Η θεαματική μεταμόρφωση ενός τμήματος του περίφημου Κανάλ Γκράντε της Βενετίας σε… φλούο πράσινο έμελλε να αποτελέσει μυστήριο μιας ημέρας. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, το φαινόμενο οφείλεται στην φλουορεσκεΐνη, μια μη τοξική ουσία που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο δικτύων λυμάτων.
Το πρωί της Κυριακής, οι Βενετσιάνοι αντίκρυσαν ένα αλλόκοτο θέαμα στην πόλη τους, με τα νερά του καναλιού βαμμένα πράσινα.
Οι τοπικές αρχές ξεκίνησαν άμεσα έρευνα, με δειγματοληψία νερού, ώστε να διαπιστωθεί η προέλευση του φαινομένου, το οποίο κάποιοι έσπευσαν να αποδώσουν στη ρίψη μπογιάς από ακτιβιστές.
Ωστόσο, η ανάλυση των υδάτων κατέδειξε «την ύπαρξη φλουορεσκεΐνης στα ληφθέντα δείγματα», σύμφωνα με την περιφερειακή υπηρεσία περιβαλλοντικής προστασίας του Βένετο (Arpav).
Τα αποτελέσματα «δεν έδειξαν την παρουσία τοξικών στοιχείων στα δείγματα που αναλύθηκαν» πρόσθεσε η Arpav.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το Γκραν Κανάλ βάφτηκε πράσινο. Το 1968, ο Αργεντίνος καλλιτέχνης Νικολάς Γκαρσία Ουριμπούρου είχε ρίξει πράσινο χρώμα στα νερά του Grand Canal στο πλαίσιο της 34ης Μπιενάλε, για την αφύπνιση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για περιβαλλοντικά θέματα.
Πηγή: Guardian