ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η ιστορία του Πούτιν με τον αρουραίο και τι μας μαθαίνει για την Ουκρανία

Η απίστευτη ιστορία του Ρώσου ηγέτη

Money Review

Έτσι όπως το έχει θέσει ο Πούτιν στο παρελθόν, φαίνεται πως ένας από τους σπουδαιότερους δασκάλους που πέρασαν από τη ζωή του ήταν ένας αρουραίος.

Όταν ήταν μικρός, κυνήγησε έναν χοντρό αρουαρίο στο Λένινγκραντ, στον διάδρομο της πολυκατοικίας του. Όταν το στρίμωξε σε μια γωνία, το τρομαγμένο τρωκτικό προσπάθησε να δαγκώσει το μικρό παιδί. Φοβισμενος πια, ο Πούτιν έτρεξε στο διαμέρισμα των γονιών του, κλείνοντας την πόρτα στον αρουραίο.

«Ο μεγαλύτερος όγκος των στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας δεν έχει ακόμη μπει στη μάχη»

Ανατρέχοντας σε εκείνη τη στιγμή ο Πούτιν, δηλώνει πως το μάθημα ήταν ξεκάθαρο: ποτέ να μην στριμώχνεις κάποιον σε μία γωνία – γιατί δεν ξέρεις τι θα κάνει όταν είναι απελπισμένος. Στην έβδομη ημέρα εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, υπάρχουν δύο πιθανές εκδοχές αυτής της ιστορίας με τον αρουραίο, που μπορούν να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε τι συμβαίνει σήμερα στην ανατολική Ευρώπη, όπως σημειώνει σχετικό άρθρο στο GZERO.

Στην πρώτη εκδοχή, οι Ουκρανοί, όντας στριμωγμένοι από τον πέμπτο μεγαλύτερο στρατό στον κόσμο, δίνουν μία εξαιρετικά γενναία μάχη στο διάδρομο.

Η επιμονή της Ουκρανίας και η άτσαλη έναρξης του πολέμου, βοήθησαν το Κίεβο να καθυστερήσει τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις περισσότερο από το προσδοκώμενο. Αυτό προκάλεσε μεγάλα προβλήματα για τον Ρώσο πρόεδρο, ο οποίος ήθελε η εισβολή να είναι ένας σύντομος και νικητήριος πόλεμος. Ένα αιφνίδιο χτύπημα στο Κίεβο και έπειτα να θεσπίσει ένα φτιαχτό φιλορωσικό καθεστώς και να προσπαθήσει να γεφυρώσει τις σχέσεις με τη Δύση.

Μία τέτοια γρήγορη νίκη θα σήμαινε τρία πολύ σημαντικά πράγματα. Θα μείωνε τις απώλειες των αμάχων και τις καταστροφές, ενώ θα καθιστούσε στη συνέχεια ευκολότερη την κατάληψη και τον έλεγχο της Ουκρανίας.

Επίσης, ενδέχεται να είχε αιφνιδιάσει και τις δυνάμεις της Δύσης όσον αφορά την επιβολή κυρώσεων. Έπειτα από μία αιφνίδια κατάρρευση του Κιέβου, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ ίσως να συμφωνούσαν ψυχρά να διατηρήσουν ειρηνικές σχέσεις, αντί να επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία για έναν καταστροφικό πόλεμο.

Τέλος, ίσως ένα αιφνίδιο χτύπημα να μπορούσε να αποκρυφτεί καλύτερα και από τον ρωσικό πληθυσμό.

Η αλήθεια είναι πως, εκτός από τις διάσπαρτες διαμαρτυρίες, είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς μέχρι στιγμής την αντίδραση του ρωσικού πληθυσμού στην κρίση. Βέβαια είναι ενδεικτικό ότι η κυβέρνηση και η κρατική τηλεόραση έχουν προσπαθήσει πάρα πολύ να κρύψουν την εμβέλεια των γεγονότων. Τα κρατικά κανάλια εστιάζουν ιδίως στην περιοχή του Ντονμπάς, παρότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εισβάλει στο Κίεβο και το Χάρκοβο. Οι ειδήσεις στη Ρωσία δεν αποκαλούν την εισβολή «πόλεμο».

Ο Πούτιν αυτή τη στιγμή βρίσκεται αντιμέτωπος με μία εξαγριωμένη ουκρανική αντίδραση με ισχυρά κινητρα, οδυνηρές κυρώσεις και το ενδεχόμενο μίας πολύ πιο χρονοβόρας κρίσης, σε σχέση με όσο μπορούν να αντέξουν οι Ρώσοι. Είναι μάλλον δύσκολο για τον Πούτιν να δει αύξηση 20 μονάδων στις δημοσκοπήσεις, όπως συνέβη μετά την αναίμακτη προσάρτηση της Κριμαίας.

Όλα αυτά μας οδηγούν στη δεύτερη εκδοχή της ιστορίας με τον αρουραίο, όπου ο Πούτιν ο ίδιος είναι στριμωγμένος σε μία γωνία, σε μία κατάσταση που θα πρέπει να κλιμακώσει προκειμένου να επιβιώσει. Εξάλλου, εάν οπισθοχωρήσει τώρα – με το Κίεβο να μην έχει παραδοθεί ακόμη και τον διαδικτυακό κόσμο να ταράζεται με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι – θα επρόκειτο για εξευτελισμό σε παγκόσμιο επίπεδο. Επίσης, θα δημιουργούσε άβολα ερωτήματα για την κρίση του Πούτιν εντός Ρωσίας.

Το ανησυχητικό είναι ότι ο Πούτιν έχει ακόμη τη δυνατότητα να κλιμακώσει αυτό τον πόλεμο σε τρομακτικά επίπεδα. Η πρόσφατη κίνησή του να θέσει σε επιφυλακή τις πυρηνικές δυνάμεις ήταν ένα μήνυμα για το πόσο μακριά μπορεί να πάει τον πόλεμο, ωστόσο ειδικοί λένε ότι ο Πούτιν έχει ακόμη ακρετά παραδοσιακά όπλα να χρησιμοποιήσει.

«Ο μεγαλύτερος όγκος των στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας δεν έχει ακόμη μπει στη μάχη», δήλωσε πρόσφατα ο Michael Kofman κορυφαίος στρατιωτικός αναλυτής της CNA. «Εάν συμβεί αυτό, η κατάσταση θα γίνει πολύ πιο άσχημη από κάθε άλλο πράγμα που έχουμε δει».

Όσο η κατάσταση επιδεινώνεται, τόσο περισσότερη πίεση θα δέχεται η Δύση να επέμβει κι άλλο στην κρίση. Εντωμεταξύ, τα αντίποινα της Ρωσίας με κυβερνοεπιθέσεις ή μέσω της ενέργειας θα μπορούσαν να βλάψουν τους πληθυσμούς της Δύσης με τρόπους για τους οποίους δεν είναι προετοιμασμένοι.

Ο Πούτιν – στριμωγμένος στη γωνία και απελπισμένος – μπορεί να προκαλέσει τεράστιες ζημιές στην Ουκρανία και παραπέρα.

Πώς θα πρέπει να αντιδράσει ο κόσμος;

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Money Review

Παράξενα: Τελευταία Ενημέρωση