Kathimerini.gr
ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Σαφής κλιμάκωση της τουρκικής κινητικότητας παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα, μετά τον απόπλου του ερευνητικού σκάφους «Ορούτς Ρέις» με προορισμό την Ανατολική Μεσόγειο, όπου θα αποτελέσει το τέταρτο συνολικά πλοίο που θα βρεθεί πέριξ της Κύπρου. Την Τετάρτη, το τουρκικό σκάφος επέλεξε μια πορεία πιο κεντρικά στο Αιγαίο, και συγκεκριμένα δυτικά της Ικαρίας και της Πάτμου, με τελικό προορισμό να δηλώνει το λιμάνι της Αττάλειας, στη Νότια Τουρκία και βορειοδυτικά της Κύπρου, ώστε να κάνει αισθητή την παρουσία του. Το «Ορούτς Ρέις» συνοδεύεται από μία τουρκική φρεγάτα και μία κορβέτα και, με την ταχύτητα που είχε αναπτύξει το πρώτο 24ωρο της πορείας του, αναμενόταν αργά χθες το βράδυ να έχει φτάσει στη Ρόδο. Αλλά δεν είναι μόνο το τουρκικό ερευνητικό που δημιουργεί το παζλ της έντονης κλιμάκωσης.
Την Τετάρτη η Τουρκία, σε μια επίδειξη προκλητικότητας, προχώρησε σε μπαράζ παραβιάσεων του εναέριου χώρου, προφανώς για να «δοκιμάσει», κατά την πάγια τακτική της, τα αντανακλαστικά της Αθήνας, αλλά και να δώσει έμφαση, εν είδει «συνοδείας», στην κάθοδο του «Ορούτς Ρέις» στην Ανατολική Μεσόγειο. Συγκεκριμένα, στις 13.31 δύο τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν υπερπτήση πάνω από τη νήσο Παναγιά και τη νήσο Οινούσσες στα 26.500 πόδια, ενώ λίγη ώρα αργότερα, στις 15.14, καθώς το «Ρέις» συνέχιζε την πορεία του, δύο τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν νέα υπερπτήση πάνω από τις Οινούσσες στα 22.000 πόδια και στη συνέχεια ο «νούμερο ένα» του σχηματισμού πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από το βορειοανατολικό άκρο της Χίου στα 20.000 πόδια. Ενα 24ωρο πριν, είχαν σημειωθεί 55 παραβιάσεις του εναέριου χώρου και ο αριθμός ρεκόρ των 19 εικονικών αερομαχιών, που σηματοδοτεί την πρόθεση της τουρκικής πλευράς να δηλώνει παρούσα στον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας.
Από τα παραπάνω γίνεται σαφές πως η Αγκυρα κλιμακώνει την κινητικότητά της, θέλοντας, το λιγότερο, να ασκεί διαρκή πίεση και να έχει σε εγρήγορση την Αθήνα, δημιουργώντας ερωτηματικά για τις προθέσεις της. Οσον αφορά την πρόθεση για άσκηση πιέσεων, πετυχαίνει τον στόχο της, καθώς η ελληνική πλευρά βρίσκεται όντως σε μόνιμη επιφυλακή. Στην Αθήνα είναι προετοιμασμένοι για όλες τις πιθανές τουρκικές κινήσεις. Χαρακτηριστικό είναι το ότι διπλωματική πηγή τόνιζε στην «Κ» πως στον επιχειρησιακό σχεδιασμό δεν αλλάζει κάτι τα τελευταία 24ωρα που η Αγκυρα αυξάνει την προκλητικότητά της, καθώς «ούτως άλλως υπάρχει πλάνο για όλες τις πιθανές κινήσεις». Συνεπώς, η «ψυχραιμία» είναι βασικό στρατηγικό πλεονέκτημα. Κατά τη συνήθη πρακτική, την πορεία του «Ορούτς Ρέις» παρακολουθούν στενά δύο ελληνικές φρεγάτες, ενώ Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή.