ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΗΠΑ: Πώς το μπλόκο στις high-tech εξαγωγές έγινε «όπλο» κατά της Ρωσίας

Τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι ρωσικές δυνάμεις στον πόλεμο, τροφοδοτούνται συνήθως από την αμερικανική καινοτομία

Kathimerini.gr

Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ ήταν ανέκαθεν περήφανοι για την ικανότητα της χώρας τους να παρέχει τεχνολογία και πυρομαχικά στον υπόλοιπο κόσμο. Από τότε, όμως, που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με μια θλιβερή πραγματικότητα: Τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι ρωσικές δυνάμεις στον πόλεμο, τροφοδοτούνται συνήθως από την αμερικανική καινοτομία.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η τεχνολογία αμερικανικών και ευρωπαϊκών εταιρειών έχει στραφεί εναντίον της Ουκρανίας, η κατάσταση αυτή έχει προσφέρει παράλληλα στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους ένα σημαντικό μοχλό πίεσης κατά της Ρωσίας. Οι ΗΠΑ και δεκάδες ακόμη χώρες έχουν επιβάλει απαγορεύσεις στις εξαγωγές προηγμένης τεχνολογίας, επηρεάζοντας την ικανότητα της Ρωσίας να παράγει όπλα που να μπορούν να αντικαταστήσουν εκείνα που καταστράφηκαν στον πόλεμο, σύμφωνα με Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Την Πέμπτη, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων και περιορισμών στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, προσθέτοντας στη λίστα της 71 οργανισμούς, αποκλείοντάς τους έτσι από την αγορά προηγμένης τεχνολογίας. Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε επίσης νέες κυρώσεις σε βάρος εταιρείας διαχείρισης γιοτ, η οποία εξυπηρετεί Ρώσους ολιγάρχες.

Κάποιοι αναλυτές συμβουλεύουν κατά της εξαγωγής πρόωρων συμπερασμάτων, σημειώνοντας ότι θα χρειαστεί χρόνος για να έχουν πλήρη επίδραση τα συγκεκριμένα μέτρα. Όμως, η κυβέρνηση Μπάιντεν τα χαρακτηρίζει ως «επιτυχία». Από τότε που οι δυτικοί σύμμαχοι ανακοίνωσαν τον Φεβρουάριο εκτεταμένους περιορισμούς στις εξαγωγές ημιαγωγών, υπολογιστών, λέιζερ, εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών και άλλων αγαθών, η Ρωσία έχει αντιμετωπίσει δυσκολίες σε ό,τι αφορά την απόκτηση μικροτσίπ, προκειμένου να αναπληρώσει τις προμήθειές πυρομαχικών ακριβείας, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο των ΗΠΑ, ο οποίος, όπως και οι περισσότεροι άλλοι αξιωματούχοι που έδωσαν συνέντευξη για το εν λόγω θέμα, μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Σε ερώτηση εάν η έλλειψη μικροτσίπ αποδυναμώνει τον ρωσικό στρατό, η υπουργός Εμπορίου, Τζίνα Ραϊμόντο, η οποία επιβλέπει τους ελέγχους στις εξαγωγές, είπε πως η απάντηση είναι ξεκάθαρα θετική.

«Οι εξαγωγές των ΗΠΑ στη Ρωσία στις κατηγορίες όπου ισχύουν έλεγχοι, συμπεριλαμβανομένων των ημιαγωγών, έχουν σημειώσει μείωση μεγαλύτερης του 90% από τις 24 Φεβρουαρίου», δήλωσε η ίδια. «Άρα ναι τους αποδυναμώνει», πρόσθεσε.

Το τεχνολογικό εμπάργκο πλήττει τη ρωσική βιομηχανία

Οι περιορισμοί αυτοί εμποδίζουν τις άμεσες εξαγωγές τεχνολογίας προς τη Ρωσία από τις ΗΠΑ και δεκάδες ακόμη εταίρους τους. Ξεπερνούν μάλιστα τις παραδοσιακές κυρώσεις που επιβάλλονται εν καιρώ πολέμου από την αμερικανική κυβέρνηση, θέτοντας περιορισμούς σε ορισμένα αγαθά υψηλής τεχνολογίας που κατασκευάζονται οπουδήποτε στον κόσμο, χρησιμοποιώντας αμερικανικές μηχανές, λογισμικό ή σχέδια.

