ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κακοκαιρία Daniel: Δορυφορικές εικόνες από την πλημμυρισμένη περιοχή

Εκτιμάται ότι η καταιγίδα Daniel επηρέασε έκταση περίπου 730.000 στρεμμάτων.

Kathimerini.gr

Οι νέες εικόνες από δορυφόρο του ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου Copernicus, που συλλέγει στοιχεία για το κλίμα και την κλιματική αλλαγή, αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε η καταιγίδα Daniel.

Οι φονικές πλημμύρες που είχαν ως τραγική συνέπεια τον θάνατο δέκα ανθρώπων -άλλοι τέσσερις είναι αγνοούμενοι- έπληξαν ολόκληρες περιοχές στην κεντρική και στην ανατολική Ελλάδα, καταστρέφοντας υποδομές και περιουσίες.

Σύμφωνα με το Copernicus, σε κάποιες περιπτώσεις, οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών αντιστοιχούν, ως προς την ποσότητα του νερού που έπεσε, σε εκείνες που συνήθως καταγράφονται σε ένα ολόκληρο έτος.

 

Στις εικόνες αποτυπώνονται οι πλημμυρισμένες περιοχές, κυρίως κοντά στον Βόλο. Συνολικά, εκτιμάται ότι η καταιγίδα Daniel επηρέασε έκταση περίπου 730.000 στρεμμάτων.

Διαδραστικός χάρτης
Η «Κ» επεξεργάστηκε τα στοιχεία από το Copernicus και αποτυπώνει την εξάπλωση της καταστροφής σε διαδραστικό χάρτη.

Σύμφωνα με τις εικόνες του Copernicus, που ενεργοποιήθηκε μετά από αίτημα της Ελλάδας, το μεγαλύτερο μέρος των Νομών Τρικάλων και Καρδίτσας έχει κατακλυστεί από τα νερά χειμάρρων και παραποτάμων του Πηνειού.

Στην Ανατολική Θεσσαλία, η έκταση του προβλήματος αρχίζει από την πόλη της Λάρισας και καταλήγει νοτίως στη Λίμνη Κάρλα.

Για να δώσουμε μία τάξη μεγέθους, είναι σαν να καλύφθηκε με νερό και λάσπη ολόκληρη η Κεφαλλονιά.

Λέκκας: Ήταν «φαινόμενο χιλιετίας»
Για ακραίο φυσικό φαινόμενο χιλιετίας έκανε λόγο ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ σχετικά με την κακοκαιρία Daniel.

«Έπειτα από αυτό το ακραίο φυσικό φαινόμενο που ήταν φαινόμενο χιλιετίας και με το δεδομένο ότι μέσα σε τέσσερα χρόνια εκδηλώθηκαν δύο φαινόμενα χιλιετίας, είχαμε και τον “Ιανό” πριν από τρία χρόνια υπάρχει γενική εν πάση περιπτώσει σκέψη και προβληματισμός για το πώς θα μπορέσουμε να δομήσουμε την επόμενη μέρα», υπογράμμισε ο καθηγητής.

«Βεβαίως, προέχει αυτό που γίνεται σήμερα, η διάσωση των πολιτών, η ανακούφιση από την ταλαιπωρία και η ταχεία επάνοδος στην κανονικότητα, αλλά υπάρχουν διάφορα θέματα», πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε, «είναι τα θέματα της τροφοδοσίας και της υποστήριξης αυτού του πληθυσμού άμεσα, πράγμα το οποίο έχει δρομολογηθεί. Είναι τα θέματα της ενημέρωσης και της πληροφόρησης, είναι τα θέματα της κοινωνικής συνδρομής, είναι τα θέματα της προσωρινής ή ημιμόνιμης κατοικίας. Είναι όλα αυτά που θα βελτιώσουν τις συνθήκες των συμπολιτών μου γιατί κατάγομαι από την Καρδίτσα και αυτά έχουν δρομολογηθεί. Από εκεί και πέρα όμως μπαίνουν θέματα υποδομών, μπαίνουν θέματα επαναφοράς και ανάπτυξης περιοχής σε διάφορα επίπεδα».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X