REUTERS, A.P.
Την εκκένωση περιοχών της βορειονατολικής Ουκρανίας, στην περιφέρεια του Χάρκοβο, αποφάσισαν οι Αρχές του Κιέβου καθώς ο ρωσικός στρατός εντείνει την πίεσή του, προσπαθώντας να διαρρήξει τη γραμμή του μετώπου.
Η απόφαση αφορά τους κατοίκους 37 κωμοπόλεων και χωριών που βρίσκονται κοντά στην πόλη Κουπιάνσκ, βασικό στόχο των ρωσικών δυνάμεων. Το Κουπιάνσκ και άλλες πόλεις στην περιφέρεια του Χάρκοβο αλώθηκαν από τον ρωσικό στρατό κατά τις πρώτες εβδομάδες μετά την έναρξη της εισβολής, αλλά οι Ουκρανοί κατάφεραν να τις ανακτήσουν με την κεραυνοβόλο προέλασή τους, το περασμένο φθινόπωρο.
Ενώ οι Ουκρανοί συνεχίζουν την αντεπίθεσή τους, που δεν έχει μέχρι στιγμής σημαντικά αποτελέσματα, στα νότια μέτωπα της Χερσώνας και της Ζαπορίζια, οι Ρώσοι εκδηλώνουν και αυτοί επιθέσεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου οι τοπικές ουκρανικές αρχές διέταξαν την εκκένωση 37 κοινοτήτων στην περιοχή του Κουπιάνσκ.
Οι δυσκολίες που συναντά η ουκρανική αντεπίθεση ωθούν τους ισχυρότερους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας να ενισχύσουν τη στρατιωτική τους βοήθεια στο Κίεβο. Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόφασή της να στείλει δύο ακόμη συστοιχίες του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας Patriot στους Ουκρανούς. Παράλληλα, το Βερολίνο θα στείλει 10 ερπυστριοφόρα οχήματα πολλαπλών ρόλων Bandvagn 206, πολυβόλα, οπλισμό εξουδετέρωσης ναρκοπεδίων, οβίδες και άλλα πυρομαχικά. Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ετοιμάζονται να ανακοινώσουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Την ίδια στιγμή, όμως, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί προσφέρουν στη Ρωσία εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια και ευρώ, που τόσο τα χρειάζεται για τη στήριξη της πολεμικής προσπάθειας, καθώς αγοράζουν από τη Μόσχα πυρηνικά καύσιμα για τους αντιδραστήρες τους. Οπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ του πρακτορείου Associated Press, την περασμένη χρονιά η Ρωσία πούλησε στους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς πυρηνικά καύσιμα αξίας 1,7 δισ. δολαρίων, τα οποία είναι ζωτικά αναγκαία για τη λειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων τους.
Την ίδια χρονιά, η Ρωσία κάλυψε το 12% των αναγκών των Ηνωμένων Πολιτειών σε ουράνιο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την Ευρώπη ήταν γύρω στο 17%. Τα πυρηνικά καύσιμα δεν υπάγονται στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.
Στο μεταξύ, το Κίεβο ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει «ανθρωπιστικό διάδρομο» στη Μαύρη Θάλασσα ώστε να απεγκλωβιστούν τα εμπορικά πλοία που έχουν ακινητοποιηθεί σε λιμάνια της εξαιτίας του πολέμου. Η εφαρμογή αυτής της εξαγγελίας θα αποτελέσει κρίσιμη δοκιμασία για την ικανότητα του ουκρανικού ναυτικού να σπάσει τον ρωσικό αποκλεισμό, ο οποίος επιβλήθηκε μετά την απόφαση της Μόσχας να αποσυρθεί από τη συμφωνία για εξαγωγές σιτηρών, που είχε επιτευχθεί με μεσολάβηση της Τουρκίας.