Αυτό σημαίνει ότι οι χώρες που δεν βρίσκονται ανάμεσα σε εκείνες που επέβαλαν κυρώσεις, θα πρέπει επίσης να τηρήσουν αυτούς τους κανόνες, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να επιβληθούν κυρώσεις στις ίδιες.

Οι περιορισμοί στον τομέα της Τεχνολογίας έχουν βλάψει και άλλους τομείς της ρωσικής βιομηχανίας, λένε Αμερικανοί αξιωματούχοι. Ο εξοπλισμός για τη βιομηχανία του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έχει υποβαθμιστεί. Η συντήρηση βαρέων οχημάτων και εξοπλισμού των Caterpillar και John Deere, έχει διακοπεί, ενώ στο έδαφος παραμένει μέχρι και το 70% των εμπορικών αεροσκαφών που διαχειρίζονταν ρωσικές αερογραμμές, καθώς οι τελευταίες δεν έχουν πλέον πρόσβαση σε ανταλλακτικά και συντήρηση από την Airbus και την Boeing.

Επιφυλάξεις

Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί εκφράζουν επιφυλάξεις. Ο Μάικλ Κόφμαν, διευθυντής μελετών για τη Ρωσία στο CNA, ένα ερευνητικό ινστιτούτο στο Άρλινγκτον της Βιρτζίνια, εξέφρασε τον σκεπτικισμό του σχετικά με ορισμένους ισχυρισμούς, σύμφωνα με τους οποίους οι περιορισμοί στις εξαγωγές οδηγούν σε λουκέτο εργοστάσια κατασκευής τανκ και άλλες εταιρείες αμυντικού εξοπλισμού στη Ρωσία.

«Δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τις αναφορές σχετικά με προβλήματα στον αμυντικό τομέα της Ρωσίας», τόνισε. Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να εμφανιστούν σημαντικά προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα της αμυντικής βιομηχανίας της Ρωσίας, ανέφερε και πρόσθεσε πως ήταν ασαφείς οι πηγές που στήριζαν αυτούς τους πρώιμους ισχυρισμούς.

Η Μαρία Σνεγκόβαγια, επισκέπτρια μελετήτρια στο Πανεπιστήμιο George Washington, σημείωσε ότι η έλλειψη κρίσιμων τεχνολογιών είναι πιθανό να αρχίσει να γίνεται ευρέως αισθητή σε ολόκληρη τη ρωσική βιομηχανία το φθινόπωρο, όταν οι εταιρείες θα αρχίσουν να αντιμετωπίζουν ελλείψεις ανταλλακτικών και προμηθειών ή θα χρειάζεται συντήρηση ο εξοπλισμός τους. Τόσο η ίδια όσο και άλλοι αναλυτές τονίζουν ότι αναμένεται να επηρεαστεί ακόμη και η παραγωγή καθημερινών προϊόντων, όπως το χαρτί για εκτυπωτές εκτυπωτών – οι ρωσικές εταιρείες αγοράζουν το χρώμα για να βάψουν το χαρτί από δυτικές εταιρείες.

«Εκτιμούμε ότι θα εμφανίζονται πιο συχνά προβλήματα στις αλυσίδες παραγωγής της Ρωσίας», σημείωσε η κ. Σνεγκόβαγια. «Το ερώτημα είναι: Μπορούν οι ρωσικές εταιρείες να τα επιλύσουν;».

Αμερικανοί αξιωματούχοι σημειώνουν ότι η Μόσχα και οι ρωσικές εταιρείες αναζητούν τρόπους να παρακάμψουν τους περιορισμούς στις εξαγωγές, αλλά μέχρι στιγμής έχουν αποτύχει σε μεγάλο βαθμό. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει απειλήσει με αποκλεισμό πρόσβασης στην αμερικανική τεχνολογία κάθε εταιρεία που βοηθά τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις.

Πηγή: The New York Times

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ποιες ανατροπές προοιωνίζεται για το εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και την εξωτερική πολιτική, μια κυβέρνηση που σχηματίζεται ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X