Τυχόν ένταξη της Τουρκίας στους BRICS θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες για το εξωτερικό της εμπόριο λόγω του ότι οι κύριες συναλλαγές της είναι με χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προειδοποιούν ειδικοί εντός της Τουρκίας.
Η Αγκυρα φέρεται να έχει υποβάλει αίτημα ένταξης στο μπλοκ της οικονομικής συνεργασίας χωρών εκτός ΝΑΤΟ, δηλαδή Κίνα-Ρωσία-Ινδία-Βραζιλία-Νότια Αφρική (BRICS), αλλά φαίνεται να υπάρχουν και εσωτερικές αντιδράσεις, πέρα από τις διεθνείς.
Σήμερα Παρσκευή η τουρκική εφημερίδα Hurriyet αναφέρει την άποψη που εξέφρασε ο επικεφαλής του Κέντρου Ερευνών Οικονομικής και Εξωτερικής Πολιτικής (EDAM), Σινάν Ουλγκέν: «Οι σχέσεις εξαγωγών-εισαγωγών της Τουρκίας με την ΕΕ είναι σε κατάσταση ισορροπίας, ενώ με την Κίνα υπάρχει μια πολύ σοβαρή ανισορροπία», σημειώνει.
Ο ίδιος αναφέρει ότι η συνολική εισροή ξένων κεφαλαίων στην Τουρκία από το 2002 έφτασε τα 188 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τα 142 δισ. δολάρια προέρχονται από δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων 119 δισ. από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
«Η εισροή κεφαλαίων από τις χώρες BRICS στην Τουρκία την ίδια περίοδο ανήλθε μόλις σε 14 δισεκατομμύρια δολάρια», λέει ο επικεφαλής του κέντρου έρευνας. Πιστεύει επίσης ότι η ένταξη της Τουρκίας στους BRICS θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγή της συμπεριφοράς των δυτικών εταίρων όσον αφορά την εξαγωγή κεφαλαίων.
Ελλειμμα
Αντίστοιχα η εφημερίδα Dunya σε σχόλιό της για το θέμα γράφει ότι η Τουρκία έχει εμπορικό πλεόνασμα με τη Δύση και έλλειμμα με τις χώρες BRICS: «Με τη Ρωσία, το έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών είναι 58 δισεκατομμύρια δολάρια, με την Κίνα 38 δισ., και το συνολικό έλλειμμα είναι 45,2 δισ. δολάρια», σημειώνει το δημοσίευμα.
«Το ερώτημα είναι: Να ακολουθήσει η Τουρκία έναν νέο δρόμο ή να προσπαθήσει να συμβαδίσει με τη νέα τάξη; Ετοιμάζεται να κάνει ένα βήμα πίσω ως απάντηση στη θέση της Ε.Ε. για την πλήρη ένταξη της Τουρκίας;» διερωτάται η Dunya.
Πολλοί Τούρκοι ειδικοί συμφωνούν ότι η απόφαση της Τουρκίας να υποβάλει αίτηση για ένταξη στους BRICS επηρεάστηκε από την απογοήτευσή της από τη μακροχρόνια διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Η Τουρκία είναι επισήμως υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε. από το 2005.
Πηγή: TASS, Hurriyet