
Σφοδρή επίθεση κατά της γαλλικής Δικαιοσύνης εξαπέλυσε η Μαρίν Λεπέν στην τηλεοπτική της συνέντευξη στο κανάλι TF1, λίγες ώρες μετά την καταδίκη της για υπεξαίρεση ευρωπαϊκών κονδυλίων και τον αποκλεισμό της από τα δημόσια αξιώματα για πέντε έτη.
Η πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού δήλωσε: «Το δικαστήριο επιδίωξε συνειδητά να με μπλοκάρει από το να είμαι υποψήφια το 2027», προσθέτοντας ότι η απόφαση «θα έπρεπε να σκανδαλίζει κάθε πολίτη που πιστεύει στη δημοκρατία».
«Είμαι αθώα», επανέλαβε, υποστηρίζοντας ότι η ποινή την θέτει de facto εκτός προεδρικής κούρσας, χωρίς όμως να σημαίνει ότι αποσύρεται από το πολιτικό προσκήνιο.
«Ας είμαστε σαφείς: εγώ αποκλείστηκα. Αλλά στην πραγματικότητα, αποκλείστηκαν εκατομμύρια Γάλλοι των οποίων η φωνή σίγησε», είπε και συμπλήρωσε: «Αυτή η απόφαση δεν σημαίνει ότι αποσύρομαι από την πολιτική. Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι μέχρι τέλους».
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο διαδοχής της, η Λεπέν ανέφερε ότι ο νυν πρόεδρος του κόμματος, Ζορντάν Μπαρντελά, αποτελεί «μια εξαιρετική δύναμη για το κόμμα», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο εκείνος να τεθεί επικεφαλής στις επόμενες εκλογές, εφόσον η ίδια δεν μπορέσει να είναι υποψήφια.
Η ίδια σημείωσε ότι δεν έχει εμπιστοσύνη πως η έφεση θα εξεταστεί εγκαίρως πριν από τις εκλογές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν αναμένει άρση της απαγόρευσης.
Η ηγέτιδα του Εθνικού Συναγερμού χαρακτήρισε την καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου εις βάρος της «πολιτική» και τόνισε ότι παραβιάστηκε το κράτος δικαίου. «Το κράτος δικαίου καταστρατηγήθηκε πλήρως», ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση δεν βασίζεται σε νομικά αλλά σε πολιτικά κριτήρια.
Επίσπευση της έφεσης
Ο συνήγορός της έχει ανακοινώσει ότι θα ζητήσει την επίσπευση της έφεσης, ώστε η διαδικασία να ολοκληρωθεί πριν το 2027.
Όπως δήλωσε ο Ροντόλφ Μποσελιού, θα υποβάλει επίσημο αίτημα ώστε η εκδίκαση της έφεσης να πραγματοποιηθεί πριν από τις προεδρικές εκλογές.
Σε συνέντευξή του στο δίκτυο BFM, ο Μποσελιού ανέφερε ότι η εντολέας του είναι «σοκαρισμένη» από την απόφαση, καθώς μέχρι πρόσφατα προηγείτο στις δημοσκοπήσεις για τις εκλογές του 2027.
Η Λεπέν καταδικάστηκε για υπεξαίρεση ευρωπαϊκών κονδυλίων και της έχει επιβληθεί ποινή στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων για πέντε έτη, γεγονός που αποκλείει –προς το παρόν– την υποψηφιότητά της.
Ο 29χρονος πρόεδρός του, Ζορντάν Μπαρντελά, που διαδέχθηκε τυπικά τη Λεπέν στην ηγεσία το 2022, είναι το πιθανότερο πρόσωπο που θα επωμιστεί την προεδρική υποψηφιότητα, αν η καταδίκη δεν ανατραπεί εγκαίρως.
Ο Μπαρντελά σχολίασε την απόφαση με τρόπο επιθετικό: «Σήμερα δεν καταδικάστηκε μόνο άδικα η Μαρίν Λεπέν. Δολοφονήθηκε η γαλλική δημοκρατία».
Το κατηγορητήριο
Η υπόθεση αφορά καταχρηστική χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων από το κόμμα της Λεπέν για την πληρωμή συνεργατών που δεν εργάζονταν για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά για το ίδιο το κόμμα στη Γαλλία.
Το συνολικό ποσό που φέρονται να εκταμιεύτηκε παρανόμως ανέρχεται σε 4,1 εκατ. ευρώ.
Το δικαστήριο έκρινε ένοχη τη Λεπέν, οκτώ ακόμη πρώην ευρωβουλευτές και δώδεκα βοηθούς τους, διευκρινίζοντας ότι δεν ιδιοποιήθηκαν τα χρήματα, αλλά τα διοχέτευσαν για κομματικούς σκοπούς. Στο κόμμα επιβλήθηκε πρόστιμο 2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 50% με αναστολή.
Ταυτόχρονα, το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο της Γαλλίας κατήγγειλε απειλές κατά δικαστών που εμπλέκονται στην υπόθεση της ηγέτιδας της γαλλικής Ακροδεξιάς, στην οποία αφαιρέθηκε το δικαίωμα του εκλέγεσθαι για πέντε χρόνια, επισημαίνοντας ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές σε μια δημοκρατική κοινωνία.
Σε ανακοίνωσή του, το Ανώτατο Δικαστήριο της Γαλλίας εξέφρασε την ανησυχία του για τις βίαιες αντιδράσεις στην καταδικαστική απόφαση, λέγοντας ότι αυτές οι αντιδράσεις θα μπορούσαν να θέσουν υπό αμφισβήτηση την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος.
Πολιτικός σεισμός εντός και εκτός Γαλλίας
Το επόμενο διάστημα θα κρίνει αν η Λεπέν παραμείνει εντός πολιτικής τροχιάς ή αν η σημερινή καταδίκη θα σημάνει το τέλος της διαδρομής της προς την προεδρία.
Το θερμόμετρο, εντός και εκτός Γαλλίας, έχει ήδη εκτοξευθεί και οι αντιδράσεις ποικίλουν.
Φρανσουά Ολάντ, πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος: «Η μόνη αντίδραση που μπορώ να έχω ως Γάλλος πρώην πρόεδρος είναι να σεβαστώ την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος. Η κ. Λεπέν, όπως όλοι οι άλλοι καταδικασθέντες, μπορεί να πάει στο εφετείο ακόμη και για την απόφαση ακαταλληλότητας».
Ερίκ Σιοτί, πρώην πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων: «Η δημοκρατική μοίρα του έθνους μας κατασχέθηκε από ένα προκλητικό δικαστικό πραξικόπημα. Δεν πρόκειται για απλή δυσλειτουργία. Είναι ένα σύστημα που εξουδετερώνει κάθε υποψήφιο της Δεξιάς που έχει πιθανότητες να κερδίσει».
Ερίκ Ζεμούρ, πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος Reconquête: «Δεν είναι αρμοδιότητα των δικαστών να αποφασίζουν ποιον πρέπει να ψηφίσει ο λαός. Οποια κι αν είναι η διαφωνία μας, η Μαρίν Λεπέν έχει τη νομιμότητα να είναι υποψήφια».
Φαμπιέν Ρουσέλ, Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα: «Η Δικαιοσύνη είναι Δικαιοσύνη… Η κυρία Λεπέν είναι πολιτικός που απαιτεί αυστηρότητα από τη Δικαιοσύνη. Οφείλει λοιπόν να τη σεβαστεί».
Ανυπότακτη Γαλλία: «Τα διαπιστωμένα γεγονότα είναι ιδιαίτερα σοβαρά. Δεν χρησιμοποιούμε τη Δικαιοσύνη για να ξεμπερδεύουμε με τον Εθνικό Συναγερμό. Τους πολεμάμε στην κάλπη και στον δρόμο, όπως κάναμε το 2024. Και θα το ξανακάνουμε, όποιος κι αν είναι ο υποψήφιός τους».
Μαριόν Μαρεσάλ, ευρωβουλευτής, ανιψιά της Λεπέν: «Η Μαρίν Λεπέν έφερε τον χώρο μας στον δρόμο της νίκης. Μόνο γι’ αυτό είναι ένοχη και γι’ αυτό καταδικάστηκε. Κανείς στη Δεξιά δεν πρέπει να νιώθει ικανοποιημένος. Είμαι πιο πολύ από ποτέ στο πλευρό της».
Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, γιος του προέδρου των ΗΠΑ: «Η Γαλλία στέλνει τη Λεπέν στη φυλακή και της απαγορεύει να είναι υποψήφιος; Απλώς προσπαθούν να αποδείξουν ότι (ο Τζέι Ντι Βανς) είχε δίκιο σε όλα;»
Βίκτορ Ορμπαν, πρωθυπουργός Ουγγαρίας: «Είμαι η Μαρίν»
Ελον Μασκ, δισεκατομμυριούχος, σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ: «Οταν η ριζοσπαστική αριστερά δεν μπορεί να κερδίσει μέσω δημοκρατικής ψηφοφορίας, καταχράται το νομικό σύστημα για να φυλακίσει τους αντιπάλους τους. Αυτό είναι το τυπικό βιβλίο τους σε όλο τον κόσμο».
Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου: «Λοιπόν, πράγματι, όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες βαδίζουν στον δρόμο της καταπάτησης των δημοκρατικών κανόνων. Φυσικά, δεν θέλουμε να ανακατευτούμε στις εσωτερικές υποθέσεις της Γαλλίας, δεν το κάναμε ποτέ. Αλλά γενικά, οι διαπιστώσεις μας για τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δείχνουν ότι δεν είναι καθόλου απρόθυμοι να καταπατήσουν τη δημοκρατία κατά τη διάρκεια της πολιτικής διαδικασίας».
Ματέο Σαλβίνι, αντιπρόεδρος κυβέρνησης Ιταλίας: «Οσοι φοβούνται την κρίση των ψηφοφόρων, παρηγοριούνται από την κρίση των δικαστών. Στο Παρίσι καταδίκασαν τη Λεπέν και θέλουν να την αποκλείσουν από την πολιτική ζωή. Μια άσχημη ταινία που τη βλέπουμε και σε άλλες χώρες, όπως η Ρουμανία. Δεν τρομοκρατούμαστε. Πάμε ολοταχώς μπροστά, φίλη μου».
Ζαΐρ Μπολσονάρο, πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, έχει αποκλειστεί από δημόσιο αξίωμα έως το 2030: «Αυτή η απόφαση είναι ξεκάθαρα αριστερός δικαστικός ακτιβισμός. Όπου η δεξιά είναι παρούσα, η αριστερά και το σύστημα θα εργαστούν για να βγάλουν τους αντιπάλους τους από το παιχνίδι».
Χερτ Βίλντερς, ακροδεξιός ηγέτης Ολλανδίας: «Είμαι σοκαρισμένος από την απίστευτα βαριά ποινή κατά της Λεπέν. Τη στηρίζω 100% και πιστεύω πως θα δικαιωθεί στην έφεση και θα γίνει πρόεδρος της Γαλλίας».
Γκεόργκε Σίμιον, υποψήφιος πρόεδρος Ρουμανίας: «Η εξουδετέρωση πολιτικών αντιπάλων με κάθε μέσο είναι από τα εγχειρίδια των ολοκληρωτικών καθεστώτων. Αυτό συνέβη σήμερα στη Γαλλία».
Τομ βαν Γκρίκεν, ηγέτης του φλαμανδικού Vlaams Belang: «Οταν οι εθνικιστές ανεβαίνουν, το σύστημα βρίσκει εξωδημοκρατικούς τρόπους να τους φιμώσει. Αυτό που συμβαίνει στη Γαλλία είναι επίθεση στη δημοκρατία. Η Μαρίν Λεπέν έχει τη στήριξή μας».