ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Απειλεί με πόλεμο το ΝΑΤΟ ο Πούτιν

Η προμήθεια όπλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία για χρήση εναντίον της Ρωσίας θα σημάνει κήρυξη πολέμου

ΠΗΓΗ: Reuters

Η έννοια της προσαρμοστικότητας ακούγεται ως κάτι αθώο, αλλά όταν την επικαλείται ο Αντονι Μπλίνκεν, το Κρεμλίνο έχει λόγους να ανησυχεί. Τον περασμένο Μάιο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε κάνει χρήση αυτού του όρου, λέγοντας ότι η Ουάσιγκτον είναι υποχρεωμένη να αναπροσαρμόζει τον βηματισμό της αναφορικά με τον εξοπλισμό της Ουκρανίας ανάλογα με τους ρυθμούς και τις μεθόδους της ρωσικής επίθεσης. Λίγο αργότερα η κυβέρνηση Μπάιντεν αποφάσισε να υπερβεί μία από τις κόκκινες γραμμές αυτού του πολέμου, δίνοντας τη δυνατότητα στους Ουκρανούς να χρησιμοποιούν αμερικανικά όπλα για επιθέσεις εντός της ρωσικής επικράτειας, αλλά μόνο κοντά στα σύνορα των δύο κρατών και εφόσον επέβαλλαν κάτι τέτοιο σοβαροί λόγοι αυτοάμυνας.

Σε χθεσινές δηλώσεις του ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση ότι η χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς εναντίον στόχων στο εσωτερικό της Ρωσίας θα σημάνει ότι το ΝΑΤΟ και η Δύση έχει κηρύξει τον πόλεμο στη χώρα του. «Η ενεργή συμμετοχή τους στον πόλεμο με τέτοια συστήματα αλλάζει τη φύση της σύρραξης και μας υποχρεώνει να λάβουμε τις κατάλληλες αποφάσεις», είπε ο Πούτιν.

Χθες ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επανήλθε στο ίδιο μοτίβο. Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πολωνό ομόλογό του Ράντεκ Σικόρσκι, στη διάρκεια επίσκεψής του στη Βαρσοβία, δήλωσε: «Είμαι σε θέση να σας διαβεβαιώσω ότι, καθώς θα προχωρούμε, θα κάνουμε ό,τι ακριβώς κάναμε μέχρι τώρα, δηλαδή θα προσαρμοζόμαστε όπως θα μας επιβάλλουν οι συνθήκες, ώστε να αποκρούσουμε αποτελεσματικά τη ρωσική επιθετικότητα».

Τα ίδια περίπου λόγια είχε χρησιμοποιήσει ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μία ημέρα νωρίτερα από το Κίεβο, όπου συναντήθηκε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Και στις δύο περιπτώσεις οι δηλώσεις έρχονταν ως απάντηση στο κεντρικό, αυτή τη στιγμή, αίτημα της ουκρανικής ηγεσίας: να αρθούν όλοι οι περιορισμοί στη χρήση των δυτικών όπλων, ώστε ο ουκρανικός στρατός να είναι σε θέση να εξαπολύει επιθέσεις σε μεγάλο βάθος –μέχρι και 250 χιλιόμετρα, λένε στρατιωτικοί αναλυτές– της ρωσικής επικράτειας, απειλώντας στρατιωτικές βάσεις, αποθήκες και κέντρα τηλεπικοινωνιών του εχθρού. Οπως ήταν αναμενόμενο, ο Σικόρσκι ταυτίστηκε απολύτως με τις ουκρανικές θέσεις.

Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε χθες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προς τη Δύση, λέγοντας ότι η χρήση δυτικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς εναντίον ρωσικών στόχων θα σημάνει ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία. Ο Πούτιν εννοεί τους αμερικανικής κατασκευής πυραύλους HIMARS και τους βρετανικούς Storm Shadow, που έχουν ήδη αναπτυχθεί στο ουκρανικό έδαφος. [EPA / ALEXEI DANICHEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL]

Οι περί «προσαρμοστικότητας» αναφορές του Αντονι Μπλίνκεν ερμηνεύθηκαν διεθνώς ως ισχυρή ένδειξη για επικείμενη στροφή της Ουάσιγκτον, ώστε το ουκρανικό αίτημα να ικανοποιηθεί αν όχι πλήρως, τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό. Το επίμαχο θέμα θα συζητηθεί σήμερα κατά τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ στην Ουάσιγκτον.

Οι ενδείξεις για επικείμενη στροφή των Αμερικανών και των συμμάχων τους έχουν θορυβήσει τη Μόσχα, με νωπή ακόμη την πρόσφατη χρήση δυτικών πυραύλων για πλήγμα, στο εσωτερικό της Ρωσίας, εναντίον ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης που δεν σχετιζόταν με τον ουκρανικό πόλεμο, αλλά ήταν ενταγμένο στο σύστημα αποτροπής εχθρικού πυρηνικού πλήγματος. Ο ισχυρής επιρροής σύμβουλος του Κρεμλίνου Σεργκέι Καραγκάνοφ, με συνέντευξή του στην εφημερίδα Kommersant, πρότεινε να αναθεωρηθεί επί το επιθετικότερον, έναντι της Δύσης, το ρωσικό πυρηνικό δόγμα. «Ηρθε η ώρα να διακηρύξουμε ότι έχουμε το δικαίωμα να απαντήσουμε με πυρηνικό πλήγμα σε κάθε περίπτωση εξαπόλυσης πολλαπλών πληγμάτων εναντίον της χώρας μας», είπε ο Καραγκάνοφ. Ρωσικοί βομβαρδισμοί στην υπό πολιορκία ουκρανική πόλη Ποκρόφσκ, στην ανατολική περιφέρεια του Ντονέτσκ, άφησαν χωρίς νερό και φυσικό αέριο αυτόν τον στρατηγικής σημασίας συγκοινωνιακό κόμβο, που βρίσκεται εδώ και εβδομάδες στο στόχαστρο των Ρώσων.

Χτύπησαν πλοίο με σιτηρά

Για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, εμπορικό πλοίο χτυπήθηκε από πύραυλο στη Μαύρη Θάλασσα, με το Κίεβο να καταγγέλλει ότι ο βομβαρδισμός ήταν έργο της Ρωσίας. Πηγές του ναυτιλιακού κλάδου ανέφεραν ότι επρόκειτο για το πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου «Aya», που έφερε σημαία Αγίου Χριστοφόρου και Νέβις.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το πλοίο διαχειρίζεται η ναυτιλιακή εταιρεία VRS Maritime Services. Αρχικά κυκλοφόρησε η φήμη ότι πρόκειται για σκάφος ελληνικών συμφερόντων, αλλά πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας ανέφεραν ότι η εταιρεία που το διαχειρίζεται έχει έδρα το Ντουμπάι με γραφεία και στον Πειραιά, συνεπώς το πλοίο δεν σχετίζεται με την Ελλάδα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι το πλοίο βομβαρδίστηκε από ρωσικό πύραυλο, ενώ είχε αποπλεύσει από τη χώρα του μεταφέροντας σιτηρά με τελικό προορισμό την Αίγυπτο, και ότι δεν υπήρξαν θύματα. Αργότερα, ουκρανικές πηγές ανέφεραν ότι την ώρα του βομβαρδισμού το πλοίο βρισκόταν στα χωρικά ύδατα της Ρουμανίας, οι Αρχές της οποίας, ωστόσο, διέψευσαν την είδηση. Δεν υπήρχε μέχρι χθες το βράδυ σχόλιο από ρωσικής πλευράς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ποιες ανατροπές προοιωνίζεται για το εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και την εξωτερική πολιτική, μια κυβέρνηση που σχηματίζεται ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X