ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γιατί ο Μάρκο Ρούμπιο ανησυχεί την Τουρκία

Προώθησε τη στρατηγική συμμαχία των ΗΠΑ με Ελλάδα και Κύπρο, ενώ ερέθισε την Αγκυρα με τις επικρίσεις του εναντίον του καθεστώτος Ερντογάν

ΠΗΓΗ: Reuters

Σε δύο «γεράκια» του Κογκρέσου από την πολιτεία όπου διαμένει, τη Φλόριντα, ετοιμάζεται να αναθέσει ο Ντόναλντ Τραμπ τη διαχείριση της εξωτερικής του πολιτικής. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των New York Times και της Washington Post, ο νικητής των προεδρικών εκλογών έχει αποφασίσει να εμπιστευτεί το υπουργείο Εξωτερικών στον γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο και τον ρόλο του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας στον βουλευτή Μάικ Γουόλτς.

Μαζί με τον Δημοκρατικό γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ υπέγραψε το 2019 το νομοσχέδιο East Med Act για την Ανατολική Μεσόγειο

Γεννημένος στη Φλόριντα πριν από 52 χρόνια από Κουβανούς μετανάστες, ο Μάρκο Ρούμπιο θα είναι ο πρώτος ισπανόφωνος που θα αναλάβει τα ηνία της αμερικανικής διπλωματίας, εάν βέβαια ο γνωστός για το ευμετάβλητο των προτιμήσεών του Τραμπ δεν αλλάξει γνώμη μέχρι τις 20 Ιανουαρίου που θα εγκατασταθεί εκ νέου στον Λευκό Οίκο. Μια τέτοια εξέλιξη θα διευκολύνει τον εκλεγέντα πρόεδρο να σταθεροποιήσει τα πολύ σημαντικά κέρδη που αποκόμισε σε αυτές τις εκλογές μεταξύ των ισπανόφωνων ψηφοφόρων, κάτι που έπαιξε σημαντικό ρόλο στη νίκη του επί της Κάμαλα Χάρις.

Ως αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, ο Ρούμπιο υιοθέτησε σκληρές θέσεις απέναντι στους περισσότερους γεωπολιτικούς αντιπάλους της Αμερικής και πρώτα απ’ όλα έναντι της Κίνας, του Ιράν, της Κούβας και της Βενεζουέλας. Απέναντι στη Ρωσία, όμως, εμφανίζεται περισσότερο διαλλακτικός. Τον περασμένο Απρίλιο ήταν ένας από τους 15 Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές που καταψήφισαν το πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 95 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία. Σε πρόσφατες συνεντεύξεις του, ο 53χρονος γερουσιαστής δήλωσε ότι η Ουκρανία οφείλει να αναζητήσει διευθέτηση της κρίσης με τη Ρωσία μέσω διαπραγματεύσεων αντί να επιδιώκει τον μη ρεαλιστικό στόχο της ανάκτησης όλων των χαμένων εδαφών της.

Η επιλογή του Ρούμπιο, αν τελικά επιβεβαιωθεί, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία. Μαζί με τον Δημοκρατικό γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ υπέγραψε το 2019 το νομοσχέδιο East Med Act για την Ανατολική Μεσόγειο. Βάσει αυτής της νομοθεσίας, Ελλάδα και Κύπρος αναγορεύονταν σε κεντρικούς «πυλώνες σταθερότητας» στην περιοχή. Αντίθετα, για την Αγκυρα ο Ρούμπιο αποτελεί κόκκινο πανί. Σε ανάρτησή του, ο Τούρκος δημοσιογράφος Ρατζίπ Σοϊλού από την ιστοσελίδα Middle East Eye γράφει ότι ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής «διατηρεί τακτικές επαφές με οπαδούς του Γκιουλέν, αντιτάχθηκε σθεναρά στην τουρκική εισβολή του 2019 στη Συρία» και θεωρεί το καθεστώς Ερντογάν «εξίσου αυταρχικό με τη Ρωσία, την Κίνα και τη Βενεζουέλα». Εξάλλου η φιλοκυβερνητική, τουρκική εφημερίδα Yeni Safak υποδέχθηκε τα νέα για την πιθανή εγκατάσταση του Ρούμπιο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με ένα αιχμηρό άρθρο υπό τον τίτλο «ο υποστηρικτής της σφαγής στη Γάζα ίσως γίνει υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ». Οσο για τον Μάικ Γουόλτς, πρόκειται για τον πρώτο «πρασινοσκούφη» (αξιωματικό των ειδικών δυνάμεων του αμερικανικού στρατού) που εξελέγη βουλευτής και διετέλεσε πρόεδρος της υποεπιτροπής ενόπλων δυνάμεων. Εχει υπηρετήσει στο Αφγανιστάν, στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική, είναι πιστός οπαδός του Τραμπ και θεωρείται «γεράκι» έναντι της Κίνας. Ο διορισμός του Γουόλτς θα είναι άλλη μια ψυχρολουσία για την Αγκυρα, καθώς τον Οκτώβριο του 2019 είχε υπογράψει, μαζί με άλλους 90 βουλευτές, πρόταση για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία μετά την εισβολή της στη Συρία με στόχο τους Κούρδους.

Ρεπορτάζ του Reuters αναφέρει ότι ο Τραμπ θα υπογράψει από την πρώτη κιόλας ημέρα της δεύτερης θητείας του σειρά νομοθετικών πράξεων για τη σύλληψη και έκδοση μεταναστών, τη μεταφορά στρατευμάτων στα σύνορα με το Μεξικό, την επέκταση του μεθοριακού τείχους και την κατάργηση ανθρωπιστικών προγραμμάτων του Μπάιντεν στο μεταναστευτικό. Την Κυριακή ο Τραμπ είχε ανακοινώσει τον διορισμό του σκληροπυρηνικού Τομ Χόμαν στη θέση του επικεφαλής στην υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Παρουσία του Προέδρου Χριστοδουλίδη στο Αζερμπαϊτζάν σε μια κρίσιμη συνεδρία του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή και με… Κυπριακό ...
Του Γιάννη Ιωάννου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ
X