ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τουρκική ανησυχία για τους υπουργούς του Τραμπ

Πιέσεις για τη στάση της στο Μεσανατολικό αναμένει να δεχθεί η Αγκυρα

Kathimerini.gr

Μανώλης Κωστίδης

Προβληματισμός επικρατεί στην Τουρκία από τα πρόσωπα που έχει μέχρι στιγμής διορίσει ο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς διαλύεται η αρχική αισιοδοξία ότι η επάνοδός του στον Λευκό Οίκο θα εξυπηρετούσε τα τουρκικά συμφέροντα. Η ελπίδα τώρα είναι ότι οι υπουργοί και κυβερνητικοί παράγοντες στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και της ασφάλειας θα μεταστραφούν από τις επικριτικές απόψεις τους κατά της Αγκυρας. Οπως το διατύπωσε, μιλώντας στην «Κ», ο Ραγίπ Σοϊλού, διευθυντής του τουρκικού παραρτήματος της ενημερωτικής ιστοσελίδας Middle East Eye, «το κεφάλι που φοράει το στέμμα γίνεται πιο βαρύ».

Ο κ. Σοϊλού εκτιμά ότι «εάν αποκατασταθεί μια καλή σχέση μεταξύ Τραμπ και Ερντογάν, οι σχέσεις μεταξύ των κρατών μπορούν να βελτιωθούν όπως στο παρελθόν. Αναμένεται ότι σε αυτό το πλαίσιο θα προσαρμοστούν και άτομα που έχουν σκληρή στάση απέναντι στην Τουρκία. Για παράδειγμα, η Tούλσι Γκάμπαρντ (νέα επικεφαλής των Υπηρεσιών Πληροφοριών) είχε καταφερθεί με σκληρές διατυπώσεις κατά του Ερντογάν. Αλλά την ίδια περίοδο ασκούσε κριτική και κατά του Τραμπ. Εχει αλλάξει τώρα. Ως εκ τούτου, η άποψη που επικρατεί είναι ότι οι δηλώσεις που έγιναν τότε, δεν θα έχουν συνέχεια».

Ο βαθύτερος λόγος ανησυχίας, υποστηρίζει ο Τούρκος αναλυτής, είναι η φιλοϊσραηλινή στάση που έχουν όλοι οι διορισθέντες. «Οι άνθρωποι αυτοί είναι φανατικά υπέρ του Ισραήλ. Τι είδους ένταση στην περιοχή θα δημιουργήσει ένα υπουργικό συμβούλιο που είναι τόσο φιλοπολεμικό, σχεδόν αγνοεί την ύπαρξη της Παλαιστίνης και υποστηρίζει την ιδέα της στρατιωτικής κατάρρευσης του Ιράν; Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για τις πιθανές εντάσεις στην περιοχή».

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο του τηλεοπτικού δικτύου NOW Νεβσίν Μενγκιού, ίσως η Τουρκία χρειαστεί να αναθεωρήσει την πολιτική της για τη Μέση Ανατολή. «Η Τουρκία είναι προσεκτική σε αυτό το στάδιο. Υπάρχει η προσδοκία ότι ο Τραμπ θα ακολουθήσει πολιτική απομονωτισμού, και ως εκ τούτου θα αποσυρθεί από τη βόρεια Συρία και η υποστήριξη που δόθηκε στο YPG κατά την περίοδο Μπάιντεν θα αρθεί. Ο Ερντογάν είναι επίσης ικανοποιημένος που μπορεί να επικοινωνεί τηλεφωνικά με τον Λευκό Οίκο. Στην Αγκυρα θα παρακολουθήσουν τα βήματα που θα κάνει ο Τραμπ μετά τον Ιανουάριο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο επανεκλεγείς πρόεδρος προτιμά τις συναλλακτικές σχέσεις. Ωστόσο, αυτή η συναλλαγή δεν είναι μονόπλευρη. Οσο ο Τραμπ ακούει την Τουρκία, θα σκέφτεται και τι θα του δώσει η Τουρκία. Επομένως, το κύριο ερώτημα θα πρέπει να είναι “τι θα θέλει ο Τραμπ από τον Ερντογάν την επόμενη περίοδο;”».

O καθηγητής του τμήματος Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Yeditepe Φουρκάν Καγιά δίνει σημασία στο γεγονός ότι δύο ισχυροί ηγέτες μπορούν να συνομιλούν. Η χημεία τους μπορεί να βελτιώσει τις σχέσεις. Μπορεί να οδηγήσει σε πρόοδο στο θέμα των F-35 και των F-16, όπου, παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν, η απόσταση δεν έχει καλυφθεί. «Είναι πολύ πιθανό ότι το “χαρτί” των F-35 θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται ως δαμόκλειος σπάθη κατά την εποχή του Τραμπ».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Οδοιπορικό της «Κ» στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΚΟΣΜΟΣ