ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Το «ταμείο» της επίσκεψης Λεκορνί στην Αθήνα

Οι πύραυλοι Exocet, η τέταρτη Belharra και οι κοινές ασκήσεις

Kathimerini.gr

Σταύρος Ιωαννίδης

Το «ταμείο» της παρουσίας του Γάλλου υπουργού Αμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνί κάνει η Αθήνα, σταχυολογώντας τα νέα δεδομένα που προκύπτουν στις ελληνογαλλικές σχέσεις. Η παρουσία Λεκορνί στην Αθήνα, αν και πραγματοποιήθηκε μετά από διαδοχικές αναβολές, αποτιμάται θετικά.

Εμπειροι αναλυτές σημειώνουν στην «Κ» ότι η επίσκεψη του Γάλλου υπουργού σε μια περίοδο αβεβαιότητας, όπου λαμβάνουν χώρα τεκτονικές αλλαγές στις γεωπολιτικές ισορροπίες, συνιστά επιβεβαίωση της βούλησης για κοινό βηματισμό σε θέματα άμυνας και ασφάλειας και αντανακλά την πρόθεση των δύο χώρων να αναθερμάνουν τις σχέσεις τους.

Οι Exocet

Η υπογραφή της διακρατικής σύμβασης για την προμήθεια 16 αντιπλοϊκών πυραύλων Exocet block 3, βοήθησε στο να ενισχυθεί η εικόνα της συνεργασίας σε θέματα εξοπλισμών. Είναι γεγονός πάντως, ότι η προμήθεια Exocet, σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα αποτελούσε «είδηση» για τα εξοπλιστικά. Αλλωστε πρόκειται για τον φόρτο των πυραυλακάτων «Καραθανάσης» και «Βλαχάκος» που αποκτούν τα όπλα τους με καθυστέρηση τεσσάρων και δύο ετών αντίστοιχα. Το πρόγραμμα ύψους 33 εκατ. ευρώ εγκρίθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από τη Βουλή και το ΚΥΣΕΑ και εκκρεμούσε η υπογραφή των σχετικών συμβάσεων.

Από τις δηλώσεις των δύο υπουργών, ωστόσο, έλειψαν οι αναφορές σε νέα προγράμματα, παρά την προσεκτική τοποθέτηση του Σεμπαστιάν Λεκορνί σχετικά με την πρόταση της Group Naval για τη δημιουργία γραμμής παραγωγής φρεγατών FDI και άλλων μονάδων επιφανείας και υποβρυχίων στην Ελλάδα.

Ο Γάλλος υπουργός Αμυνας, μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε μαζί με τον Νίκο Δένδια στη φρεγάτα Alsace στο λιμάνι του Πειραιά, μετέβη στα ναυπηγεία Σαλαμίνας συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εθνικής Αμυγας, Θανάση Δαβάκη. Το συγκεκριμένο ναυπηγείο ανήκει στην εφοδιαστική αλυσίδα των φρεγατών FDI και έχει κατασκευάσει τιμήματα για ελληνικά και γαλλικά πλοία.

4η FDI

Είδηση πάντως, αποτελεί η αποστροφή του Νίκου Δένδια από το κατάστρωμα της γαλλικής FREMM Alsace ότι πρόκειται να εισηγηθεί στο ΚΥΣΕΑ την έγκριση προμήθειας της 4ης FDI, η οποία πιθανότατα θα φέρει το όνομα «Θεμιστοκλής». Αν και εξαγγέλθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και σύμφωνα με πληροφορίες οι προσυμβάσεις είναι έτοιμες από τα τέλη του 2024, από την Αθήνα απαιτήθηκε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωση των τεχνικών διαπραγματεύσεων για δύο βασικούς λόγους.

Ο πρώτος έχει να κάνει με την τοποθέτηση του συστήματος ηλεκτρονικών παρεμβολών (ECM) το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εγκατασταθεί στη σουίτα ηλεκτρονικού πολέμου όλων των ελληνικών πλοίων και έτσι απαιτείται τροποποίηση της αρχικής σύμβασης καθώς δεν καλύπτεται από τη σύμβαση 3+1 που υπεγράφη για την απόκτηση των τριών πρώτων πλοίων. Επιπλέον, φαίνεται πως η επιλογή για την εγκατάσταση των πυραύλων στρατηγικής κρούσης Scalp Naval στις νέες φρεγάτες του στόλου μετατίθεται για το μέλλον, με τις εισηγήσεις του ναυτικού επιτελείου να προσανατολίζονται στην ενίσχυση των αντιαεροπορικών δυνατοτήτων των πλοίων έναντι της κρούσης σε μεγάλο βάθος.

Το πρόγραμμα ReArm

Κατά τη συνάντηση του με τον Σεμπαστιάν Λεκορνί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Να μειώσουμε την εξάρτηση μας απέναντι σε χώρες που δρουν με τρόπο που αντιβαίνει στα στρατηγικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και πρέπει να προστατεύσουμε τα εθνικά συμφέροντα ασφαλείας και άμυνας όλων των κρατών μελών, χωρίς καμία εξαίρεση».

Σε ανάλογο τόνο ήταν και οι δηλώσεις του Νίκου Δένδια, ο οποίος ανέφερε ότι η συνεργασία στο πλαίσιο του ReArm «θα πρέπει να περιλαμβάνει εταίρους που συμμερίζονται τις αρχές και τις αξίες της Ε.Ε. και εκπληρώνουν ένα ελάχιστο όριο συμμόρφωσης με την κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας».

Ο παράγοντας Τουρκία

Σύμφωνα με πληροφορίες, αντικείμενο των συζητήσεων αποτέλεσε και το ζήτημα της διακριτικής γαλλικής παρουσίας στο ανατολικό Αιγαίο κατά την επόμενη φάση των ερευνών για την πόντιση του ηλεκτρικού καλωδίου που θα συνδέσει την Κρήτη με την Κύπρο, στο πλαίσιο του έργου Great Sea Interconnector. Ο Γάλλος υπουργός Αμυνας τόνισε τη σημασία της παρουσίας γαλλικών πλοίων στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και της ναυαρχίδας του γαλλικού πολεμικού ναυτικού, του αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο χώρες προγραμματίζουν νέο κύκλο ασκήσεων και συνεργασιών το επόμενο διάστημα.

Ως προς το θέμα των Meteor, η Αθήνα μετέφερε για μια ακόμη φορά τις έντονες επιφυλάξεις της σχετικά με την αποδέσμευση των πυραύλων στην Τουρκία, με τον Νίκο Δένδια να τονίζει ότι «η Ελλάδα είναι πάντα βέβαιη ότι η Γαλλία λαμβάνει υπόψιν στις αποφάσεις της την ασφάλεια της Ελλάδας και την ανάγκη να διατηρεί συγκριτικό τεχνολογικό πλεονέκτημα αποτροπής έναντι των δυνάμεων του αναθεωρητισμού».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση