ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο «σεφ» του Πούτιν δίνει τον δικό του πόλεμο στην Ουκρανία

Ο Ρώσος (αντι)-ολιγάρχης Γιεβγκένι Πριγκόζιν κάνει όλο και πιο αισθητή την παρουσία του στην πολεμική προσπάθεια της Μόσχας

ΠΗΓΗ: CNN

Ο Ρώσος ολιγάρχης Γιεβγκένι Πριγκόζιν δίνει τη δική του μάχη στην ανατολική Ουκρανία, και πολλές φορές μάλιστα με βάναυσο τρόπο, κάνοντας όλο και πιο αισθητή την παρουσία του στην πολεμική προσπάθεια της Μόσχας.

Θεωρεί τον εαυτό του και τη ρωσική οργάνωση μισθοφόρων Wagner, της οποίας είναι επικεφαλής, «αληθινούς πατριώτες», σε αντίθεση με τη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας, που ο ίδιος θεωρεί ανίκανη. Η ρητορική του γίνεται όλο και πιο έντονη.

Κατά τις τελευταίες εβδομάδες, ο Πριγκόζιν εθεάθη κοντά στην πρώτη γραμμή του μετώπου στην υπό ρωσική κατοχή περιοχή του Ντονέτσκ στα ανατολικά, να δίνει πορτοκάλια στους στρατιώτες και να επιθεωρεί σάκους με πτώματα, καθώς και να χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα σε συνομιλίες του με μαχητές.

Σπάνια χάνει την ευκαρία να επιτεθεί φραστικά στο ρωσικό κατεστημένο. Κάπου στο Ντονέτσκ την περασμένη εβδομάδα, ο Πριγκόζιν δήλωσε τα εξής: «Όταν κατατροπώσουμε τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά στο εσωτερικό [της Ρωσίας], τότε θα κατακτήσουμε τους Ουκρανούς και το ΝΑΤΟ…. Το πρόβλημα τώρα είναι ότι οι γραφειοκράτες και όσοι σχετίζονται με υποθέσεις διαφθοράς δεν μας ακούν γιατί πίνουν σαμπάνια για [να γιορτάσουν] την Πρωτοχρονιά».

Η κόντρα με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας

Ο πρώτος γραφειοκράτης που έχει στο μυαλό του ο Πριγκόζιν είναι ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού. Οι δυο τους φαίνεται να βρίσκονται σε αντιπαράθεση σχετικά με κάποιες επικερδείς στρατιωτικές συμβάσεις που δόθηκαν και στη συνέχεια αφαιρέθηκαν από την Concord Group του Πριγκόζιν, καθώς και για τον αμφιλεγόμενο ρόλο της Wagner στη Συρία.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έδωσε την ευκαιρία στον Πριγκόζιν να επεκτείνει τη Wagner και να διακηρύξει δημόσια ότι ο ίδιος ηγείται της ομάδας. Ο Πριγκόζιν ανέφερε στο κανάλι του στο Telegram την περασμένο εβδομάδα ότι ο ίδιος δημιούργησε και διευθύνει τη Wagner και, συνεπώς, η ευθύνη για τις επιτυχίες ή τις αποτυχίες της είναι δική του.

Το φθινόπωρο του 2022, ο ολιγάρχης αντιπαρέβαλε το θάρρος των μαχητών του με τη «χλιαρή» ηγεσία του Σοϊγκού. Μετά από την πανωλεθρία των Ρώσων στο Χάρκοβο τον Σεπτέμβριο, ο Πριγκόζιν ανέφερε στο Telegram ότι οι στρατιωτικοί ηγέτες θα πρέπει να αναγκαστούν να πολεμήσουν «ξυπόλυτοι και με αυτόματα όπλα στην πρώτη γραμμή».

Ο Σοϊγκού δεν έχει θεαθεί στο μέτωπο και έχει δεχθεί πολλές επικρίσεις για τις ρωσικές αποτυχίες στο πλαίσιο της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως την αποκαλεί η Μόσχα. Επιπλέον, η ρωσική στρατιωτική ηγεσία βρέθηκε αντιμέτωπη με αρνητικές αντιδράσεις και την περασμένη εβδομάδα μετά τον θάνατο άγνωστου αριθμού Ρώσων στρατιωτών στην Μακιίβκα της ανατολικής Ουκρανίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πριγκόζιν υιοθετεί μια λαϊκίστικη προσέγγιση με την έντονη ρητορική του, χλευάζοντας μάλιστα τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι όταν επισκέφθηκε το Μπαχμούτ τον περασμένο μήνα.

«Ίσως καταφέρουμε να συναντηθούμε το απόγευμα», είχε γράψει στο Telegram.«Κάθομαι και σε περιμένω κοντά στο Μπαχμούτ».

Επιπλέον, ο Πριγκόζιν απάντησε στις αναφορές ότι η Wagner θα χαρακτηριζόταν ως τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, λέγοντας τα εξής: «Όπως λέει και η παροιμία: “Μην ξυπνάς τα σκυλιά που κοιμούνται. Μην ξυπνάτε τη Wagner, Αμερικανοί, όσο είναι ακόμα κοιμισμένη».

«Σεφ» του Πούτιν και… «αντι-ολιγάρχης»

Τόσο ο Πριγκόζιν όσο και η Wagner έχουν διαδραμτίσει έναν ασυνήθιστο και παρασκηνιακό ρόλο στη Ρωσία του Πούτιν. Ο ολιγάρχης γνωρίζει τον Ρώσο πρόεδρο από τη δεκαετία του ‘90, καθώς είναι και οι δύο από την Αγία Πετρούπολη.

Ο Πριγκόζιν κατάφερε να κλείσει συμβόλαιο ως «σεφ» του Πούτιν (αναλαμβάνοντας την τροφοδοσία του Κρεμλίνου), ενώ ίδρυσε και τη ρωσική υπηρεσία Διαδικτυακών Ερευνών, που είχε ως στόχο να παρέμβει στις εκλογές των ΗΠΑ το 2016.

Ο Πριγκόζιν όμως – ο οποίος φέρεται να είχε περάσει ένα διάστημα στη φυλακή τη δεκαετία του ‘80 – ήταν πάντοτε ένας «αντι-ολιγάρχης», που ηγείτο της δικής του εκστρατείας μισθοφόρων στη Συρία καθώς και σε διάφορες περιοχές της Αφρικής.

Σημειώνεται ότι η Wagner έχει προσλάβει πρώην αστυνομικούς, στρατιώτες και τυχοδιώκτες και έχει πραγματοποιήσει εκπαιδευτικές αποστολές σε μέρη όπως η Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία με στόχο επικερδείς ορυκτούς πόρους. Για τον Πριγκόζιν, η Wagner είναι ένας τρόπος να βγάλει χρήματα και να ενισχύσει την επιρροή του. Για το Κρεμλίνο, οι επιχειρήσεις αυτές είναι ένας τρόπος να βρεθεί πιο κοντά στην επίτευξη των στόχων του, χωρίς να φαίνεται άμεσα η εμπλοκή του.

Ο Πριγκόζιν είναι ένας διορατικός οπορτουνιστής. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει δώσει στον ίδιο αλλά και στη Wagner την ευκαιρία να ενισχύσουν το προφίλ τους και να φέρει στη διαμάχη ένα στοιχείο που ο ρωσικός στρατός μοιάζει να μην διαθέτει: ισχυρές δυνάμεις πεζικού.

Τους τελευταίους έξι μήνες, ο ρωσικός στρατός δεν έχει καταφέρει να σημειώσει κάποια εδαφική νίκη. Αν καταφέρει λοιπόν ο Πριγκόζιν να θέσει υπό την κατοχή του το Μπαχμούτ και το Σολεντάρ, αυτό θα ήταν μια σημαντική επιτυχία για τον ίδιο καθώς και μία ακόμα ευκαιρία να επισκιάσει τον Σοϊγκού.

Ο Πριγκόζιν δήλωσε την Παρασκευή ότι «μόνο» τα δικά του στρατεύματα είχαν σημειώσει νίκες γύρω από το Σολεντάρ τις τελευταίες ημέρες. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι: «Το Μπαχμούτ είναι το βασικότερο σημείο του ανατολικού μετώπου και ένα σημαντικό κέντρο προμηθειών. Η αποστολή μας είναι να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερους θανάτους [Ρώσων], και να προκαλέσουμε το μεγαλύτερο δυνατό πλήγμα στον εχθρό».

Σε μία συνομιλία με τους μαχητές του, ο Πριγκόζιν τους ρώτησε: «Ποιος άλλος υπάρχει, εκτός από τη Wagner;».

«Κανένας άλλος!», απάντησαν εκείνοι.

Όμως ο απώτερος στόχος του Πριγκόζιν δεν είναι ακόμη ξεκάθαρος, καθώς δεν είναι γνωστό εάν προσπαθεί να αυξήσει την πολιτική επιρροή του ή αν απλά προωθεί την ατζέντα της Wagner. Αυτό ίσως εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στην περιοχή του Ντονέτσκ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: CNN

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X