ΠΗΓΗ: ΒΒC
Σημαντική κλιμάκωση στη διεθνή πίεση προς τη Βενεζουέλα ανακοίνωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες την ημέρα της ορκωμοσίας του Νικολάς Μαδούρο για την τρίτη του θητεία.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές του Ιουλίου σε μια διαδικασία που καταγγέλθηκε ως νοθευμένη, αποτελεί πλέον στόχο για την Ουάσιγκτον, με την αμοιβή για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψή του να αυξάνεται στα 25 εκατομμύρια δολάρια.
Οι ΗΠΑ επέκτειναν τη λίστα καταζητουμένων, περιλαμβάνοντας τον υπουργό Aμυνας Βλαδίμιρ Παδρίνο με αμοιβή έως και 15 εκατ. και τον υπουργό Εσωτερικών Ντιοσδάδο Καμπέγιο.
Παράλληλα, το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε κυρώσεις σε 15 κορυφαίους αξιωματούχους της Βενεζουέλας για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υπονόμευση της δημοκρατίας.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Λάμι, χαρακτήρισε το καθεστώς Μαδούρο «απατηλό», ενώ η Ευρωπαϊκή Eνωση επέκτεινε τα «περιοριστικά της μέτρα» προς τη χώρα, επιβάλλοντας κυρώσεις σε επιπλέον 15 άτομα.
Απομονωμένος στο διεθνές πεδίο
Με την υποστήριξη χωρών όπως η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν, ο Μαδούρο παραμένει απομονωμένος στη διεθνή σκηνή.
Η ορκωμοσία του πραγματοποιήθηκε σε κλειστή τελετή, χωρίς τη συμμετοχή διεθνών δημοσιογράφων, με μόνη παρουσία ξένων ηγετών από την Κούβα και τη Νικαράγουα.
Η διεθνής κοινότητα, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βραζιλίας και της Κολομβίας, έχει απορρίψει το αποτέλεσμα των εκλογών, αναγνωρίζοντας ως νόμιμο πρόεδρο τον εξόριστο Εντμούντο Γκονζάλες.
Ο Γκονζάλες, που ζει στην Ισπανία, πραγματοποιεί περιοδεία στην Αμερική για να εξασφαλίσει διεθνή υποστήριξη, ενώ η κυβέρνηση Μαδούρο έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης εναντίον του.