ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Μπάιντεν ενισχύει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Στο στόχαστρο πετρελαϊκοί κολοσσοί και «σκιώδη» δεξαμενόπλοια

Σημαντική κλιμάκωση στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας επέλεξε η διοίκηση Μπάιντεν, ανακοινώνοντας την Παρασκευή μέτρα που πλήττουν βαθιά τον ενεργειακό τομέα της Μόσχας.

Οι κυρώσεις στοχεύουν δύο από τους μεγαλύτερους ρωσικούς πετρελαϊκούς κολοσσούς, τη Gazprom Neft και τη Surgutneftegas, καθώς και 183 δεξαμενόπλοια που αποτελούν μέρος του λεγόμενου «σκιώδους στόλου» της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας για τη Διεθνή Οικονομία, Νταλίπ Σινχ, η ανθεκτικότητα της αμερικανικής πετρελαϊκής αγοράς έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη χρονική στιγμή της απόφασης.

«Για να είναι οι κυρώσεις επιτυχημένες, πρέπει να είναι βιώσιμες και να πλήττουν τον στόχο περισσότερο από τις επιπτώσεις τους στις ΗΠΑ και την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε.

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν επίσης περιορισμούς στις πληρωμές για ρωσικά ενεργειακά προϊόντα σε δολάρια, μειώνοντας τις δυνατότητες της Ρωσίας να αντλεί έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου.

Η πολιτική διάσταση

Η κίνηση γνωστοποιείται λίγες ημέρες πριν από την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο η Ρωσία έχει ήδη εκφράσει προσδοκίες για μια πιο ευνοϊκή πολιτική.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου τόνισαν ότι οι κυρώσεις είναι δομημένες ώστε να δυσκολέψουν την άρση τους, αναφέροντας ότι το Κογκρέσο έχει την εξουσία να εμποδίσει μια τέτοια κίνηση.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει την πρόθεσή του να επιδιώξει γρήγορο τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι η πίεση στις διαπραγματεύσεις μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω με τη διατήρηση ή και την ενίσχυση των κυρώσεων.

Οι οικονομικές επιπτώσεις στη Ρωσία

Η ρωσική οικονομία, ήδη σε δεινή θέση, αναμένεται να δεχτεί νέο πλήγμα από τις κυρώσεις.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, τα έσοδα της Ρωσίας θα μειωθούν κατά δισεκατομμύρια δολάρια μηνιαίως, περιορίζοντας τη δυνατότητά της να χρηματοδοτεί τη στρατιωτική της μηχανή.

Οι κυρώσεις αποτελούν συνέχεια μέτρων που είχαν ήδη επιβληθεί, όπως το ανώτατο όριο τιμής στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα, τα οποία έχουν μειώσει τις εξαγωγές της Μόσχας.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι η απόφαση να στοχοποιηθούν οι μεγαλύτερες ρωσικές εταιρείες και τα δεξαμενόπλοια αποτελεί μια «παραδειγματική αλλαγή» στη στρατηγική των ΗΠΑ.

Η Gazprom Neft και η Surgutneftegas, που αποτελούν βασικούς παίκτες στις εξαγωγές πετρελαίου, είδαν τις μετοχές τους να υποχωρούν σημαντικά στο Χρηματιστήριο της Μόσχας.

Η απάντηση του Κρεμλίνου

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι οι κυρώσεις είναι μια προσπάθεια της απερχόμενης κυβέρνησης να δυσκολέψει τη μετάβαση της εξουσίας στον Τραμπ.

Παράλληλα, χαρακτήρισε τα μέτρα «αναμενόμενα» και υποστήριξε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να βρίσκει αγορές και τρόπους να παρακάμπτει τις κυρώσεις, ιδιαίτερα μέσω εξαγωγών σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία.

Με πληροφορίες από Reuters και Washington Post

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση