Kathimerini.gr
Πιο βαθιά στη δίνη της πολιτικής κρίσης βρίσκεται από χθες η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, καθώς η γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ που είχε καταθέσει η Αριστερά και υπερψήφισε και η Ακροδεξιά.
Ρόλο πυροκροτητή έπαιξαν οι διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τον προϋπολογισμό του 2025, αλλά η υφέρπουσα πολιτική κρίση είχε ξεκινήσει από τον Ιούνιο, με την αμφιλεγόμενη απόφαση για πρόωρες βουλευτικές εκλογές που έλαβε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν.
Πώς ψήφισαν
Την πρόταση δυσπιστίας, που είχε καταθέσει η Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) του αριστερού προεδρικού υποψηφίου Ζαν-Λικ Μελανσόν, ψήφισαν 331 βουλευτές σε σύνολο 574.
Ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός (RN) της Μαρίν Λεπέν, η οποία αναμένεται να διεκδικήσει για τέταρτη φορά την προεδρία στις εκλογές που προβλέπονται για το 2027, ψήφισε την πρόταση δυσπιστίας της Αριστεράς, παρότι περιείχε καυστική καταδίκη της πολιτικής του RN στο μεταναστευτικό.
Την πρόταση της LFI υπερψήφισαν σχεδόν όλοι οι βουλευτές των άλλων αριστερών κομμάτων (Σοσιαλιστές, Οικολόγοι, Κομμουνιστές κ.ά.) που συμμετέχουν στον συνασπισμό Νέο Λαϊκό Μέτωπο, παρά την επίμονη προσπάθεια του Μπαρνιέ να διεμβολίσει τους πιο μετριοπαθείς σχηματισμούς.
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μισέλ Μπαρνιέ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Εθνοσυνέλευση. Μετά την υπερψήφιση της πρότασης δυσπιστίας που είχε καταθέσει η Αριστερά, ο Μπαρνιέ αναμενόταν να υποβάλει την παραίτησή του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. [REUTERS / Sarah Meyssonnier]
Μετά τη χθεσινή εξέλιξη ο Μπαρνιέ, ο οποίος θα υποβάλει την παραίτησή του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, έγινε ο δεύτερος πρωθυπουργός που έπεσε από ψήφο δυσπιστίας ύστερα από τον Ζορζ Πομπιντού, πρωθυπουργό του προέδρου Σαρλ Ντε Γκωλ, το 1962.
Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας τόσο η Μαρίν Λεπέν όσο και η εκπρόσωπος της LFI Ματίλντ Πανό ζήτησαν την παραίτηση του Εμανουέλ Μακρόν, θεωρώντας τον πρωταρχικό υπαίτιο για την πολιτική κρίση στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα.
Πάντως η Λεπέν, η οποία δέχεται δριμεία κριτική από επιχειρηματικούς κύκλους και από το κόμμα της παραδοσιακής Δεξιάς, Οι Ρεπουμπλικανοί, για τη συμπόρευσή της με την Αριστερά στην πρόταση δυσπιστίας, δήλωσε ότι το κόμμα της είναι πρόθυμο να συνεργαστεί με τον επόμενο πρωθυπουργό και να συμβάλει στη διαμόρφωση «ενός προϋπολογισμού αποδεκτού από όλους».
Η κορύφωση του πολιτικού δράματος βρήκε τον Μακρόν στη Σαουδική Αραβία, όπου πραγματοποιούσε μέχρι χθες τριήμερη, επίσημη επίσκεψη. Προτού αρχίσει η χθεσινή συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης, ο Γάλλος πρόεδρος προσπάθησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες για πιθανές επιπτώσεις της κυβερνητικής αστάθειας στη γαλλική χρηματαγορά και στο κόστος δανεισμού της χώρας. «Δεν πρέπει να προκαλούμε ανησυχία στον κόσμο με τέτοιες ιστορίες. Εχουμε μια ισχυρή οικονομία», δήλωσε ο Μακρόν προτού επιστρέψει στο Παρίσι. Επιπλέον έσπευσε να ξεκόψει κάθε συζήτηση περί πιθανής παραίτησης, λέγοντας: «Βρίσκομαι εδώ γιατί έχω εκλεγεί δύο φορές με την ψήφο του γαλλικού λαού».
Ξανά σε αναζήτηση πρωθυπουργού
Συνεργάτες του Γάλλου προέδρου πιθανολογούσαν ότι θα προσπαθήσει να ορίσει νέο πρωθυπουργό το συντομότερο δυνατόν ώστε να δώσει μια εικόνα πολιτικής σταθεροποίησης, στην ιδανική περίπτωση ακόμη και πριν από το Σάββατο, όταν θα υποδεχθεί τον Ντόναλντ Τραμπ και άλλες προσωπικότητες της διεθνούς πολιτικής στα εγκαίνια της ανακαινισμένης Νοτρ Νταμ.
Καθώς όμως το κόμμα του είναι μειοψηφικό στην Εθνοσυνέλευση, η επιλογή ενός ή μιας πρωθυπουργού που δεν θα έχει σε λίγο καιρό την τύχη του Μπαρνιέ μοιάζει με εξαιρετικά δύσκολο πολιτικό σταυρόλεξο.
Για να τα καταφέρει θα πρέπει το πρόσωπο που θα επιλέξει να εξασφαλίσει στήριξη τόσο από τους Ρεπουμπλικανούς όσο και από κάποια μετριοπαθή τμήματα της Αριστεράς.
Τα ονόματα που κυκλοφορούν περιλαμβάνουν τον υπουργό Αμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνί από το προεδρικό κόμμα Αναγέννηση, τον Φρανσουά Μπαϊρού από τους κεντρώους MoDem, τον Μπρινό Ρετεγιό από τους Ρεπουμπλικανούς και τον Μπερνάρ Καζνέβ από τους Σοσιαλιστές.
Ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του σήμερα το βράδυ με τηλεοπτικό διάγγελμα που θα απευθύνει στους πολίτες, όπως έγινε γνωστό χθες λίγο μετά την πτώση της κυβέρνησης.