ΑΜΠΕ
Η απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ προωθεί πακέτο πώλησης όπλων αξίας 680 εκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ. Το πακέτο περιλαμβάνει, σύμφωνα με τους Financial Times, χιλιάδες συστήματα καθοδήγησης βομβών (Joint Direct Attack Munitions ή JDAM) και εκατοντάδες βόμβες μικρής διαμέτρου, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Οι πληροφορίες είδαν το φως της δημοσιότητας λίγες ώρες αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία κατάπαυσης πυρός στον Λίβανο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ, με την ελπίδα ότι θα δώσει τέλος στην αιματηρή σύγκρουση που έχει στοιχίσει σχεδόν 4.000 ζωές.
Ωστόσο το Ισραήλ συνεχίζει τον πόλεμο στο μέτωπο της Γάζας εναντίον της παλαιστινιακής Χαμάς.
Το πακέτο πώλησης όπλων είχε προετοιμαστεί πριν από μήνες. Κατατέθηκε πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο σε επιτροπές του Κογκρέσου και στη συνέχεια υποβλήθηκε για επανεξέταση τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, και έρχεται μετά την πώληση τον Αύγουστο στο Ισραήλ μαχητικών αεροσκαφών και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού, συνολικής αξίας 20 δισ. δολαρίων.
Τον περασμένο Ιούνιο, το πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον, είχε στείλει στο Ισραήλ περισσότερες από 10.000 βόμβες των 2.000 λιβρών και χιλιάδες πυραύλους Hellfire από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας τον Οκτώβριο του 2023.
Οι συζητήσεις γι’ αυτό το τελευταίο πακέτο όπλων συνεχίζονταν ακόμη και όταν μια ομάδα προοδευτικών Αμερικανών γερουσιαστών, συμπεριλαμβανομένου του Μπέρνι Σάντερς, κατέθεσε νομοσχέδιο για να εμποδιστεί η πώληση ορισμένων όπλων των ΗΠΑ στο Ισραήλ, λόγω της ανθρωπιστικής καταστροφής που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας. Το νομοσχέδιο καταψηφίστηκε στη Γερουσία.
Ο Τζο Μπάιντεν, η θητεία του οποίου λήγει τον Ιανουάριο, έχει υποστηρίξει σθεναρά το Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου του 2023, ημέρα της επίθεσης της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, όπου σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι και απήχθησαν ως όμηροι περισσότεροι από 250.
Ακολούθησε η επίθεση του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της (συνολικά 2,3 εκατ. άνθρωποι) να ζει εκτοπισμένο και μετακινούμενο από περιοχή σε περιοχή για να σωθούν από τις πολεμικές συγκρούσεις. Επειτα από έναν χρόνο πολέμου, ο παλαιστινιακός θύλακας κινδυνεύει από λιμό, ενώ σχεδόν 44.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί.