ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι πιθανοί διάδοχοι του Μπαρνιέ - Μπαράζ συναντήσεων Μακρόν στο Ελιζέ

Σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ αυτή την ώρα συναντά τον Φρανσουά Μπαϊρού, πρόεδρο του κεντρώου MoDem

Στο Μέγαρο Ηλυσίων, για γεύμα με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, βρίσκεται ο Φρανσουά Μπαϊρού, πρόεδρος του κεντρώου MoDem, σύμφωνα με γαλλικά Μέσα. Το όνομα του Μπαϊρού έχει ακουστεί, μεταξύ άλλων, ως υποψηφίου για τη διαδοχή του πρωθυπουργού, Μισέλ Μπαρνιέ.

Ο Μπαρνιέ βρέθηκε νωρίτερα στο προεδρικό μέγαρο για να υποβάλει την παραίτηση της κυβέρνησής του, ενώ είχε συνομιλία περίπου μίας ώρας με τον Μακρόν.

Σύμφωνα με το άρθρο 50 του γαλλικού Συντάγματος, μετά την υιοθέτηση πρότασης δυσπιστίας από την Εθνοσυνέλευση, «ο πρωθυπουργός οφείλει να υποβάλει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας την παραίτηση της κυβέρνησης».

Ο Γάλλος πρόεδρος έχει ξεκινήσει και αναμένεται να συνεχίσει, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σχεδόν, διαβουλεύσεις, προετοιμάζοντας τα επόμενα βήματά του, ενώ ήδη υποδέχθηκε, εκτός από τον Μπαρνιέ και την πρόεδρο της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, Γιαέλ Μπράουν-Πιβέ.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει γνωστό αν, κατά το διάγγελμά του, που είναι προγραμματισμένο για τις 9 μ.μ., ώρα Ελλάδας, θα ανακοινώσει το όνομα του νέου του πρωθυπουργού.

Ποια ονόματα «παίζουν»

Μεταξύ των ονομάτων που έχουν ακουστεί, εκτός από του Μπαϊρού, περιλαμβάνονται επίσης του υπουργού Αμυνας, Σεμπαστιάν Λεκορνί, από το προεδρικό κόμμα Αναγέννηση, του Μπρινό Ρετεγιό από τους Ρεπουμπλικανούς και του Μπερνάρ Καζνέβ από τους Σοσιαλιστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες της γαλλικής Figaro, ο πρώην πρωθυπουργός του Φρανσουά Ολάντ, Καζνέβ, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του MoDem το πρωί της Πέμπτης, πριν ο τελευταίος μεταβεί στο Ηλύσια για γεύμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η επιλογή του νέου προσώπου θα μπορούσε να πάρει χρόνο, όπως έγινε το καλοκαίρι, όταν ο πρώην πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ παρέμεινε ως υπηρεσιακός για δύο μήνες. Ωστόσο, η πίεση στον Μακρόν είναι πλέον ακόμη μεγαλύτερη, όπως εκτιμούν αναλυτές και η νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να αναλάβει πιο άμεσα καθήκοντα.

Ο Μπαρνιέ πιθανότατα θα κληθεί να παραμείνει στη θέση του στο μεσοδιάστημα.

«Θα καταψηφίσουμε κάθε πρωθυπουργό που δεν προέρχεται από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο», δήλωσε η Ματίλντ Πανό, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της αριστερής συμμαχίας την επομένη της πτώσης του Μπαρνιέ. Ενώ στελέχη του Εθνικού Συναγερμού διαβεβαίωσαν ότι θα διατηρήσουν τις «κόκκινες γραμμές» τους.

Παρά την πτώση της κυβέρνησης, η οποία οδήγησε στην άρση των μέτρων που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2025, οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν ανέστειλαν την απεργία που είχαν εξαγγείλει για σήμερα.

Δεκάδες συγκεντρώσεις είχαν προγραμματιστεί στη Γαλλία, κυρίως στο Παρίσι, κοντά στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, για να κρούσουν «συναγερμό προς τη μελλοντική κυβέρνηση για την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας και των αποδοχών», σύμφωνα με τα συνδικάτα.

Συντριπτική καταψήφιση

Η Εθνοσυνέλευση υπερψήφισε χθες, Τετάρτη, την πρόταση μομφής που κατέθεσε η Αριστερά κατά της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ.

Οι βουλευτές του Εθνικού Συναγερμού ένωσαν τις δυνάμεις τους με εκείνους του Νέου Λαϊκού Μετώπου και καταψήφισαν συντριπτικά την κυβέρνηση. Συνολικά 331 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, ενώ αρκούσαν 288 ψήφοι για την πτώση του Μπαρνιέ.

Η πρόταση μομφής κατατέθηκε έπειτα από τη χρήση του άρθρου 49.3 του γαλλικού Συντάγματος από τον πρωθυπουργό τη Δευτέρα με σκοπό να περάσει, χωρίς έγκριση από την Εθνοσυνέλευση, νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας χθες, Πέμπτη, το βράδυ η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας που είχε υποβάλει την πρόταση μομφής, Ματίλντ Πανό, ζήτησε την παραίτηση του Εμανουέλ Μακρόν και τη διεξαγωγή «πρόωρων προεδρικών εκλογών».

Η Μαρίν Λεπέν, επικεφαλής της ομάδας του Εθνικού Συναγερμού στην Εθνοσυνέλευση, τόνισε από την πλευρά της ότι ο Εμανουέλ Μακρόν «είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνος για την τρέχουσα κατάσταση», ωστόσο δεν ζήτησε επίσημα την παραίτησή του.

Σημειώνεται ότι εν αναμονή του σχηματισμού νέας κυβέρνησης, το υπουργικό συμβούλιο διαλύεται και η Εθνοσυνέλευση θα συνεχίσει όσες από τις εργασίες της δεν απαιτούν την παρουσία υπουργών.

Πολιτική αστάθεια

Είναι η πρώτη φορά, από το 1962, που η κυβέρνηση της χώρας κατέρρευσε, έπειτα από πρόταση δυσπιστίας, και μάλιστα αυτό συνέβη μόλις τρεις μήνες αφότου διορίστηκε από τον Γάλλο πρόεδρο.

Η εξέλιξη αναμένεται να παρατείνει την πολιτική αστάθεια, η οποία εντάθηκε μετά το αποτέλεσμα των πρόωρων εκλογών του καλοκαιριού, που είχαν ως αποτέλεσμα καμία από τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις να μην έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Η αριστερή συμμαχία Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), που κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις βουλευτικές εκλογές, είχε επικρίνει την απόφαση του Μακρόν να διορίσει τον κεντρώο Μπαρνιέ ως πρωθυπουργό έναντι του δικού της υποψηφίου.

Οπως και ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός, έχει χαρακτηρίσει τον προϋπολογισμό του Μπαρνιέ, ο οποίος προέβλεπε μείωση του ελλείμματος κατά 60 δισ. ευρώ, απαράδεκτο.

Η Μαρίν Λεπέν έχει χαρακτηρίσει τον προϋπολογισμό «τοξικό για τους Γάλλους».

Η θέση του Μακρόν

O Μακρόν, ο οποίος επέστρεψε στη Γαλλία έπειτα από επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία, δεν επηρεάζεται άμεσα, ενώ είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν επρόκειτο να παραιτηθεί ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας.

Σημειώνεται ότι ο επερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, πρόκειται να επισκεφθεί το Παρίσι αυτό το Σαββατοκύριακο, με αφορμή την επαναλειτουργία του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων, έπειτα από την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασής του.

Νέες βουλευτικές εκλογές δεν πρόκειται να διεξαχθούν μέχρι τον Ιούλιο, επομένως το αδιέξοδο στην Εθνοσυνέλευση, όπου καμία κοινοβουλευτική ομάδα δεν μπορεί να ελπίζει ότι θα έχει πλειοψηφία, ενδέχεται να συνεχιστεί.

Με πληροφορίες από Reuters, Politico

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση