρωση στο Μεγάλο Τζαμί στη Δαμασκό.
Ωστόσο, η HTS παραμένει χαρακτηρισμένη ως τρομοκρατική οργάνωση από τον ΟΗΕ. Οι προσπάθειές της να βελτιώσει την εικόνα της θα δοκιμαστούν τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.
Αβεβαιότητα για τη Ρωσία και την ακτή της Μεσογείου
Στην παραθαλάσσια καρδιά της μειονότητας των Αλαουιτών, που αποτελούσαν τον στυλοβάτη του καθεστώτος Ασαντ, η κατάσταση παραμένει τεταμένη. Αντάρτες δεν έχουν εισέλθει ακόμη στο χωριό Καρντάχα, όπου βρίσκεται το μαυσωλείο του Χαφέζ αλ Ασαντ.
Το Κρεμλίνο, από την πλευρά του, δήλωσε ότι είναι πρόωρο να αποφασιστεί το μέλλον των ρωσικών βάσεων στη Συρία, υπογραμμίζοντας ότι θα υπάρξει διάλογος με τις νέες αρχές.