ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ο Τραμπ μιλά με Νότια Κορέα και «περιμένει» την Κίνα

Η Wall Street δείχνει σημάδια ανάκαμψης μετά το «παράθυρο» που άνοιξε με τις δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ

Kathimerini.gr

Στη σκιά της αντίστροφης μέτρησης για την επιβολή των νέων, αυστηρών δασμών σε εισαγόμενα προϊόντα στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η Κίνα «θέλει να υπάρξει συμφωνία» — ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει καμία σχετική κίνηση από το Πεκίνο.

Χθες, το κινεζικό Υπουργείο Εμπορίου είχε μάλιστα δηλώσει ότι «αντιτίθεται κατηγορηματικά» στην απειλή του προέδρου των ΗΠΑ για περαιτέρω αύξηση των δασμών, προειδοποιώντας πως θα προχωρήσει σε αντίμετρα για την υπεράσπιση των δικών του συμφερόντων.

«Δεν ξέρουν πώς να ξεκινήσουν. Περιμένουμε το τηλεφώνημά τους. Θα συμβεί!», έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στην πλατφόρμα Truth Social.

Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις με τη Νότια Κορέα

Παράλληλα υποστήριξε πως είχε μια «εξαιρετική τηλεφωνική επικοινωνία» με τον προσωρινό πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Χαν Ντακ-σου, λέγοντας ότι οι δύο χώρες βρίσκονται πολύ κοντά σε μια μεγάλη εμπορική συμφωνία.

Μπέσεντ: «Η Κίνα παίζει με χαρτιά χαμηλής αξίας»

Στο μέτωπο των δασμών, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, εκτίμησε ότι η Κίνα βρίσκεται σε αδύναμη διαπραγματευτική θέση. «Ηταν μεγάλο λάθος αυτή η κλιμάκωση από την πλευρά της Κίνας», ισχυρίστηκε μιλώντας στην εκπομπή “Squawk Box”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, άλλες χώρες εμφανίζονται πιο πρόθυμες να διαπραγματευτούν απ’ ό,τι το Πεκίνο. «Αν έρθουν στο τραπέζι με σοβαρές προτάσεις, μπορούμε να οδηγηθούμε σε καλές συμφωνίες», σημείωσε, προσθέτοντας πως ενδέχεται ορισμένοι από τους υφιστάμενους δασμούς να παραμείνουν.

Οπως αποκάλυψε ο Μπέσεντ, χθες το βράδυ, υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ συζήτησαν αναφορικά με το ποιες χώρες πρέπει να έχουν προτεραιότητα στις εμπορικές συζητήσεις.

Αντιδρώντας στην απειλή του Ντόναλντ Τραμπ ότι σκοπεύει να επιβάλει επιπλέον δασμό 50% στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, εάν το Πεκίνο δεν αποσύρει τον δασμό 34% που ανακοίνωσε για τα αμερικανικά προϊόντα, η Κίνα διαμήνυσε χθες πως «θα παλέψει μέχρι τέλους, αν οι ΗΠΑ επιμείνουν στον δρόμο της σύγκρουσης».

Κεν Γκρίφιν – Citadel: «Τεράστιο πολιτικό λάθος οι δασμοί του Τραμπ»

Αιχμηρή ήταν η τοποθέτηση του Κεν Γκρίφιν, ιδρυτή και CEO της Citadel, ο οποίος χαρακτήρισε τους δασμούς του Τραμπ ως «τεράστιο πολιτικό λάθος» που θα πλήξει κυρίως τη μεσαία τάξη των Αμερικανών.

«Φοβάμαι πως εγκαταλείπουμε τον ρόλο μας ως ηγέτης του ελεύθερου κόσμου», προειδοποίησε σε εκδήλωση για τα 100 χρόνια του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι. «Αυτός είναι ο δρόμος στον οποίο βαδίζουμε», πρόσθεσε ο μεγαλοεπενδυτής και χορηγός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Φινλανδία: Πρόταση για μηδενικούς δασμούς μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ

Την ανάγκη για επαναπροσέγγιση Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ενωσης επισήμανε η Υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, Ελίνα Βάλτονεν, προτείνοντας την πλήρη κατάργηση των δασμών ανάμεσα στις δύο ιστορικές συμμάχους.

«Ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για μια παγκόσμια ύφεση», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, αναγνωρίζοντας πως, όπως έχουν τα πράγματα, η Ε.Ε. οφείλει να απαντήσει στους νέους δασμούς 20% που ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος την προηγούμενη εβδομάδα.

«Ανάπαυλα» στη Wall Street

Μετά από τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις σε ελεύθερη πτώση, οι επενδυτές στη Wall Street αναζητούσαν μια αφορμή για να πάρουν «ανάσα», λίγες ώρες πριν τεθεί σε εφαρμογή η νέα προγραμματισμένη αύξηση των δασμών τα μεσάνυχτα και φαίνεται πως, έστω προσωρινά, τη βρήκαν.

Οι αμερικανικές αγορές άνοιξαν με ισχυρά κέρδη την Τρίτη, δείχνοντας τον δρόμο για πιθανή ανάκαμψη. Ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 1.360 μονάδων ή 3,6%, ενώ ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε κατά 3,4%. Ο Nasdaq κατέγραψε άνοδο 3,76%.

Τις προηγούμενες ημέρες, οι τιμές των μετοχών είχαν σημειώσει μεγάλες απώλειες, καθώς εντάθηκαν οι ανησυχίες πως η δασμολογική πολιτική του προέδρου Τραμπ θα βυθίσει την αμερικανική και παγκόσμια οικονομία σε ύφεση. Ομως, έπειτα από τρεις ημέρες χρηματιστηριακής αιμορραγίας, οι επενδυτές φαίνεται πως εντόπισαν ευκαιρίες καθώς ο λόγος της τιμής προς τα κέρδη των εταιρειών του S&P 500 έκλεισε κάτω από τις 17 μονάδες τη Δευτέρα — επίπεδα που ιστορικά θεωρούνται «φθηνά», προσφέροντας χώρο για επενδυτικές κινήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση