
Μία απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί τη Δευτέρα από τη γαλλική Δικαιοσύνη απειλεί να ταράξει συθέμελα το πολιτικό σύστημα της χώρας: η επικεφαλής της γαλλικής Ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν ενδέχεται να κηρυχθεί ανίκανη να είναι υποψήφια για δημόσιο αξίωμα, εξαιτίας κατηγοριών για κατάχρηση κοινοτικών κονδυλίων.
Η απόφαση θεωρείται κρίσιμη, όχι μόνο για την προσωπική πολιτική πορεία της Λεπέν, αλλά και για τη δημοκρατική σταθερότητα της Γαλλίας, σε μια περίοδο που η Πέμπτη Δημοκρατία εμφανίζεται ανήμπορη να παράγει σταθερή διακυβέρνηση.
Η ίδια η Λεπέν έχει χαρακτηρίσει την πιθανότητα αποκλεισμού της ως «πολιτική θανατική ποινή» και «μια βίαιη επίθεση κατά της λαϊκής βούλησης».
Οι κατηγορίες
Η εισαγγελία κατηγορεί τη Λεπέν και μέλη του κόμματός της, Εθνικός Συναγερμός (πρώην Εθνικό Μέτωπο), για κατάχρηση περίπου 4,8 εκατομμυρίων ευρώ από κονδύλια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Σύμφωνα με την κατηγορία, τα χρήματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν για «βοηθούς ευρωβουλευτών» που ουδέποτε εργάστηκαν στις Βρυξέλλες και στην πραγματικότητα απασχολούνταν αποκλειστικά στο κομματικό επιτελείο.
Η κατηγορούσα αρχή ζήτησε για τη Λεπέν ποινή φυλάκισης πέντε ετών, από τα οποία τα τρία με αναστολή, πρόστιμο 300.000 ευρώ και πενταετή απαγόρευση συμμετοχής σε εκλογές με άμεση ισχύ.
Η υπεράσπιση υποστηρίζει ότι ο νόμος του 2016, βάσει του οποίου επιβάλλεται αυτόματος εκλογικός αποκλεισμός, δεν ίσχυε την περίοδο που τελέστηκαν τα αδικήματα, και ότι οι εμπλεκόμενοι ήταν πολιτικά στελέχη και όχι υπάλληλοι του Ευρωκοινοβουλίου.
Η Λεπέν διετέλεσε ευρωβουλευτής από το 2004 έως το 2017.
Πολιτικό ρίσκο
Αν το δικαστήριο επιβάλει την ποινή εκλογικού αποκλεισμού, η Λεπέν δεν θα μπορεί να είναι υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του 2027, όπου θεωρείται φαβορί, μετά τις τρεις προηγούμενες υποψηφιότητές της το 2012, 2017 και 2022 (όπου έλαβε 41,45%).
Η έφεση είναι δυνατή, αλλά η εκδίκασή της μπορεί να μην προλάβει τις εκλογές.
Πολιτικοί όπως ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και νυν υπουργός Δικαιοσύνης Ζεράλ Νταρμανέν έχουν προειδοποιήσει: «Η κυρία Λεπέν πρέπει να ηττηθεί στις κάλπες, όχι αλλού».
Η απόφαση αυτή δεν αφορά μόνο τη Λεπέν. Έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία: Η Γαλλία έχει αλλάξει τέσσερις πρωθυπουργούς σε 15 μήνες, το κοινοβούλιο έχει παραλύσει από τις εσωτερικές συγκρούσεις, οι πρόωρες εκλογές του 2024 άφησαν πολιτικό χάος και ο πρόεδρος Μακρόν, χωρίς ισχυρό κομματικό μηχανισμό, δεν μπορεί να είναι υποψήφιος ξανά.
Η πιθανότητα αποκλεισμού της Λεπέν από την κούρσα του 2027 θα αναζωπυρώσει τις κατηγορίες από φιλοτραμπικούς κύκλους στις ΗΠΑ -ανάμεσά τους και ο αντιπρόεδρος Τζ. Ντ. Βανς- για «εκστρατεία καταστολής της Δεξιάς στην Ευρώπη».
Ο διάδοχος και το ιστορικό βάθος
Σε περίπτωση αποκλεισμού, διάδοχος της Λεπέν φαίνεται να είναι ο 29χρονος Ζορντάν Μπαρντελά, τον οποίο η ίδια είχε προτείνει ως πρωθυπουργό εφόσον εξελεγόταν. Προς το παρόν, ο ίδιος δηλώνει: «Δεν τίθεται ζήτημα, αφού δεν θα κηρυχθεί έκπτωτη».
Η περίπτωση Λεπέν προσλαμβάνει ιστορικές διαστάσεις: εάν καταδικαστεί, θα είναι η πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια που το όνομα «Λεπέν» δεν θα βρίσκεται στην προεδρική κάλπη.
Ο πατέρας της, Ζαν-Μαρί Λεπέν, είχε φτάσει στον δεύτερο γύρο το 2002 και είχε καταδικαστεί επανειλημμένα για δηλώσεις όπως ότι το Ολοκαύτωμα ήταν «λεπτομέρεια της Ιστορίας».
Η κόρη του τον διέγραψε από το κόμμα, το οποίο μετονόμασε και προσπάθησε να εξωραΐσει.
Πηγή: New York Times