Σε μία κλωστή κρέμεται η εσωτερική ειρήνη στη Βενεζουέλα, μερικές ώρες αφού έκλεισαν οι κάλπες για τις απολύτως κρίσιμες προεδρικές εκλογές που θα κρίνουν το μέλλον της ταραγμένης χώρας της Νότιας Αμερικής, με πολλές άλλες χώρες να ζητούν ανήσυχες να γίνει σεβαστό το όποιο εκλογικό αποτέλεσμα.
Η εφορευτική επιτροπή ισχυρίζεται ότι ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο είναι ο νικητής με ποσοστό 51% έναντι 44% του αντιπάλου του, έχοντας καταμετρήσει το 80% των εκλογικών αποτελεσμάτων, πράγμα που έρχεται σε αντίθεση με τα exit polls που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα.
Ο επικεφαλής της εκστρατείας της συμπολίτευσης, Χόρχε Ροδρίγκες, άφησε να εννοηθεί χθες, Κυριακή, το βράδυ (σήμερα το πρωί ώρα Κύπρου) ότι ο πρόεδρος Μαδούρο εξασφάλισε νέα θητεία, αν και επισήμανε πως δεν έχει το δικαίωμα να αποκαλύψει ποσοστά.
Απεναντίας η αντιπολίτευση τονίζει ότι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια έχει επικρατήσει και μάλιστα με διαφορά.
Ο ίδιος ο Μαδούρο ισχυρίστηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας ότι η νίκη του αποτελεί «θρίαμβο της ειρήνης και της σταθερότητας» και διατράνωσε την πεποίθησή του, με τρόπο απειλητικό, ότι «είμαστε ένα έθνος πολεμιστών».
«Ο λαός μίλησε, κι η βούληση του λαού πρέπει να γίνει σεβαστή», σημείωσε νωρίτερα ο Χόρχε Ροδρίγκες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, έχοντας στο πλάι του την αντιπρόεδρο Ντέλσι Ροδρίγκες και τον πρώην αντιπρόεδρο Διοσδάδο Καμπέγιο, που συχνά χαρακτηρίζεται δεύτερος τη τάξει στο Καράκας.
Η επικεφαλής της αντιπολίτευσης Μαρία Κορίνα Ματσάδο δήλωσε στη 1 τα ξημερώματα τοπική (8 το πρωί ώρα Ελλάδος) ότι όλοι γνωρίζουν πως ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης έχει επικρατήσει σε όλες τις περιφέρειες της χώρας και έχει πετύχει ποσοστό 70%, έναντι 30% του προέδρου Μαδούρο.
Κάλεσε επίσης τους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης να μη φύγουν από τα εκλογικά κέντρα. «Να μην κουνηθεί κανείς», είπε η κ. Ματσάδο. «Εχουμε και τις πληροφορίες και τα νούμερα», πρόσθεσε.
Ο Εδμούνδο Γκονσάλες πρόσθεσε ότι ο «αγώνας συνεχίζεται και δεν σταματάμε».
Η εθνική εκλογική επιτροπή (CNE) είναι η μόνη που έχει τη δικαιοδοσία να δημοσιοποιήσει αποτελέσματα.
Διεθνής ανησυχία
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν ζήτησε να δοθούν στη δημοσιότητα οι αναλυτικοί πίνακες των εκλογικών αποτελεσμάτων.
Ακόμη και ο αριστερός πρόεδρος της Χιλής, ο Γκαμπριέλ Μπόριτς, εξέφρασε μέσω Χ την ανησυχία του για τα αποτελέσματα που εκδίδει το καθεστώς Μαδούρο, τονίζοντας ότι δεν είναι εύκολο να τα πιστέψει κανείς.
El régimen de Maduro debe entender que los resultados que publica son difíciles de creer. La comunidad internacional y sobre todo el pueblo venezolano, incluyendo a los millones de venezolanos en el exilio, exigimos total transparencia de las actas y el proceso, y que veedores…
— Gabriel Boric Font (@GabrielBoric) July 29, 2024
Απαίτησε παράλληλα πλήρη διαφάνεια στην εκλογική διαδικασία, τονίζοντας και την αγωνία των απόδημων Βενεζουελάνων – που έχουν καταφύγει κατά εκατοντάδες χιλιάδες τόσο στη Χιλή όσο και στην Κολομβία, αλλά και αλλού.
Παράλληλα, οκτώ λατινοαμερικανικές κυβερνήσεις χαρακτήρισαν «απολύτως αναγκαίο» να είναι «εγγυημένος» ο σεβασμός του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών στη Βενεζουέλα, με κοινή ανακοίνωσή τους που έδωσαν στη δημοσιότητα χθες Κυριακή.
«Εκτιμάμε ότι είναι απολύτως αναγκαίο να υπάρξουν εγγυήσεις πως τα εκλογικά αποτελέσματα θα σέβονται απόλυτα τη λαϊκή βούληση που εκφράστηκε από τους ψηφοφόρους της Βενεζουέλας στις κάλπες», ανέφεραν οι υπουργοί Εξωτερικών οκτώ χωρών (Αργεντινή, Κόστα Ρίκα, Ισημερινός, Παναμάς, Παραγουάη, Περού, Δομινικανή Δημοκρατία και Ουρουγουάη).
Το κείμενο, που δημοσιοποιήθηκε από το παναμαϊκό υπουργείο Εξωτερικών μέσω X αναφέρει πως οι εγγυήσεις στις οποίες αναφέρονται είναι η «διαφανής καταμέτρηση των ψήφων», καθώς και «η επαλήθευση και ο έλεγχος» από όλους τους υποψηφίους, τους «παρατηρητές» και τους «αντιπροσώπους».
Το Καράκας αρνήθηκε να επιτρέψει την είσοδο –ή την απέκλεισε την τελευταία στιγμή– σε πολλούς ξένους παρατηρητές, ανάμεσά τους τέσσερις πρώην προέδρους χωρών της Λατινικής Αμερικής, το αεροσκάφος των οποίων δεν αναχώρησε ποτέ από τον Παναμά για το Καράκας όπως προγραμματιζόταν την Παρασκευή, ενώ απέσυρε την πρόσκληση στην Ευρωπαϊκή Ενωση να στείλει ομάδα παρατηρητών.
Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, ο πρόεδρος Μαδούρο αναφέρθηκε σε επαπειλούμενο «λουτρό αίματος σε αδελφοκτόνο εμφύλιο πόλεμο που μπορεί να προκαλέσουν οι φασίστες».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, CNN en Espanol, TVN