Ηταν άραγε η πιο ακριβή μπουκιά της ιστορίας; Αφού αγόρασε ένα έργο που αποτελούνταν από μια μπανάνα κολλημένη με ταινία σε τοίχο, ο αγοραστής τήρησε την υπόσχεσή του και έφαγε το φρούτο.
Σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο του Χονγκ Κονγκ, ο σινοαμερικανός επιχειρηματίας και ιδρυτής της πλατφόρμας κρυπτονομισμάτων Tron, Τζάστιν Σαν, κατανάλωσε την μπανάνα ενώπιον δημοσιογράφων και ινφλουένσερ.
Νωρίτερα, ο επιχειρηματίας σε ομιλία του χαρακτήρισε το έργο «εμβληματικό», κάνοντας παραλληλισμούς ανάμεσα στην εννοιολογική τέχνη και τα κρυπτονομίσματα. «Είναι πολύ καλύτερη από τις άλλες μπανάνες», δήλωσε μετά την πρώτη μπουκιά. «Ειλικρινά, είναι πολύ καλή», υπογράμμισε.
Justin Sun ate a banana for $6.2 million
— NEXTA (@nexta_tv) November 29, 2024
Justin Sun, the founder of the TRON blockchain project, ate a banana that he had previously purchased for $6.2 million. As Sun wrote about it in his X:
“This is not just a piece of art: it represents a cultural phenomenon that bridges… pic.twitter.com/fpHDQYBPog
Το έργο – μια μπανάνα κολλημένη σε τοίχο με ένα κομμάτι ταινίας – τιτλοφορείται «Comedian» και δημιουργήθηκε από τον γνωστό Ιταλό καλλιτέχνη Μαουρίτσιο Κατελάν. Πουλήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, έναντι 6,2 εκατ. δολαρίων (5,9 εκατ. ευρώ), σε πλειστηριασμό που οργανώθηκε από τον οίκο Sotheby’s.
Ο Τζάστιν Σαν ανέφερε πως τα πρώτα δευτερόλεπτα μετά την πώληση του έργου, του φαινόταν «απίστευτο» ότι είχε κερδίσει τον πλειστηριασμό. Στα επόμενα δέκα δευτερόλεπτα, είχε αποφασίσει ότι θα έτρωγε την μπανάνα. «Το να τη φάει κάποιος στη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου μπορεί να αποτελέσει τμήμα της ιστορίας αυτού του έργου τέχνης», δήλωσε την Παρασκευή.
Το έργο έχει κυκλοφορήσει σε τρία αντίτυπα. Υποτίθεται ότι θέτει ερωτήματα για την έννοια της τέχνης και την αξία της. Εχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις αφότου εκτέθηκε για πρώτη φορά το 2019 στο Μαϊάμι. Οι κάτοχοι λαμβάνουν πιστοποιητικό γνησιότητας, καθώς και οδηγίες για τον τρόπο που θα πρέπει να αντικαθίσταται το φρούτο, όταν αυτό αρχίζει να σαπίζει.
Ο Τζάστιν Σαν συνέκρινε σήμερα τα έργα εννοιολογικής τέχνης, όπως το «Comedian», με την τέχνη NFT και την αποκεντρωμένη τεχνολογία blockchain. «Τα περισσότερα από αυτά τα αντικείμενα και τις ιδέες υφίστανται ως πνευματική ιδιοκτησία και στο διαδίκτυο, σε αντίθεση με κάτι φυσικό», υπογράμμισε.
Μέσα στην εβδομάδα, ο Σαν ανακοίνωσε επένδυση 30 εκατ. δολαρίων στη World Liberty Financial, μια πλατφόρμα κρυπτονομισμάτων και δανεισμού, που ως εγχείρημα υποστηρίζεται από τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Σημειώνεται πως οι συμμετέχοντες στη σημερινή εκδήλωση έλαβαν ο καθένας εν είδει ενθυμίου μια κολλητική ταινία και μια μπανάνα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP