Του Γιάννη Ιωάννου
Τόσο η φιλοκυβερνητική «Χουριέτ» όσο και κύκλοι πέριξ της κυβέρνησης Ερντογάν σηματοδοτούν πως οι εκλογές δεν θα επηρεαστούν άμεσα από τους καταστροφικούς σεισμούς της 5ης Φεβρουαρίου. Η πρόθεση της κυβέρνησης Ερντογάν να διεξαχθούν κανονικά στις 14 Μαΐου -ή το αργότερο όπως εξέφρασαν τόσο αναλυτές όσο και στελέχη του AKP, με μικρή παράταση, στις 18 Ιουνίου- καταδεικνύει πως στην Άγκυρα η διαχείριση του σεισμού έχει μπει στη τελική της πορεία.
Με τα θύματα των σεισμών να υπολογίζονται σε άνω των 40.000 και με 2 εκατ. κόσμου ουσιαστικά να μένει άστεγος, η διαχείριση της ανθρώπινης τραγωδίας εκ μέρους της κυβέρνησης δείχνει ναι μεν να επηρεάζει τον Ερντογάν αλλά, πιθανόν, όχι στο βαθμό ακύρωσης των εκλογών για το 2023 ή της πολύμηνης μετατόπισής των, μετά το φθινόπωρο.
Ο σεισμός με επίκεντρο το Ιζμίτ το 1999 προκάλεσε λιγότερους θανάτους από αυτόν της 5ης Φεβρουαρίου. Ωστόσο σηματοδότησε τότε την αρχή του τέλους για την κυβέρνηση των Κεμαλιστών υπό τον Ετζεβίτ και την δυναμική άνοδο των Ισλαμιστών του AKP. Το ίδιο, κυνικό, ερώτημα σε σχέση με το πως θα επηρεάσει, εκλογικά, τον Ερντογάν η διαχείριση της ανθρωπιστικής τραγωδίας κρίνει όχι μόνο τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών στη Τουρκία αλλά και το αποτέλεσμά τους
Τι να αναμένουμε
Η διεξαγωγή των εκλογών, κανονικά, στο χρόνο τους στα μέσα Μαΐου δείχνει να αποτελεί μια διαχείριση κρίσεων του Ερντογάν που εδράζεται σε τρεις βασικούς πολιτικούς άξονες:
- Στο αφήγημα της επιτυχούς διαχείρισης της ανθρωπιστικής πτυχής της καταστροφής που ο Ερντογάν θα επιχειρήσει να προβάλλει σε σχέση με το πρωτοφανές μέγεθος του σεισμού, την περίπτωση του 1999 και την άμεση παροχολογία (έκτακτα επιδόματα σεισμόπληκτων, πολιτική μεταστέγασης των αστέγων, διανομή της διεθνούς οικονομικής κι ανθρωπιστικής βοήθειας)
- Στη πιθανή εκτίμηση πως όσο παρατείνεται ο χρόνος των εκλογών τόσο πιο άμεσα επηρεάζεται η κοινή γνώμη και κερδίζει μομέντουμ και πολιτικό κεφάλαιο η ενωμένη αντιπολίτευση (συμμαχία των «6»)
- Στην άμεση κινητοποίηση, σε διεθνές επίπεδο, των διπλωματικών προσπαθειών της Τουρκίας για επαναπροσεγγιστικές πρακτικές στα δύσκολα ανοικτά ζητήματα (βλέπε ΗΠΑ, ένταξη ΝΑΤΟ Σουηδίας, Συριακό, ελληνοτουρκικά, κοκ) προκειμένου ο Ερντογάν να δείξει προς το εσωτερικό και συναινετική ετοιμότητα -που θα επηρεάσει μερίδα των ψηφοφόρων εν μέσω μιας συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, που οι σεισμοί της 5ης Φεβρουαρίου αναπόφευκτα επιταχύνουν