ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Γαλλία σε πολιτική δίνη – Ανετράπη η κυβέρνηση Μπαρνιέ

Το βράδυ της Πέμπτης το διάγγελμα Μακρόν

Η αντιπολίτευση της Γαλλίας ανέτρεψε την κυβέρνηση Μπαρνιέ, βυθίζοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε βαθιά πολιτική κρίση.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο και ο Εθνικός Συναγερμός συμμάχησαν για να στηρίξουν την πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ και της κυβέρνησής του, με πλειοψηφία 331 ψήφων υπέρ της πρότασης.

Ο Μπαρνιέ αναμένεται να υποβάλει την παραίτησή του ίδιου και της κυβέρνησής του στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Σημειώνεται πως καμία γαλλική κυβέρνηση δεν είχε χάσει ψήφο εμπιστοσύνης από το 1962, όταν αποχώρησε η κυβέρνηση του Ζορζ Πομπιντού.

Με τον πρόεδρο αποδυναμωμένο, η Γαλλία κινδυνεύει να κλείσει το έτος χωρίς σταθερή κυβέρνηση ή προϋπολογισμό για το 2025, αν και το σύνταγμα επιτρέπει ειδικά μέτρα που θα αποτρέψουν μια κυβερνητική αναστολή τύπου ΗΠΑ.

Ο Μακρόν αναμένεται να απευθυνθεί στο έθνος το βράδυ της Πέμπτης. Το διάγγελμά του θα αφορά την πολιτική κρίση που προέκυψε μετά την ψήφιση της πρότασης μομφής, η οποία οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ.

Λεπέν: Δεν ζητώ παραίτηση Μακρόν

Αμέσως μετά την ψηφοφορία, η Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι το κόμμα της θα θέσει προαπαιτούμενα για να στηρίξει τον επόμενο πρωθυπουργό.

Παράλληλα, τόνισε ότι θα επιτρέψει στην επόμενη κυβέρνηση να ξεκινήσει το έργο της και θα συμβάλει στη διαμόρφωση ενός νέου προϋπολογισμού.

«Δεν ζητώ την παραίτηση του προέδρου Μακρόν, αλλά η πίεση αυξάνεται. Εκείνος έχει τον τελικό λόγο», υπογράμμισε.

Η Αριστερά και η άκρα Δεξιά τιμώρησαν τον Μπαρνιέ επειδή επέλεξε να χρησιμοποιήσει ειδικές συνταγματικές εξουσίες για να περάσει μέρος του προϋπολογισμού, ο οποίος επιδίωκε εξοικονόμηση 60 δισεκατομμυρίων ευρώ σε μια προσπάθεια συρρίκνωσης του ελλείμματος, από το κοινοβούλιο χωρίς ψηφοφορία.

Η επόμενη ημέρα

Η Γαλλία βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με μια περίοδο βαθιάς πολιτικής αβεβαιότητας που ήδη προκαλεί ανησυχία στους επενδυτές των γαλλικών κρατικών ομολόγων και μετοχών.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε για λίγο εκείνο της Ελλάδας.

Τρεις πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι ο Γάλλος πρόεδρος στοχεύει να διορίσει έναν νέο πρωθυπουργό σε σύντομο χρονικό διάστημα, με μία από αυτές να αναφέρει ότι θέλει να δρομολογηθούν οι εξελίξεις πριν από την τελετή για το άνοιγμα της Παναγιάς των Παρισίων το προσεχές Σάββατο, στην οποία αναμένεται να παραβρεθεί ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Οποιοσδήποτε νέος πρωθυπουργός θα αντιμετωπίσει τα ίδια προβλήματα με τον Μπαρνιέ όσον αφορά στην ψήφιση των νομοσχεδίων, συμπεριλαμβανομένου του προϋπολογισμού του 2025, από ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο.

Εν τω μεταξύ, δεν υπάρχει η δυνατότητα εκλογών πριν από τον Ιούλιο.

Ο Μακρόν θα μπορούσε επίσης να ζητήσει από τον Μπαρνιέ και τους υπουργούς του να παραμείνουν σε ρόλο υπηρεσιακής κυβέρνησης, ενώ θα χρειαστεί χρόνο για να βρει έναν πρωθυπουργό που να έχει την ικανότητα να προσελκύσει διακομματική στήριξη για την ψήφιση νομοθεσίας.

Μια υπηρεσιακή κυβέρνηση θα μπορούσε είτε να προτείνει επείγουσα νομοθεσία για την ανανέωση των φορολογικών και δημοσιονομικών μέτρων του προϋπολογισμού του 2024 για το επόμενο έτος είτε να επικαλεστεί ειδικές εξουσίες για να περάσει το σχέδιο προϋπολογισμού του 2025 με διάταγμα. Παρ’ όλα αυτά οι νομικοί λένε ότι αυτό είναι μια νομική γκρίζα περιοχή και το πολιτικό κόστος θα ήταν τεράστιο.

Ο κίνδυνος για τον Μακρόν είναι ότι οι αντίπαλοί του δεν αποκλείεται να απορρίπτουν όλες τις επιλογές του.

Οι αντίπαλοί του λένε ότι ο μόνος ουσιαστικός τρόπος για να μπει τέλος στην παρατεταμένη πολιτική κρίση είναι να παραιτηθεί, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει διάθεση να κάνει.

Η αναταραχή δεν είναι χωρίς κίνδυνο και για τη Λεπέν, η οποία προσπαθεί εδώ και χρόνια να πείσει τους ψηφοφόρους ότι το κόμμα της προσφέρει μια σταθερή κυβέρνηση σε αναμονή.

Το περιβάλλον Μπαρνιέ και το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν, το οποίο στήριζε τη μειοψηφική κυβέρνηση, εξαπέλυσαν κατηγορίες, κατηγορώντας ο ένας τον άλλον για την κρίση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η Ινδονησία εντάχθηκε στη συμμαχία αναδυόμενων οικονομιών BRICS ως κράτος-πλήρες μέλος, ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, το υπουργείο ...
 |  ΚΟΣΜΟΣ