ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παράθυρο ευκαιρίας για ρόλο στη Συρία βλέπει η Ευρώπη

Συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για το νέο καθεστώς, με την Κάγια Κάλλας να τονίζει ότι η ΕΕ πρέπει να δράσει αποφασιστικά – Οι παρεμβάσεις των Κύπριων ευρωβουλευτών

Του Παύλου Νεοφύτου

Του Παύλου Νεοφύτου

Αποστολή στο Στρασβούργο

Η επόμενη μέρα στη Συρία, μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, με Κύπριους ευρωβουλευτές να κάνουν παρέμβαση. Στις τοποθετήσεις που ακούστηκαν, με την αρχή να κάνει η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάγια Κάλλας, τονίστηκαν θέματα, όπως ο ρόλος που πρέπει να διαδραματίσει η ΕΕ, η ανθρωπιστική βοήθεια, η διασφάλιση της σταθερότητας μετά την αλλαγή καθεστώτος εξουσίας, αλλά και κίνδυνοι που υποβόσκουν τόσο για τη χώρα όσο και για την ευρύτερη περιοχή.

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάγια Κάλλας, έκανε λόγο για ένα ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας, ώστε η Ευρώπη να δράσει αποφασιστικά στο θέμα της Συρίας, τονίζοντας ότι η Ένωση είναι έτοιμη να ενισχύσει την ανθρωπιστική βοήθεια. Συγχρόνως έστειλε το μήνυμα ότι η Ευρώπη πρέπει να αρχίσει να βλέπει την πιθανή αναθεώρηση του καθεστώτος κυρώσεων στη Συρία, ώστε να βοηθήσει τη χώρα να ανακάμψει. Όπως είπε η κα Κάλλας, η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες για στήριξη του συριακού λαού, ώστε να διαμορφωθεί ένα μέλλον για ειρήνη και δικαιοσύνη.

Παρέμβαση έκαναν και οι Κύπριοι ευρωβουλευτές. Συγκεκριμένα ο Λουκάς Φουρλάς (ΔΗΣΥ) υποστήριξε ότι η Κύπρος αποτελεί το εγγύτερο ευρωπαϊκό σημείο στη φλεγόμενη περιοχή, θέτοντας παράλληλα το θέμα της προστασίας των Χριστιανών και άλλων θρησκευτικών ομάδων στην περιοχή, οι οποίες, όπως τόνισε, γίνονται στόχος. Σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο στο ζήτημα της Συρίας εκπονώντας στρατηγική διαχείρισης των συνεπειών της παρούσας κατάστασης. «Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Τουρκία, Ισραήλ, Ιράν είναι οι παίκτες σε ένα τεράστιο και επικίνδυνο γεωπολιτικό παιγνίδι από το οποίο απουσιάζει η Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γιώργος Γεωργίου (ΑΚΕΛ) μίλησε για υποκρισία, καθώς τρομοκράτες και τζιχαντιστές σήμερα βαφτίζονται απελευθερωτές και αξιότιμοι συνομιλητές. Υποστήριξε ότι η Ευρώπη στο θέμα της Συρίας είναι επιλεκτικά απούσα «Καταλυόταν η κυριαρχία της Συρίας για χρόνια αλλά η ΕΕ σώπαινε. Δεν ήταν Ουκρανία, βλέπετε...», είπε εξάλλου. Αφού κάλεσε την Ένωση να διασφαλίσει την εδαφική ακεραιότητα και ενότητα της χώρας, σημείωσε ότι βασανισμένος συριακός λαός δικαιούται να αποφασίσει ελεύθερα για το μέλλον του.

Ο Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ) αναφέρθηκε σε σαφείς προτεραιότητές της ΕΕ, για τις οποίες υπάρχει συντριπτική συναίνεση στο Ευρωκοινοβούλιο. «Πρώτον, η προστασία των μειονοτήτων, εθνοτικών και θρησκευτικών, ιδιαίτερα των Χριστιανών και των Κούρδων. Δεύτερον, οι τζιχαντιστές δεν μπορεί να είναι οι σύμμαχοί μας. Η μετονομασία καταζητούμενων εγκληματιών σε δήθεν μετριοπαθή πολιτική αντιπολίτευση, δεν μπορεί να ξεγελάσει τους πολίτες της ΕΕ, ούτε το Ευρωκοινοβούλιο», είπε.

Συνεχίζοντας και αναφερόμενος στην πρόσφατη συνάντηση της κας Κάλλας με τον Χ. Φιντάν, Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, ο κ. Μαυρίδης άσκησε κριτική αναφέροντας ότι ανέδειξε την Τουρκία ως στρατηγικό εταίρο της ΕΕ. «Αυτό είναι φοβερό λάθος, αλλά ευτυχώς υπάρχει η ευκαιρία να το επανεξετάσετε. Στην εκστρατεία μας κατά του Ισλαμικού Κράτους και των τζιχαντιστών, οι Κούρδοι ήταν ο γενναίος και ηρωικός μας σύμμαχος, ενώ οι Τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες, υπό τις εντολές του Φιντάν προμήθευαν όπλα, εκπαίδευση, στήριξη και προστασία σε αυτούς τους τζιχαντιστές», πρόσθεσε.

Ο Γεάδης Γεάδη (ΕΛΑΜ) έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες στην Κύπρο από το νέο καθεστώς στη Συρία, το οποίο, όπως είπε, έχει άρρηκτους δεσμούς με το Ισλαμικό Κράτος. Σημείωσε ότι πίσω από αυτό το καθεστώς βρίσκεται η Τουρκία, η οποία, όπως υποστήριξε, εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό με σκοπό την πληθυσμιακή αλλοίωση της Κύπρου μέσω της παράνομης μετανάστευση

Αξίζει να σημειωθεί ότι θα υπάρξει ψήφισμα για το θέμα της Συρίας σε μελλοντική Ολομέλεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ευρώπη  |  Συρία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Νεοφύτου

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση