ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΕΕ: Κυρώσεις εις βάρος της Τεχεράνης για συλλήψεις Ευρωπαίων πολιτών

Για «κρατική πολιτική σύλληψης ομήρων» έκαναν λόγο Ευρωπαίοι διπλωμάτες

ΑΜΠΕ

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης υιοθέτησαν σήμερα, Δευτέρα, κυρώσεις εις βάρος επτά προσώπων και δύο οργανισμών στο Ιράν αναφορικά με τις συλλήψεις πολιτών της Ε.Ε., για τις οποίες οι Βρυξέλλες εκτιμούν πως συνιστούν κρατική πολιτική σύλληψης ομήρων, όπως ανέφεραν διπλωμάτες.

Στη λίστα των ατόμων αυτών εις βάρος των οποίων επιβλήθηκαν κυρώσεις, την οποία είδε το Reuters, περιλαμβάνονται ο διευθυντής της φυλακής Εβίν της Τεχεράνης καθώς και δικαστές και άλλοι δικαστικοί αξιωματούχοι. Η κύρια φυλακή στην πόλη Σιράζ είναι μεταξύ των οργανισμών στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις.

Οι κυρώσεις της Ε.Ε. συνίστανται στο πάγωμα περιουσιακών στοιχείων τα οποία βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή Eνωση και στην απαγόρευση των ταξιδίων στις χώρες-μέλη της Ενωσης.

Τα τελευταία χρόνια, το επίλεκτο σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν έχει συλλάβει δεκάδες πολίτες με διπλή υπηκοότητα και ξένους, κυρίως με κατηγορίες που σχετίζονται με κατασκοπεία και ασφάλεια. Μεταξύ αυτών, βρίσκονται τουλάχιστον 20 Ευρωπαίοι πολίτες, όπως τονίζουν διπλωμάτες.

Οργανώσεις για τα δικαιώματα έχουν κατηγορήσει το Ιράν ότι, μέσω των συλλήψεων αυτών, προσπαθεί να αποσπάσει παραχωρήσεις από χώρες, κατηγορία την οποία απορρίπτει το Ιράν, το οποίο δεν αναγνωρίζει διπλή υπηκοότητα.

«Αθλιες» συνθήκες κράτησης

Η Γαλλία, δύο πολίτες της οποίας έχουν συλληφθεί και κρατούνται σε συνθήκες που λέγεται ότι προσομοιάζουν σε βασανιστήρια, έχει ηγηθεί των προσπαθειών για να ασκηθεί πίεση στο Ιράν σχετικά με το θέμα.

«Χαίρομαι που μπορούμε να επιβάλουμε σήμερα αυτές τις κυρώσεις εις βάρος επτά προσώπων και δύο οντοτήτων, περιλαμβανομένης της φυλακής Σιράζ», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό κατά την άφιξή του στη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο.

«Ηταν καιρός, διότι οι συνθήκες στις οποίες κρατούνται κάποιοι από τους συμπατριώτες μας –Γάλλοι και Ευρωπαίοι– είναι άθλιες», πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών για την άσκηση πίεσης στο Ιράν, η Γαλλία ετοιμάζει προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εναντίον της Τεχεράνης για παραβίαση του δικαιώματος σε προξενική προστασία.

Ο Αραγτσί θα μεταβεί στη Ρωσία

Εν τω μεταξύ, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί θα μεταβεί στη Μόσχα τις επόμενες ημέρες για να συζητήσει με τους Ρώσους τις εξελίξεις σχετικά με τις συνομιλίες που είχε το Ιράν με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό του πρόγραμμα, δήλωσε σήμερα, Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

«Θέλω να διευκρινίσω ότι πρόκειται για προγραμματισμένη επίσκεψη», υπογράμμισε ο Εσμαΐλ Μπαγαΐ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, διευκρινίζοντας ότι η επίσκεψη Αραγτσί στη Μόσχα «στα τέλη της εβδομάδας» θα αποτελέσει «ευκαιρία να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των διαπραγματεύσεων».

Χθες, Κυριακή, ο ιστότοπος Axios μετέδωσε ότι ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν θα διεξαχθεί το Σάββατο στη Ρώμη, σύμφωνα με δύο πηγές που έχουν γνώση της υπόθεσης.

Το Ιράν είχε το Σάββατο συνομιλίες με τις ΗΠΑ –χώρα με την οποία δεν διαθέτει διπλωματικές σχέσεις από το 1980– για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Οι δυτικές χώρες, με πρώτες τις ΗΠΑ, υποπτεύονται εδώ και χρόνια ότι η Τεχεράνη επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικό όπλο. Το Ιράν απορρίπτει τις κατηγορίες και τονίζει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει αποκλειστικά ειρηνικό χαρακτήρα.

Τον Μάρτιο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απηύθυνε επιστολή στο Ιράν, καλώντας το σε διαπραγματεύσεις για νέα συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα, αφού κατά την πρώτη του θητεία στην αμερικανική προεδρία απέσυρε τη χώρα του από τη συμφωνία του 2015.

Παράλληλα, όμως, ο Τραμπ απειλεί να βομβαρδίσει το Ιράν σε περίπτωση που αποτύχει η διπλωματία και επέβαλε επιπλέον κυρώσεις στον ιρανικό πετρελαϊκό τομέα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΑΜΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση