ΠΗΓΗ: CNN
O απροσδόκητα ήπιος χειμώνας – ως τώρα – στην Ευρώπη έχει στερήσει από τον Βλαντίμιρ Πούτιν ένα πολύ σημαντικό όπλο στο οποίο υπολόγιζε φέτος για να περιορίσει τη στήριξη στο Κίεβο: Οι σχετικά ψηλές θερμοκρασίες έχουν διατηρήσει ψηλά και τα δυτικοευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου, επιτρέποντας συνέχιση της σκληρής στάσης έναντι της Μόσχας, επισημαίνει το CNN.
Ο Άνταμ Μπελ, πρώην αξιωματούχος της βρετανικής κυβέρνησης στον τομέα της ενέργειας, λέει ότι ο ζεστός χειμώνας ουσιαστικά «χάρισε χρόνο στην Ευρώπη.
Εκεί που στην αρχή της κρίσης στην Ουκρανία οι –ανεξάρτητες από το ρωσικό φυσικό αέριο- Ηνωμένες Πολιτείες και Μεγάλη Βρετανία τηρούσαν την πιο σκληρή στάση έναντι της Ρωσίας, με την Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως της Γερμανίας να φοβούνται έναν πάρα πολύ δύσκολο χειμώνα 2022-23, τα πράγματα ήρθαν αλλιώς.
Είχε θεωρηθεί ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, νιώθοντας εσωτερική πίεση, θα μπορούσαν να προωθήσουν την άμβλυνση των κυρώσεων ή τη διαμεσολάβηση της ειρήνης με όρους ευνοϊκούς για τη Μόσχα.
Φέτος όμως ο «Στρατηγός Χειμώνας» δεν είναι με το πλευρό της Ρωσίας, σε αντίθεση με το παρελθόν. Αυτό φαίνεται όχι μόνο στο πεδίο των μαχών, όπου οι Ουκρανοί κατάγουν σημαντικές νίκες απελευθερώνοντας εδάφη που οι Ρώσοι είχαν καταλάβει στο πρώτο εξάμηνο του πολέμου, αλλά και στα αποθέματα του φυσικού αερίου των ευρωπαϊκών χωρών, που είναι πολύ υψηλότερα από ό,τι φοβούνταν όσοι σχεδίαζαν την πολιτική σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
«Η Ρωσία βασιζόταν σε ένα βαρύ χειμώνα που θα έφερνε την Ευρώπη “στα συγκαλά της” και θα έπειθε τους πολίτες σε όλη την ήπειρο ότι η υποστήριξη για την Ουκρανία δεν άξιζε το κενό στο πορτοφόλι τους», εξηγεί ο Κιρ Τζάιλς, ανώτερος σύμβουλος στην αμερικανική δεξαμενή σκέψης Chatham House.
Στα υψηλά αποθέματα έχουν συμβάλει βεβαίως και οι προσεκτικές κινήσεις διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας αερίου στις οποίες έχουν προβεί εδώ και πολλούς μήνες οι ευρωπαϊκές αρχές, ελαττώνοντας σημαντικά την εξάρτηση των κεντροευρωπαϊκών, κυρίως, κρατών από το ρωσικό αέριο. Οι εκβιασμοί Πούτιν διά της εργαλειοποίησης του χειμώνα δεν φαίνεται να περνούν.
Ο Άνταμ Μπελ, πρώην αξιωματούχος της βρετανικής κυβέρνησης στον τομέα της ενέργειας, λέει ότι ο ζεστός χειμώνας ουσιαστικά «χάρισε χρόνο στην Ευρώπη. Ένας πιο κρύος Δεκέμβριος και Ιανουάριος θα είχαν καταβροχθίσει πολλά από τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ευρώπης, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σοβαρές ελλείψεις».
Στροφή στην ενεργειακή πολιτική
Προειδοποιεί, ωστόσο, ότι η απλή αποθήκευση αερίου δεν αρκεί. «Πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά για την αποτελεσματικότητα. Τα σπίτια και οι επιχειρήσεις χρειάζονται κτίρια που σπαταλούν λιγότερη ενέργεια μέσω της μόνωσης. Οι εταιρείες πρέπει να αλλάξουν τις διαδικασίες παραγωγής για να απεξαρτηθούν από το φυσικό αέριο».
Ίσως η εισβολή στην Ουκρανία είναι ο καταλύτης που χρειαζόταν η περιβαλλοντική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μεσοπρόθεσμα, η Ευρώπη έχει τώρα την ευκαιρία να εφαρμόσει ορισμένες από τις αλλαγές στις συνήθειες κατανάλωσης ενέργειας που έχουν αποδειχθεί πολιτικά δύσκολες. Οι αντιρρήσεις για τις ανανεώσιμες πηγές, όπως τα χερσαία αιολικά πάρκα και οι επικρίσεις για την τιμή των πολιτικών για μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα εκτιμώνται πλέον υπό νέο πρίσμα, τώρα που το πραγματικό κόστος και η αστάθεια που συνεπάγεται το εισαγόμενο αέριο είναι πιο εμφανείς.
«Οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα για να δώσουν κίνητρα και να επιταχύνουν την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», λέει ο Τζον Σπρίνγκφορντ, αναπληρωτής διευθυντής στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης.
«Ένα μεγάλο βήμα θα ήταν να δώσουμε το πράσινο φως στην χερσαία αιολική ενέργεια. Θα ήταν επίσης συνετό για τις κυβερνήσεις να δημιουργήσουν χωρητικότητα αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), κάτι που μπορεί να συμβεί αρκετά γρήγορα και μειώνει άμεσα την ανάγκη για ρωσικό αέριο», επισημαίνει στο CNN.