
Kathimerini.gr
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα πάρουν τη Γροιλανδία, δήλωσε ο πρωθυπουργός της αυτόνομης περιοχής, Γενς-Φρέντερικ Νίλσεν σε ανάρτησή του στο Facebook, απαντώντας στις αξιώσεις του, Ντόναλντ Τραμπ να ενσωματώσει το νησί -το οποίο ελέγχεται από τη Δανία- στον αμερικανικό εθνικό κορμό.
Η δήλωση αυτή του Γροιλανδού πρωθυπουργού έρχεται λίγα μόλις 24ωρα μετά την επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου, Τζέι Ντι Βανς στην αυτόνομη περιοχή.
Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη μοναδική αμερικανική στρατιωτική βάση που βρίσκεται στο αρκτικό νησί, ο Βανς είπε ενώπιον των Αμερικανών στρατιωτών πως «η Δανία δεν εγγυήθηκε την ασφάλεια της Γροιλανδίας».
«Η διαφωνία μας είναι πραγματικά με την ηγεσία της Δανίας. Δεν επενδύσατε αρκετά στον λαό της Γροιλανδίας και στην ασφάλεια αυτής της απίστευτης και υπέροχης ηπειρωτικής έκτασης που κατοικείται από απίστευτους ανθρώπους. Αυτό πρέπει να αλλάξει», πρόσθεσε. «Είναι η πολιτική των ΗΠΑ που θα αλλάξει», συμπλήρωσε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, από την αμερικανική βάση στο Πίτουφικ. Οπως είπε, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ θα επενδύσει στην ασφάλεια, μεταξύ άλλων με πρόσθετα πολεμικά πλοία.
«Εχετε υποτιμήσει την αρχιτεκτονική ασφαλείας. Σεβασμό στην αυτοδιάθεση των Γροιλανδών», είπε ακόμη, σύμφωνα με το Reuters. Παράλληλα, σημείωσε πως η Γροιλανδία είναι λιγότερο ασφαλής τώρα σε σχέση με αυτό που ήταν πριν από λίγες δεκαετίες και θα ήταν καλύτερα υπό την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών από ό,τι υπό τη διοίκηση της Δανίας.
Η Δανία «δεν εκτιμά τον τόνο» του Βανς
Σε απάντηση, ο Δανός υπουργός Εξωτερικών, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν δήλωσε το Σάββατο ότι Δανία «δεν εκτιμά τον τόνο που χρησιμοποιήθηκε» από τον Βανς όσον αφορά τη Γροιλανδία.
«Είμαστε ανοικτοί στην κριτική, όμως, για να είμαστε ειλικρινείς, δεν εκτιμούμε τον τόνο με τον οποίο διατυπώθηκε», είπε ο Λαρς Λόκε Ράσμουσεν σε βίντεο στα αγγλικά που ανέβηκε στην πλατφόρμα X. «Δεν απευθύνονται με αυτόν τον τρόπο σε στενούς συμμάχους, και εξακολουθώ να θεωρώ πως η Δανία και οι ΗΠΑ είναι στενοί σύμμαχοι», πρόσθεσε.
«Η αμυντική συμφωνία του 1951 προσφέρει στις Ηνωμένες Πολιτείες πολλές δυνατότητες ώστε να έχουν μια πολύ πιο ισχυρή παρουσία στη Γροιλανδία. Εάν αυτό είναι που επιθυμείτε, ας το συζητήσουμε», απάντησε ο Δανός υπουργός αναφερόμενος στο κείμενο που διέπει την αμερικανική παρουσία στη Γροιλανδία.
Το 1945, οι Ηνωμένες Πολιτείες διέθεταν 17 στρατιωτικές βάσεις και εγκαταστάσεις στη Γροιλανδία, με χιλιάδες στρατιώτες, είπε. «Μπορούμε να κάνουμε περισσότερα, πολύ περισσότερα στο υπάρχον πλαίσιο», πρόσθεσε.