ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μεσανατολικό: Το σχέδιο συμφωνίας Χαμάς-Φατάχ για τη μεταπολεμική Γάζα

Εκφράζονται αμφιβολίες για το περιεχόμενο, αλλά και την εφαρμογή του σχεδίου, ενώ προς το παρόν δεν έχει υπάρξει αντίδραση από το Ισραήλ

Εκπρόσωποι του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς και της Φατάχ, του κόμματος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, συμφώνησαν να σχηματίσουν μια επιτροπή για τη διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας μετά τον πόλεμο.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το οποίο επικαλείται διαπραγματευτές και των δύο πλευρών, έπειτα από συζητήσεις στο Κάιρο υπό την αιγίδα των αιγυπτιακών αρχών, το σχέδιο συμφωνίας πρέπει να επικυρωθεί με προεδρικό διάταγμα του Αμπάς.

Σύμφωνα με το κείμενο του σχεδίου, που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, η επιτροπή, που θα συγκροτηθεί από 10 με 15 προσωπικότητες που δεν έχουν σχέση με κανέναν κίνημα (από αυτά έχουν συγκρουστεί πολλές φορές στο παρελθόν για τον έλεγχο των παλαιστινιακών εδαφών) θα είναι αρμόδια για όλα τα θέματα που σχετίζονται με την ανθρωπιστική βοήθεια, την εκπαίδευση, την υγεία, την οικονομία και την ανοικοδόμηση, σε συντονισμό με την κυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα.

Η επιτροπή θα είναι επίσης αρμόδια για τη διοίκηση του παλαιστινιακού τμήματος του σημείου διέλευσης της Ράφα μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου, της μοναδικής πύλης που έχει ο θύλακας προς μια άλλη χώρα εκτός του Ισραήλ.

Η εκτελεστική επιτροπή της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), όπου κυριαρχεί η Φάταχ, αλλά στην οποία δεν ανήκει η Χαμάς, ήταν προγραμματισμένο να συνεδριάσει το βράδυ, σύμφωνα με ένα από τα μέλη της.

Η πρώτη απόρριψη

Ωστόσο, στη Ραμάλα, την έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, το σχέδιο απορρίφθηκε από τον Τζιμπρίλ Ρατζούμπ, τον ισχυρό γενικό γραμματέα της Φατάχ, ο οποίος βλέπει σε αυτό έναν παράγοντα «διχασμού» των Παλαιστινίων.

«Θέλουμε μια κυβέρνηση, έναν μηχανισμό ασφαλείας και μία πολιτική. Κάθε συζήτηση ή προσπάθεια εκτός αυτού του πλαισίου είναι λάθος», είπε στους δημοσιογράφους.

Κατά την άποψή του, είναι ουσιαστικό να «προστατευτούν» οι παλαιστινιακοί θεσμοί, όπως η Παλαιστινιακή Αρχή, παρά να σχηματιστούν χωριστές επιτροπές εδώ και εκεί διακριτές μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

«Δεν θα συμμετάσχουμε σε κανένα διάβημα που ενισχύει τον διχασμό ή συμμορφώνεται με τη βούληση του Μπενιαμίν Νετανιάχου», είπε.

«Πώς θα εφαρμοστεί αυτή η συμφωνία όταν το Ισραήλ ελέγχει στρατιωτικά τη Γάζα;» διερωτάται επίση ο Γάσαν Χατίμπ, Παλαιστίνιος αναλυτής και πρώην μέλος της κυβέρνησης.

Ο Χατίμπ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μπίρζεϊτ στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, τονίζει ότι οι ισραηλινές αρχές δεν έχουν ακόμη αντιδράσει, παρόλο που καταλαμβάνουν εκ νέου τη Λωρίδα της Γάζας και ελέγχουν όλα τα σημεία πρόσβασης στον θύλακα. «Εάν η συμφωνία αυτή εφαρμοστεί, θα αποδεσμεύσει το Ισραήλ από τις υποχρεώσεις του ως κατακτητή», λέει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Al Jazeera

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η Ινδονησία εντάχθηκε στη συμμαχία αναδυόμενων οικονομιών BRICS ως κράτος-πλήρες μέλος, ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, το υπουργείο ...
 |  ΚΟΣΜΟΣ