ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συγκεντρώνουν δυνάμεις οι Ρώσοι – Ενίσχυση ζητεί το Κίεβο

Συγκεντρώνουν δυνάμεις οι Ρώσοι, ενώ ο Ζελένσκι πιέζει τους Δυτικούς για περισσότερα και πιο προηγμένα οπλικά συστήματα

ΠΗΓΗ: Reuters

Εκτιμώντας ότι η Ρωσία συγκεντρώνει δυνάμεις για να εξαπολύσει νέα, μεγάλης κλίμακας επίθεση, πιθανότατα την άνοιξη, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εντείνει τις πιέσεις προς τους Δυτικούς συμμάχους του, ζητώντας πρόσθετα και πιο προηγμένα οπλικά συστήματα, ώστε να γείρει η πλάστιγγα του πολέμου προς την πλευρά της πατρίδας του. Στο τελευταίο βιντεοσκοπημένο μήνυμα προς τους ομοεθνείς του, ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τη Βρετανία για την απόφασή της να στείλει στην Ουκρανία βαρέα άρματα μάχης Challenger 2 και κάλεσε τους άλλους συμμάχους του να «επιταχύνουν» τη διαδικασία λήψης αποφάσεων προς αυτή την κατεύθυνση. Χθες ο Ουκρανός πρόεδρος είχε βιντεοδιάσκεψη με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, όπου τον ευχαρίστησε για τις «νέες αποφάσεις στο πεδίο της άμυνας» που έλαβε, κατά δήλωσή του, το Βερολίνο.

Νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού είχε ανακοινώσει ότι ο ρωσικός στρατός θα αυξήσει την ετοιμότητά του από το επίπεδο του 1,15 εκατ. στρατιωτών σε εκείνο του 1,5 εκατ. Στο πλαίσιο της γενικής αναδιάρθρωσης για την ενίσχυση της στρατιωτικής ικανότητας της Ρωσίας, ανακοινώθηκαν επίσης η συγκρότηση σώματος στρατού στην Καρελία, προς τα σύνορα με τη Φινλανδία και η δημιουργία τριών μηχανοκίνητων μεραρχιών του πεζικού, όπως επίσης και δύο αερομεταφερόμενων.

Πάνω από 7.000 άμαχοι σκοτώθηκαν στους 11 μήνες του πολέμου, κυρίως στα εδάφη που ελέγχονται από το Κίεβο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Στο Ντνίπρο της Ουκρανίας τερματίστηκαν χθες οι επιχειρήσεις διάσωσης, ύστερα από το πυραυλικό πλήγμα του Σαββάτου σε μεγάλο οικιστικό συγκρότημα, με τον τελικό απολογισμό των νεκρών να φθάνει τους 44. Την παραίτησή του υπέβαλε ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Ολέξι Αρεστόβιτς, ο οποίος είχε δηλώσει αρχικά ότι η καταστροφή προήλθε από κατάρριψη ρωσικού πυραύλου από την ουκρανική αεράμυνα.

Περισσότεροι από 7.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στους 11 μήνες του πολέμου, με το κατά πολύ μεγαλύτερο μέρος των απωλειών να σημειώνεται στις ελεγχόμενες από το Κίεβο περιοχές, όπως ανακοίνωσε o ΟΗΕ. Οι αρχές του Κιέβου ανέβαζαν τους νεκρούς σε 9.000, συμπεριλαμβανομένων 453 παιδιών.

Στο μεταξύ, ένας πρώην διοικητής ομάδας μισθοφόρων της εταιρείας Wagner, που πολέμησε στο Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, κατάφερε να περάσει στη Νορβηγία διασχίζοντας τα ρωσικά σύνορα πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο. Ο Αντρέι Μεντβέντεφ, ο οποίος ήταν φυλακισμένος και εντάχθηκε στη Wagner τον περασμένο Ιούλιο, κατήγγειλε εκτελέσεις Ρώσων λιποτακτών από μισθοφόρους της εταιρείας και ζήτησε πολιτικό άσυλο από το Οσλο. Τέλος, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ πιθανολόγησε νέα συνάντηση του επικεφαλής της ρωσικής κατασκοπείας Σεργκέι Ναρίσκιν με τον διευθυντή της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, δηλώνοντας ότι τέτοιες συναντήσεις «έχουν πάντα νόημα».

Το Κίεβο επιμένει στα Leopard-2, καθώς μπορούν –ενώ βρίσκονται σε κίνηση– να πλήξουν στόχο μεγέθους ψυγείου σε απόσταση τριών χιλιομέτρων. [A.P. Photo/Michael Sohn]

Η Ουκρανία ζητεί βαρύ οπλισμό για την αντεπίθεση

KIEBO. Τα άρματα μάχης, την εξαφάνιση των οποίων από τα πεδία μαχών προέβλεπαν πριν από μια δεκαετία πολλοί ειδήμονες, αποδείχθηκαν κρίσιμα στον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με το περιοδικό Politico.

Το ουκρανικό επιτελείο έχει ζητήσει εκατοντάδες δυτικά άρματα μάχης για την επόμενη φάση του πολέμου, που θα περιλαμβάνει μεγάλη εαρινή αντεπίθεση στο Λουγκάνσκ και στην περιοχή της Ζαπορίζια. Υστερα από μήνες καθυστερήσεων, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συνειδητοποίησαν τη σημασία του ουκρανικού αιτήματος, με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία να δεσμεύονται για προώθηση αρμάτων μάχης στους Ουκρανούς.

Το Κίεβο διαμηνύει ότι τα λίγα οχήματα που υποσχέθηκαν να προσφέρουν οι Δυτικοί σύμμαχοι δεν είναι αρκετά, ζητώντας 200 με 300 βαρέα άρματα μάχης και 600 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, καθώς και 500 πυροβόλα τύπου Xάουιτζερ.

Ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποιεί ήδη σοβιετικής κατασκευής άρματα μάχης, τα οποία του δώρισαν Ανατολικοευρωπαίοι σύμμαχοι ή υπήρξαν λάφυρα πολέμου μετά την υποχώρηση του ρωσικού στρατού. Τα δυτικά οχήματα που ζητούν οι Ουκρανοί θα ενισχύσουν σημαντικά την επιχειρησιακή ικανότητα των ουκρανικών δυνάμεων. «Η ευκινησία είναι απαραίτητο συστατικό του σύγχρονου πολέμου», λέει διπλωμάτης ευρωπαϊκής χώρας. «Αν η Ουκρανία αντεπιτεθεί, θα χρειαστεί ευκίνητα βαριά πυροβόλα. Δεν αρκούν τα ελαφρά οχήματα. Πρέπει να έχουν όπλα ικανά να καταστρέφουν ρωσικά άρματα μάχης από μεγάλη απόσταση, όπως είναι τα αμερικανικά αντιαρματικά ρουκετοβόλα HIMARS», λέει ο διπλωμάτης.

Η Γαλλία έχει ανακοινώσει ότι θα δωρίσει στο Κίεβο ελαφρά άρματα μάχης ΑΜΧ-10, που θα παραδοθούν σε δύο μήνες, ενώ το Λονδίνο ανακοίνωσε την αποστολή βαρέων αρμάτων Challenger-2. Πιέσεις δέχεται και η Γερμανία για την αποστολή αρμάτων μάχης Leopard-2.

Ουκρανοί αξιωματούχοι γνωρίζουν, όμως, ότι τέτοια ποικιλία οπλικών συστημάτων συνοδεύεται από σοβαρά τεχνικά προβλήματα. Τα αμερικανικά τανκς Abrams Μ1 διαθέτουν πυροβόλα μεγάλου βεληνεκούς, αλλά απαιτούν μεγάλες ποσότητες κηροζίνης για τη λειτουργία των κινητήρων τους. Παρότι τα βρετανικά Challenger-2 θα αποτελούσαν σημαντική βελτίωση από τα σοβιετικά άρματα μάχης του ουκρανικού στρατού, το Κίεβο επιμένει να ζητάει τα γερμανικά Leopard-2, ικανά –ενώ βρίσκονται σε κίνηση– να πλήξουν στόχο μεγέθους οικιακού ψυγείου σε απόσταση τριών χιλιομέτρων· επίσης ο κινητήρας τους χρησιμοποιεί ντίζελ, που είναι ευκολότερο στη μεταφορά και την παραγωγή από την κηροζίνη.

Οι εμπλεκόμενες χώρες σχεδιάζουν να προωθήσουν σταδιακά τα νέα άρματα μάχης στην Ουκρανία, δίνοντας χρόνο στους Ουκρανούς χειριστές να εκπαιδευθούν στα νέα όπλα και στο επιτελείο του Κιέβου να δημιουργήσει τις αναγκαίες τεχνικές υποδομές για τη χρήση τους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X