Ο πόλεμος στην Ουκρανία πρόσφερε στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους μια σπάνια ευκαιρία να μελετήσουν πώς αποδίδουν τα δικά τους οπλικά συστήματα – και ποια πυρομαχικά χρησιμοποιούν και οι δύο πλευρές για να σημειώσουν νίκες σε αυτό τον σκληρό σύγχρονο πόλεμο, σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ του CNN.
Αξιωματικοί επιχειρήσεων των ΗΠΑ και άλλοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι παρακολούθησαν επίσης πόσο επιτυχώς η Ρωσία χρησιμοποίησε φθηνά, αναλώσιμα μη στελεχωμένα αεροσκάφη που εκρήγνυνται κατά την πρόσκρουση, που παρέχονται από το Ιράν, για να αποδεκατίσουν το ουκρανικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Ουκρανία είναι «απολύτως ένα εργαστήριο όπλων από κάθε άποψη, επειδή τίποτε από αυτό τον εξοπλισμό δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ στην πραγματικότητα σε πόλεμο μεταξύ δύο βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών», είπε πηγή εξοικειωμένη με τις δυτικές πληροφορίες. «Πρόκειται για δοκιμή μάχης σε πραγματικές συνθήκες».
Για τον αμερικανικό στρατό, ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν μια απίστευτη πηγή δεδομένων σχετικά με τη χρησιμότητα των δικών του συστημάτων.
©Associated Press
Ορισμένα συστήματα που δόθηκαν στους Ουκρανούς –όπως το μη στελεχωμένο αεροσκάφος Switchblade 300 και ένας πύραυλος που έχει σχεδιαστεί για να στοχεύει τα εχθρικά συστήματα ραντάρ– έχουν αποδειχθεί λιγότερο αποτελεσματικά στο πεδίο της μάχης από ό,τι αναμενόταν, σύμφωνα με αξιωματικό των στρατιωτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ με γνώση του πεδίο μάχης, καθώς και μια πρόσφατη βρετανική μελέτη.
Αλλά ο ελαφρύς αμερικανικής κατασκευής πολλαπλός εκτοξευτής πυραύλων M142 ή HIMARS ήταν κρίσιμος για την επιτυχία της Ουκρανίας – παρόλο που οι αξιωματούχοι έχουν εξαγάγει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τον ρυθμό επισκευής συντήρησης που απαιτούν αυτά τα συστήματα υπό τόσο βαριά χρήση.
Ο τρόπος με τον οποίο η Ουκρανία χρησιμοποίησε την περιορισμένη προμήθεια πυραύλων HIMARS για να προκαλέσει όλεθρο στις ρωσικές δυνάμεις και τις αποθήκες ανεφοδιασμού τους, έχει ανοίξει τα μάτια της Δύσης, δήλωσε αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι οι στρατιωτικοί ηγέτες θα το μελετούν για χρόνια.
Οι Ουκρανοί έχουν προβεί επίσης σε καινοτομίες στην τακτική τους που έχουν εντυπωσιάσει Δυτικούς αξιωματούχους. Κατά τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, οι Ουκρανοί διοικητές προσάρμοσαν τις επιχειρήσεις τους για να χρησιμοποιήσουν μικρές ομάδες πεζικού κατά τη διάρκεια της ρωσικής προέλασης στο Κίεβο. Οπλισμένα με πυραύλους Stinger και Javelin στον ώμο, τα ουκρανικά στρατεύματα μπόρεσαν να πέσουν κρυφά στα ρωσικά τανκς χωρίς πεζικό στο πλευρό τους.
Οι ΗΠΑ έχουν επίσης μελετήσει προσεκτικά τη σύγκρουση για μεγαλύτερα διδάγματα σχετικά με το πώς θα μπορούσε να διεξαχθεί ένας πόλεμος μεταξύ δύο σύγχρονων εθνών τον 21ο αιώνα.
Ο αξιωματικός επιχειρήσεων είπε ότι ένα μάθημα που μπορούν να πάρουν οι ΗΠΑ από αυτή τη σύγκρουση είναι ότι το ρυμουλκούμενα όπλα –όπως το σύστημα οβίδων M777– μπορεί να ανήκουν στο παρελθόν. Αυτά τα συστήματα είναι πιο δύσκολο να κινηθούν γρήγορα για να αποφευχθούν τα ανταποδοτικά πυρά – σε έναν κόσμο με πανταχού παρόντα τα drones και την εναέρια επιτήρηση, «είναι πολύ δύσκολο να κρυφτείς στις μέρες μας», ανέφερε αξιωματούχος.
Όσον αφορά τα διδάγματα που αντλήθηκαν, «υπάρχει ένα βιβλίο που πρέπει να γραφτεί γι’ αυτά», είπε ο Δημοκρατικός βουλευτής Τζιμ Χάιμς από το Κονέκτικατ, μέλος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Τα όπλα που έχει λάβει ώς τώρα η Ουκρανία
Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας έχουν παράσχει περισσότερα από 4.000 τεθωρακισμένα οχήματα, πυροβολικά, αεροσκάφη και άλλα οπλικά συστήματα για να βοηθήσουν το Κίεβο να αντισταθεί στη Ρωσία και τώρα τα πιο ισχυρά μέλη του ΝΑΤΟ στέλνουν περισσότερα όπλα, σύμφωνα με εκτενή έρευνα του Bloomberg.
Έπειτα από μήνες διστακτικότητας, το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε το Σάββατο ότι θα παράσχει στο Κίεβο Challenger 2, ένα από τα πιο ισχυρά άρματα μάχης στο οπλοστάσιο του ΝΑΤΟ. Αυτό ακολούθησε ανακοινώσεις από τη Γαλλία, τις ΗΠΑ και τη Γερμανία ότι θα παρείχαν στο Κίεβο μαχητικά οχήματα και άσκησε πίεση στις κυβερνήσεις να δώσουν στην Ουκρανία περισσότερα από τα καλύτερα τεθωρακισμένα οχήματα της Συμμαχίας σχεδιασμένα να καταστρέφουν άλλα τανκς και να ανακτούν εδάφη από έναν εχθρό.
Ακολουθεί μια ανάλυση ορισμένων από τα κύρια συστήματα που έχει λάβει η Ουκρανία, σύμφωνα με τον Oryx, έναν ολλανδικό ιστότοπο ανάλυσης αμυντικού λογισμικού ανοιχτού κώδικα, καθώς και ανακοινώσεις από τους συμμάχους της Ουκρανίας. Οι αριθμοί είναι κατά προσέγγιση και δεν μπορούν να επαληθευτούν ανεξάρτητα από το Bloomberg. Μπορεί να περιλαμβάνουν όπλα που έχουν δεσμευτεί, αλλά δεν έχουν παραδοθεί και άλλα που δεν περιλαμβάνονται και που μπορεί να έχουν παραδοθεί, αλλά να μην έχουν δημοσιοποιηθεί.
©Associated Press
Τανκς
¤ 410 τανκς της Σοβιετικής εποχής που παραδόθηκαν από μέλη του ΝΑΤΟ στο πρώην κομμουνιστικό μπλοκ, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Σλοβενίας.
¤ Το Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύτηκε να στείλει Challenger 2 στην Ουκρανία, την πρώτη φορά που δυτική χώρα θα έχει παράσχει στην Ουκρανία σύγχρονα κύρια άρματα μάχης για να πολεμήσει τις ρωσικές δυνάμεις. Η εφημερίδα Sun ανέφερε ότι 12 θα σταλούν σε τουλάχιστον δύο αποστολές, αν και η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν επιβεβαίωσε τον αριθμό.
¤ Η Πολωνία υποσχέθηκε μια συστάδα γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης Leopard 2 εάν άλλοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αναλάβουν παρόμοια δέσμευση.
¤ Συνεχίζονται οι συζητήσεις στις ΗΠΑ και τη Γερμανία για το εάν θα μπορούσαν να στείλουν επίσης κύρια άρματα μάχης.
Δυτικοί αμυντικοί αξιωματούχοι συναντώνται στις 20 Ιανουαρίου στην αεροπορική βάση Ramstein στη Γερμανία, όπου πιθανότατα θα συζητήσουν την αποστολή περισσοτέρων αρμάτων μάχης. Μέχρι στιγμής ανησυχούν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει απάντηση από τη Ρωσία.
Τεθωρακισμένα/μαχητικά οχήματα πεζικού
¤ 300 συνολικά, συμπεριλαμβανομένων 250 σοβιετικής σχεδίασης IFV από πρώην κομμουνιστικά κράτη.
¤ Σε πρώτη φάση, η Γαλλία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα παραδώσει έναν απροσδιόριστο αριθμό τροχοφόρων αντιτορπιλικών AMX-10RC.
¤ Οι ΗΠΑ και η Γερμανία δήλωσαν ότι θα παράσχουν 50 και 40 οχήματα μάχης Bradley και Marder, αντίστοιχα.
Τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού
¤ 1.100 συνολικά, συμπεριλαμβανομένων 300 στρατιωτικών οχημάτων M113 και 250 M117.
¤ Περισσότερα από 160 αμερικανικής κατασκευής M113 από επτά άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Λιθουανίας, της Αυστραλίας, της Γερμανίας, της Δανίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.
¤ Αρκετές εκατοντάδες άλλα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων θωρακισμένων κέντρων ιατρικής περίθαλψης.
Διαφορετικά από τα οχήματα μάχης πεζικού, αυτά τα θωρακισμένα μέσα μεταφοράς μπορούν να μεταφέρουν δυνάμεις στο πεδίο της μάχης, αλλά έχουν ελαφρύτερα όπλα, όπως βαριά πολυβόλα που χρησιμοποιούνται κυρίως για αυτοάμυνα.
©Reuters
Οχήματα με προστασία από νάρκες (MRAP)
¤ Περίπου 925 συνολικά, συμπεριλαμβανομένων 440 US M1224 MaxxPro.
¤ 90 αυστραλιανά Bushmaster και ορισμένα βρετανικά Wolfhounds και Mastiffs.
Οχήματα μεταφοράς πεζικού
¤ Περισσότερα από 1.540, συμπεριλαμβανομένων 1.250 τροχοφόρων οχημάτων πολλαπλών χρήσεων αμερικανικής κατασκευής ή Humvee. Σημειώνεται ότι και η Ελλάδα έχει αποστείλει παρόμοιο οπλισμό.
Πυροβολικό
¤ 300 συρόμενα οβιδοβόλα.
¤ 400+ τεμάχια αυτοκινούμενου πυροβολικού, εκ των οποίων τα 180 είναι κατά παραγγελία.
Πολλαπλοί εκτοξευτές πυραύλων
¤ 95 συνολικά.
¤ 38 πυραυλικά συστήματα HIMARS, κατασκευασμένα από την Lockheed Martin με έδρα τις ΗΠΑ.
¤ 40+ εκτοξευτές πυραύλων 122 χιλιοστών της κομμουνιστικής εποχής από την Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία.
Συστήματα αεράμυνας
¤ 37 γερμανικά αυτοκινούμενα άρματα μάχης Gepard.
¤ Οκτώ αμερικανικές συστοιχίες πυραύλων NASAMS.
¤ Μία συστοιχία πυραύλων Patriot που παρέχεται από τις ΗΠΑ και μία από Γερμανία.
¤ Έξι πυραυλικά συστήματα Strela-10Ms από την Τσεχική Δημοκρατία.
¤ Έξι Stormer HVM από το Ηνωμένο Βασίλειο.
¤ Διάφορα άλλα πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος από τη Σλοβακία, τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Γαλλία και την Πολωνία.
©Associated Press
Αεροσκάφη
¤ 14 ρωσικής κατασκευής αεροσκάφη εδάφους Su-25 που αγοράστηκαν από τη Βουλγαρία από κράτη του ΝΑΤΟ και παραδόθηκαν στην Ουκρανία.
¤ Τέσσερα Su-25 από τη Βόρεια Μακεδονία.
¤ 20 ρωσικής κατασκευής ελικόπτερα Mi17 που προορίζονταν αρχικά για το Αφγανιστάν, δωρεά των ΗΠΑ.
¤ 11 ελικόπτερα σοβιετικής σχεδίασης από την Τσεχία, τη Σλοβακία και τη Λετονία.
¤ Τρία Westland WS-61 Sea King.
¤ Έξι ρωσικής κατασκευής ελικόπτερα Kamov από την Πορτογαλία.
¤ 30+Bayraktar TB2 drones από την Τουρκία, συν ένα από τη Λιθουανία και την Πολωνία.
¤ Εκατοντάδες αμερικανικά συστήματα πυρομαχικών Switchblade.
¤ 415 αναγνωριστικά drones.
Πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς
Κανείς δεν έχει συμφωνήσει με το αίτημα του Κιέβου για το κατευθυνόμενο σύστημα τακτικής πυραύλων στρατού μεγάλης εμβέλειας, γνωστό ως ATACAMS, το οποίο μπορεί να χτυπήσει στόχους σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις από το HIMARS.
Ορισμένοι Δυτικοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την παροχή περισσότερων δυνατοτήτων στις ουκρανικές δυνάμεις να χτυπήσουν στόχους εντός ρωσικού εδάφους, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεση σύγκρουση με τη Μόσχα.
Διάφορα άλλα όπλα
Άλλα στοιχεία περιλαμβάνουν πυραύλους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον εχθρικών ραντάρ, πλοίων και στόχων επιφανείας, καθώς και εξοπλισμό ηλεκτρονικού πολέμου, μη επανδρωμένα πλοία, εξοπλισμό ραντάρ και άλλα συστήματα.
Πηγή: Bloomberg, CNN