ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τετράχρονος έσπασε πολύτιμο βάζο 3.500 χρόνων σε μουσείο του Ισραήλ - «Ήθελε να δει τι είχε μέσα»

Η αποκατάσταση του βάζου ανατέθηκε σε ειδικό συντηρητή και «σύντομα» θα επιστρέψει στη θέση του

ΠΗΓΗ: ΒΒC

Ενα βάζο ηλικίας 3.500 χρόνων έγινε θρύψαλα όταν κατά λάθος τετράχρονος το έριξε κάτω, κατά τη διάρκεια εκδρομής σε μουσείο της Χάιφα.

Σύμφωνα με τους υπευθύνους του μουσείου Hecht, το σκεύος χρονολογείται από την εποχή του Χαλκού, μεταξύ 2200 και 1500 π.Χ., και αποτελούσε σπάνιο αρχαιολογικό εύρημα, ακριβώς επειδή ήταν τόσο παλιό και άθικτο.

Εκτίθετο κοντά στην είσοδο του κτιρίου, χωρίς να βρίσκεται σε γυάλινη προθήκη – καθώς στο μουσείο εκτιμούν πως η έκθεση των ευρημάτων «χωρίς εμπόδια έχει ιδιαίτερη γοητεία».

Σύμφωνα με τον πατέρα του τετράχρονου Αλεξ, ο γιος του «τράβηξε ελαφρά το βάζο επειδή ήταν περίεργος για το τι έκρυβε μέσα», προκαλώντας την πτώση του.

 

Ο ίδιος δήλωσε πως «σοκαρίστηκε» όταν είδε τον γιο του να σπάει το αρχαιολογικό κειμήλιο. «Δεν ήταν το παιδί μου που έκανε κάτι τέτοιο», ήταν το πρώτο πράγμα που σκέφτηκε.

Ωστόσο, αφού πρώτα ηρέμησε το παιδί, ενημέρωσε τον φύλακα ασφαλείας για τη ζημιά.

Το μουσείο Hecht από την πλευρά του αντιμετώπισε το συμβάν με επιείκεια, καλώντας μάλιστα τον τετράχρονο με την οικογένειά του σε μια οργανωμένη ξενάγηση.

«Υπάρχουν περιπτώσεις όπου εκθέματα καταστρέφονται σκόπιμα και τέτοιες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται με μεγάλη σοβαρότητα, με την εμπλοκή της αστυνομίας», δήλωσε στο BBC ο Λίχι Λάσζλο του μουσείου.

«Στην περίπτωση, όμως, αυτή δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Το βάζο καταστράφηκε κατά λάθος από ένα μικρό παιδί που επισκεπτόταν το μουσείο, ως εκ τούτου η απάντηση θα είναι ανάλογη», τόνισαν οι άνθρωποι του μουσείου.

Ηδη η αποκατάσταση του βάζου ανατέθηκε σε ειδικό συντηρητή και «σύντομα» θα επιστρέψει στη θέση του.

Ο πατέρας του αγοριού δήλωσε την ανακούφισή του για τη δυνατότητα αποκατάστασης, εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη του επειδή «δεν θα είναι πια το ίδιο αντικείμενο».

Σύμφωνα με το μουσείο, «όποτε κρίνεται εφικτό, τα αντικείμενα εκτίθενται χωρίς προσκόμματα και γυάλινες προθήκες». Και παρά την τόσο σοβαρή, όσο και σπάνια ζημιά, η τακτική αυτή δεν αναμένεται να αλλάξει.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: ΒΒC

Παράξενα: Τελευταία Ενημέρωση