Ενα εντυπωσιακό κόσμημα με μυστηριώδη προέλευση και πιθανούς δεσμούς με το σκάνδαλο που συνέβαλε στην πτώση της Μαρίας Αντουανέτας, πουλήθηκε έναντι 4,8 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία στη Γενεύη. Η αρχική τιμή του περιδέραιου του 18ου αιώνα που αποτελείται από 500 διαμάντια συνολικού βάρους 300 καρατίων, εκτιμάτο από τον οίκο Sotheby’s στα 1,8 – 2,8 εκατ. δολάρια, ωστόσο, το ζωηρό ενδιαφέρον των επίδοξων κατόχων του εκτόξευσε την τελική αξία του.
Η αγοράστρια που πλειοδότησε τηλεφωνικώς -και δεν κατονομάζεται-, ήταν «σε έκσταση», περιέγραψε ο Αντρές Γουάιτ Κορέαλ, επικεφαλής του τμήματος κοσμημάτων του οίκου δημοπρασιών. «Ηταν έτοιμη να παλέψει και το έκανε» σημείωσε ο ίδιος, χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία ηλεκτρισμένη.
Ένα από τα ελάχιστα που είναι γνωστά για το πολύτιμο περιδέραιο, είναι πως ανήκε στη συλλογή του μαρκήσιου του Anglesey και φορέθηκε κατά τη στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ στον βρετανικό θρόνο – Φωτ.: REUTERS/Denis Balibouse.
«Υπάρχει προφανώς αυξημένο ενδιαφέρον για ιστορικά κοσμήματα με υπέροχη προέλευση… Οι άνθρωποι δεν αγοράζουν μόνο το αντικείμενο, αλλά όλη την ιστορία που συνδέεται με αυτό», είπε.
Κάποια από τα διαμάντια του πολύτιμου αντικειμένου πιστεύεται πως προέρχονται από το κόσμημα που βρέθηκε στο επίκεντρο της περίφημης «υπόθεσης του περιδέραιου της βασίλισσας» (Affaire du collier de la reine), ένα σκάνδαλο τη δεκατία του 1780 που αμαύρωσε περαιτέρω τη φήμη της τελευταίας βασίλισσας της Γαλλίας, της Μαρίας Αντουανέτας, και ενίσχυσε την υποστήριξη για την επερχόμενη Γαλλική Επανάσταση.
Αποτελούμενο από τρεις σειρές διαμαντιών που καταλήγουν σε δύο αδαμάντινες «φούντες», το κόσμημα είχε βρεθεί «εκ θαύματος άθικτο» σε μια ασιατική ιδιωτική συλλογή.
«Αυτό το εντυπωσιακό κόσμημα αντίκα είναι ένα απίστευτος επιζών της ιστορίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Sotheby’s πριν από την πώληση.
«Το κόσμημα έχει περάσει από οικογένεια σε οικογένεια. Μπορούμε να ξεκινήσουμε από τις αρχές του 20ού αιώνα, όταν ανήκε στη συλλογή των μαρκησίων του Anglesey», εξηγεί ο Γουάιτ Κόρεαλ.
Μέλη αυτής της αριστοκρατικής οικογένειας πιστεύεται ότι φόρεσαν δις το περιδέραιο αυτό δημοσίως: μία φορά στη στέψη του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’ το 1937 και μία τελευταία στη στέψη της κόρης του, βασίλισσας Ελισάβετ Β’ το 1953.
Πέραν αυτών, ελάχιστα είναι γνωστά για το πολύτιμο αντικείμενο. Παρότι παραμένει μυστήριο το ποιος και για ποιον το σχεδίασε, ο Sotheby’s εκτιμά πως ένα τέτοιο εντυπωσιακό και σπάνιο κόσμημα θα μπορούσε να έχει δημιουργηθεί μόνο για μία βασιλική οικογένεια.
Είναι πιθανό, εκτιμά ο οίκος Sotheby’s, κάποια από τα διαμάντια στο κομμάτι να προέρχονται από το διάσημο περιδέραιο που εμπλέκεται στο σκάνδαλο που κατέστρεψε τη Μαρία Αντουανέτα, λίγα χρόνια πριν τη δημόσια εκτέλεσή της.
Αυτό το σκάνδαλο αφορούσε μια ξεπεσμένη ευγενή με το όνομα Jeanne de la Motte, η οποία προσποιήθηκε την έμπιστη της Μαρίας Αντουανέτας και κατάφερε να αποκτήσει ένα πανάκριβο διαμαντένιο περιδέραιο στο όνομά της, δεσμευόμενη να πληρώσει αργότερα.
Παρότι στη συνέχεια διαπιστώθηκε πως η βασίλισσα δεν είχε σχέση με την υπόθεση, το σκάνδαλο ενίσχυσε την πεποίθηση του λαού για τον ανεξέλεγκτο πλούτο και τη ασύδοτη ζωή των βασιλέων – εντείνοντας τη λαϊκή οργή που θα πυροδοτούσε την επανάσταση και θα τους οδηγούσε στη γκιλοτίνα.
Σύμφωνα με τον Sotheby’s, τα διαμάντια στο κολιέ έχουν εξορυχθεί πιθανότατα από «τα θρυλικά ορυχεία Golconda στην Ινδία», τα οποία θεωρείται πως προέρχονται «τα πιο καθαρά και εκθαμβωτικά» διαμάντια.
Πηγή: Guardian