Η Κίνα διαμηνύει πως είναι αντίθετη σε κάθε σενάριο βεβιασμένης πώλησης του TikTok, απαντώντας για πρώτη φορά στην απαίτηση της κυβέρνησης Μπάιντεν στις ΗΠΑ να διαχωριστεί η δημοφιλής εφαρμογή από τη μητρική, κινεζική εταιρεία ByteDance Ltd. με έδρα το Πεκίνο.
Σε αντίθετη περίπτωση, η Ουάσιγκτον αφήνει ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο απαγόρευσης του TikTok σε εθνικό επίπεδο.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν απαίτησε από τους Κινέζους ιδιοκτήτες του TikTok να πουλήσουν τα μερίδιά τους, επικαλούμενη ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια.
Τα σχόλια έγιναν λίγες ώρες πριν την κατάθεση του CEO του TikTok, Shou Zi Chew, σε ακρόαση στο Κογκρέσο, σχετικά με τις ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια και τα δεδομένα των χρηστών. Το TikTok τίθεται, κατ’ αυτόν τον τρόπο, στο επίκεντρο των γεωπολιτικών εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας που αφορούν σε μεγάλο βαθμό τεχνολογικά θέματα.
Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι μια πώληση του TikTok θα συνεπαγόταν εξαγωγή τεχνολογίας και θα έπρεπε να εγκριθεί από την κινεζική κυβέρνηση. Οι αναφορές για τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν θα υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις ΗΠΑ, δήλωσε η Shu Jueting, εκπρόσωπος του υπουργείου. «Αν η είδηση είναι αληθινή, η Κίνα θα αντιταχθεί σθεναρά», πρόσθεσε.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν απαίτησε από τους Κινέζους ιδιοκτήτες του TikTok να πουλήσουν τα μερίδιά τους, επικαλούμενη ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια, και φόβους πως το Πεκίνο θα μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα των Αμερικανών χρηστών και να επηρεάσει το περιεχόμενο που προβάλλεται σε Αμερικανούς πολίτες μέσω της πλατφόρμας.
Ο Chew είναι της άποψης πως μία πώληση της εταιρείας δεν θα προσφέρει μεγαλύτερη προστασία από το σχέδιο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει ήδη προτείνει το TikTok για την διασφάλιση των δεδομένων των χρηστών στις Η.Π.Α.
Η ByteDance και το TikTok δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα της Wall Street Journal για κάποιο σχόλιο. Οι εταιρείες έχουν υποστηρίξει στο παρελθόν πως δεν θα μοιραστούν δεδομένα με την κινεζική κυβέρνηση ακόμη και αν τους ζητηθεί.
Το Πεκίνο προβαίνει σε όλο και περισσότερες κινήσεις προστατευτισμού της κινεζικής τεχνολογίας. Πρόσφατα πρότεινε να τροποποιήσει έναν κανόνα που περιορίζει την εξαγωγή αλγορίθμων σύστασης περιεχομένου που έχουν δημιουργηθεί στην Κίνα, και επομένως και τη μυστική «συνταγή» της παγκόσμιας επιτυχίας του TikTok.
Στις ΗΠΑ, το TikTok έχει περισσότερους από 150 εκατομμύρια χρήστες και είναι η πιο προσοδοφόρα αγορά της πλατφόρμας. Το 2020, όταν η κυβέρνηση Τραμπ πίεζε για την πώληση των δραστηριοτήτων του TikTok στις ΗΠΑ, η Κίνα είχε προσθέσει αλγόριθμους σε μία λίστα με αγαθά και υπηρεσίες που εμπίπτουν σε ελέγχους εξαγωγών. Οποιαδήποτε συμφωνία προβλέπει την εξαγωγή παρόμοιων τεχνολογιών που αναπτύχθηκαν στην Κίνα, χρειάζεται πλέον την έγκριση της κυβέρνησης.
Η ByteDance είχε τότε ανακοινώσει πως είχε υποβάλει αίτηση προς έγκριση, για την προκαταρκτική συμφωνία στην οποία είχε καταλήξει με την Oracle Corp. και την Walmart Inc. για τη δημιουργία μιας αμερικανικής οντότητας, της TikTok Global. Η ιδέα τελικά «έπεσε στο κενό» και τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η ByteDance δεν έλαβε ποτέ έγκριση για εξαγωγή τεχνολογίας.
Ο αλγόριθμος συστάσεων περιεχομένου της TikTok, αναπτύχθηκε αρχικά από αλγόριθμους και μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που δημιουργήθηκαν από τη μητρική εταιρεία, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η WSJ. Ο αλγόριθμος του TikTok μοιράζεται επίσης κοινά στοιχεία με τον αλγόριθμο της εφαρμογής ανταλλαγής βίντεο Douyin της ByteDance.
Σε πρόσφατες διαβουλεύσεις με αξιωματούχους του Πεκίνου, τα στελέχη της ByteDance αντιλήφθηκαν ότι το Πεκίνο είναι πολύ πιθανό να μπλοκάρει μια πώληση ή εκχώρηση των δραστηριοτήτων του TikTok στις ΗΠΑ, «παρόλο που οι αξιωματούχοι δεν το δήλωσαν ρητά αυτό», αποκάλυψαν άτομα που γνωρίζουν το θέμα. «Οι αρχές ενθάρρυναν την ByteDance να υπερασπιστεί σθεναρά τα συμφέροντά της», είπαν.
Πηγή: Wall Street Journal