ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΝΥΤ: Ο Μπάιντεν ετοιμάζει «πράσινο φως» για χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία

Κρίσιμη η σημερινή συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ στην Ουάσιγκτον

Kathimerini.gr

Ενώπιον νέων εξελίξεων φαίνεται πως βρίσκεται η σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας, καθώς ο Τζο Μπάιντεν, φέρεται έτοιμος, σύμφωνα με τους Νew York Times, να δώσει το πράσινο φως στην Ουκρανία ώστε να εκτοξεύσει δυτικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς για να πλήξει στόχους στο ρωσικό έδαφος.

Εφόσον οι εκτιμήσεις για τις επόμενες κινήσεις του Αμερικανού προέδρου επιβεβαιωθούν, τότε οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν περάσει ακόμη μία «κόκκινη γραμμή», ως προς τον πόλεμο στην Ουκρανία, θέτοντας ως μοναδική προϋπόθεση το Κίεβο να μην χρησιμοποιήσει όπλα που έχουν παρασχεθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους που επικαλούνται οι ΝΥΤ.

Η συζήτηση για το ζήτημα των δυτικών όπλων και της χρήσης του από το Κίεβο, που έχει διαρκέσει καιρό στον Λευκό Οίκο, αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα Παρασκευή, σύμφωνα πάντα με τους ΝΥΤ, κατά την πρώτη επίσκεψη του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας, Κίρ Στάρμερ, στην Ουάσιγκτον.

Οι πρόθυμοι (Βρετανία – Γαλλία) και το «καμπανάκι» των υπηρεσιών

Η Βρετανία έχει ήδη γνωστοποιήσει ότι είναι πρόθυμη να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς «Storm Shadow» ώστε να είναι σε θέση να πλήξει ρωσικούς στρατιωτικούς στόχους ακόμη και μακριά από τα ουκρανικά σύνορα. Παρόλα αυτά, επιδιώκει να λάβει «πράσινο» από τον Μπάιντεν ώστε η στρατηγική του Λονδίνου να είναι συντονισμένη με των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας, η οποία, όπως είναι γνωστό, ήδη κατασκευάζει παρόμοιο πύραυλο. Αμερικανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν πως ο Μπάιντεν δεν έχει λάβει απόφαση, αλλά θα ενημερωθεί από τον Στάρμερ σήμερα.

Εάν ο πρόεδρος δώσει την έγκρισή του, η Ουκρανία εκτιμάται ότι αυξάνει τις πιθανότητές της να κρατήσει τα εδάφη που κατέλαβε κατά την αιφνιδιαστική εισβολή της στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας.

Πάντως, ο Μπάιντεν δίστασε στο παρελθόν να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα για επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος. Ιδίως μετά τις προειδοποιήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ότι η Ρωσία θα μπορούσε να απαντήσει βοηθώντας το Ιράν να στοχεύσει τις αμερικανικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή.

Την Πέμπτη, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου επέμειναν ότι δεν επίκειται απόφαση σχετικά με τη χρήση των αμερικανικής κατασκευής τακτικών πυραυλικών συστημάτων (ATACMS). Ωστόσο ο ίδιος ο Μπάιντεν έχει αφήσει να εννοηθεί ότι επέρχεται χαλάρωση των περιορισμών. Την Τρίτη ρωτήθηκε αν είναι έτοιμος να ικανοποιήσει τα όλο και πιο επίμονα αιτήματα του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Το επεξεργαζόμαστε αυτή τη στιγμή», ανέφερε.

Σε κάθε περίπτωση, «πράσινο» των ΗΠΑ σε Βρετανούς και Γάλλους σε πρώτη φάση και στο Κίεβο για τη χρήση του ATACMS τις επόμενες εβδομάδες, θα σημάνει πως η Δύση οδεύει προς την τελική επιτάχυνση, όπως αναφέρουν οι ΝΥΤ, ως προς την παράδοση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.

Οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων στην αμερικανική Γερουσία από την πλευρά τους, ιδίως ο Μιτς Μακόνελ, ο ηγέτης της μειοψηφίας, έχουν ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ μίας επιθετικής απάντησης. Η θέση τους αυτή είναι ουσιαστικά αντίθετη με εκείνη του Ντόναλντ Τραμπ στο ζήτημα. Ο τέως πρόεδρος αρνήθηκε στο ντιμπέιτ της Τρίτης να δηλώσει ότι επιθυμεί να κερδίσει η Ουκρανία την πόλεμο ή ότι η Ρωσία πρέπει να αποσυρθεί από τα εδάφη – περίπου το 20% της Ουκρανίας – που έχει καταλάβει από τότε που ξεκίνησε η εισβολή.

Πώς απαντά ο Πούτιν – Προειδοποίηση προς τη Δύση

Από την πλευρά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν απηύθυνε μία ασυνήθιστα συγκεκριμένη προειδοποίηση προς τη Δύση χθες Πέμπτη. Επισήμανε αρχικά ότι οι Ουκρανοί δεν μπορούν μόνοι τους να χειριστούν τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, επειδή χρειάζονται δυτική τεχνική βοήθεια και δορυφορική καθοδήγηση.

«Αυτό σημαίνει ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ – οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαϊκές χώρες – θα βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία», δήλωσε στη συνέχεια ο Πούτιν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου. «Και αν αυτό συμβαίνει, τότε, έχοντας κατά νου την αλλαγή στην ουσία της σύγκρουσης, θα λάβουμε τις κατάλληλες αποφάσεις ως απάντηση στις απειλές που θα μας τίθενται».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, καλούνται να συνεκτιμήσουν κατά πόσο πρέπει να λάβουν στα σοβαρά υπόψη τις δηλώσεις Πούτιν, μια σύνθετη πρόκληση, σύμφωνα με τους ΝΥΤ. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, διάρκειας σχεδόν 31 μηνών, το μοτίβο υπήρξε σαφές: Σε κάθε στάδιο, ο Μπάιντεν ανησυχούσε ότι με παροχή νέων όπλων στην Ουκρανία ή με άδεια στον ουκρανικό στρατό να στοχεύσει εντός ρωσικού εδάφους, θα περνούσε μία από τις «κόκκινες γραμμές» του Πούτιν.

Κατά τους πρώτους μήνες του πολέμου, ο Μπάιντεν ήταν απρόθυμος να παράσχει πυροβολικό HIMARS στην Ουκρανία, στη συνέχεια άρματα μάχης M1 Abrams, μαχητικά αεροσκάφη F-16 και ATACMS μικρού και στη συνέχεια μεγαλύτερου βεληνεκούς. Αλλά σε κάθε περίπτωση, καθώς η κυβέρνηση ανακάλυπτε ότι ο Πούτιν εμφανιζόταν λιγότερο πρόθυμος να κλιμακώσει τον πόλεμο από ό,τι αρχικά περίμενε, χαλάρωσε τα ηνία.

Τι συζήτησαν Μπλίνκεν και Λάμι στο Κίεβο

Την άνοιξη, για πρώτη φορά, ο Μπάιντεν έδωσε «πράσινο» στην Ουκρανία ώστε να βάλλει κατά του ρωσικού πυροβολικού και άλλων στόχων πάνω από τα ρωσικά σύνορα, για να μην προσφέρει στις δυνάμεις του Πούτιν καταφύγιο προκειμένου να επιτεθεί σε πόλεις και κωμοπόλεις γύρω από το Χάρκοβο. Η άδεια αυτή επεκτάθηκε αργότερα. Αλλά το χτύπημα των συνοριακών περιοχών ουσιαστικά συνιστά αμυντική επιχείρηση. Ανώτεροι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου υποστηρίζουν ότι εξακολουθεί να εκφράζεται ανησυχία για τις συνέπειες από τη χρήση αμερικανικών ATACMS για πλήγματα βαθύτερα μέσα στη Ρωσία.

Σε απόρρητες ενημερώσεις, Αμερικανοί αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών έχουν εκφράσει βαθύτερες ανησυχίες για την άμεση, ορατή αμερικανική συμμετοχή στην κίνηση της Ουκρανίας να καταλάβει και να κρατήσει θέσεις κοντά στο Κουρσκ, αναφέρουν οι ΝΥΤ.

Υπάρχουν ενδείξεις, προειδοποίησαν, ότι η Ρωσία θα μπορούσε να παράσχει τεχνολογική βοήθεια που θα επέτρεπε στο Ιράν και στις δυνάμεις των πληρεξουσίου του να επιτεθούν στις αμερικανικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατηγόρησε αυτή την εβδομάδα το Ιράν ότι στέλνει για πρώτη φορά πυραύλους στη Ρωσία για χρήση στον πόλεμο, κατηγορία που η Τεχεράνη αρνήθηκε.

Σε σειρά συναντήσεων με ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης τις τελευταίες εβδομάδες, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι η κατάληψη εδαφών εντός της Ρωσίας αποδεικνύει ότι οι φόβοι των ΗΠΑ για τη διέλευση των ρωσικών κόκκινων γραμμών ήταν υπερβολικοί. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, υποστηρίζουν οι Ουκρανοί αξιωματούχοι, θα πρέπει να επιτρέψουν στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα για να χτυπήσει βαθύτερα στη Ρωσία.

Εξερχόμενος από μία από αυτές τις συναντήσεις στο Κίεβο την Τετάρτη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν επιβεβαίωσε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ότι ο ίδιος και ο Ζελένσκι, μαζί με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι, «συζήτησαν, μεταξύ άλλων, για τη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς».

«Θα μεταφέρουμε όσα μάθαμε στον πρόεδρο Μπάιντεν και στον πρωθυπουργό Στάρμερ. Οι δύο τους θα συναντηθούν στην Ουάσιγκτον για να συζητήσουν πώς οι χώρες μας θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία», πρόσθεσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Η σημασία του Κουρσκ και η θεωρία της «μπλόφας»

Αρκετοί στρατιωτικοί αναλυτές και Αμερικανοί πρώην αξιωματούχοι, υποστηρίζουν ότι η επιφυλακτικότητα της κυβέρνησης των ΗΠΑ δεν έχει νόημα, ειδικά τη στιγμή που, όπως τονίζουν, η εισβολή της Ουκρανίας στο Κουρσκ δεν έχει προκαλέσει ακόμη κλιμακούμενη απάντηση από τη Μόσχα.

«Η χαλάρωση των περιορισμών στα δυτικά όπλα δεν θα προκαλέσει κλιμάκωση», υποστήριξαν 17 πρώην πρεσβευτές και στρατηγοί σε επιστολή τους την προς την αμερικανική κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα. «Το γνωρίζουμε επειδή η Ουκρανία ήδη πλήττει με τέτοια όπλα εδάφη που η Ρωσία θεωρεί δικά της -όπως η Κριμαία και το Κουρσκ– και η απάντηση της Μόσχας παραμένει αμετάβλητη».

Ανώτεροι Ουκρανοί αξιωματούχοι βρέθηκαν στο Πεντάγωνο πριν από δύο εβδομάδες και παρουσίασαν παρόμοια επιχειρήματα στον Αμερικανό υπουργό Αμυνας Λόιντ Οστιν. Ο νέος υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας, Ρουστέμ Ουμέροφ, υποστήριξε ότι η εισβολή στο Κουρσκ έδειξε ότι οι κόκκινες γραμμές της Ρωσίας ήταν μπλόφες που απλά επιβάδρυναν την προσπάθεια της Δύσης να βοηθήσει την Ουκρανία.

Με την εισβολή στο Κουρσκ, υποστήριξε ακόμη ο Ουμέροφ, η Ουκρανία απέδειξε ότι μπορεί να εισβάλει, ακόμη και να καταλάβει, ρωσικό έδαφος χωρίς να πυροδοτήσει τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους.

Τι θα πετύχει η Ουκρανία, αν πάρει «πράσινο φως»

Ωστόσο, άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι είναι πολύ νωρίς για να καταλήξουμε σε αυτό το συμπέρασμα, επειδή υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ανταποδώσει ο Πούτιν. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Οστιν έθεσε στον Ουμέροφ, σύμφωνα με τους ΝΥΤ, αρκετές ερωτήσεις σχετικά με το ποιες τοποθεσίες εντός της Ρωσίας θα στοχοποιούσε η Ουκρανία, ώστε να βεβαιωθεί ότι το Κίεβο θα επικεντρωθεί σε στρατιωτικές τοποθεσίες, όπως αεροδρόμια και όχι σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας ή άλλες πολιτικές υποδομές. Ο Οστιν ρώτησε επίσης τον Ουκρανό ομόλογό τι εκτιμά πως θα πετύχει το Κίεβο με τέτοια στόχευση.

Ο Οστιν θεωρεί ότι η χρήση αμερικανικών όπλων για πλήγματα μεγάλης εμβέλειας στη Ρωσία δεν θα αλλάξει την πορεία του πολέμου, εν μέρει επειδή δεν υπάρχουν αρκετά ATACMS ή βρετανικοί και γαλλικοί πύραυλοι για να στηρίξουν επίθεση.

Από το Ράμσταϊν, αμερικανική αεροπορική βάση στη Γερμανία, όπου βρέθηκε ο Οστιν την περασμένη Παρασκευή, σημείωσε ότι η χαλάρωση των περιορισμών στη χρήση ATACMS από την Ουκρανία δεν θα έλυνε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ουκρανικές πόλεις και τα στρατεύματα – τις λεγόμενες βόμβες ολίσθησης που εκτοξεύονται από ρωσικά επιθετικά αεροσκάφη βαθιά μέσα στη Ρωσία.

«Καθώς κοιτάμε το πεδίο της μάχης σήμερα, γνωρίζουμε ότι οι Ρώσοι έχουν μετακινήσει τα αεροσκάφη τους που χρησιμοποιούν τις βόμβες ολίσθησης πέρα από την εμβέλεια του ATACMS», ανέφερε ο Οστιν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη προμηθεύσει την Ουκρανία με δεκάδες ATACMS μεγάλου βεληνεκούς, αλλά τα αποθέματά τους εξαντλούνται. Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι δεν θα μπορούσαν να προμηθεύσουν αρκετά από αυτά τα πυρομαχικά ώστε να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά σε ευρύ φάσμα ρωσικών στόχων.

Ο αντίλογος του Ουμέροφ κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Πεντάγωνο, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι που επικαλούνται οι ΝΥΤ, ήταν ότι ακόμη και αν οι ATACMS δεν αλλάξουν το παιχνίδι, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να πλήξουν ρωσικές τοποθεσίες και να διαταράξουν την εφοδιαστική αλυσίδα της Ρωσίας.

«Τα πλήγματα θα βοηθήσουν στην υποβάθμιση των ρωσικών στρατιωτικών δυνατοτήτων τη στιγμή που η Μόσχα χρησιμοποιεί ήδη ιρανικά, κινεζικά και βορειοκορεατικά όπλα και εξαρτήματα εναντίον στόχων στην Ουκρανία», δήλωσε ο Σιθ Τζι Τζόουνς, ανώτερος αντιπρόεδρος του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.

Εν τω μεταξύ, ο υποστράτηγος Πάτρικ Ράιντερ, εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ότι η νέα αποστολή βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς από το Ιράν στη Ρωσία δημιούργησε επικίνδυνο προηγούμενο και είναι πιθανό να οδηγήσει σε περισσότερες αποστολές.

«Υποθέτουμε ότι αν το Ιράν παρήχε τέτοιου είδους πυραύλους στη Ρωσία, θα το επαναλάβει», ανέφερε ο Ράιντερ, προσθέτοντας πως «αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσεις νέες δυνατότητες που η Ρωσία θα προσπαθούσε να αξιοποιήσει μελλοντικά».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ποιες ανατροπές προοιωνίζεται για το εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και την εξωτερική πολιτική, μια κυβέρνηση που σχηματίζεται ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X