Kathimerini.com.cy
Η ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας βρίσκεται σε σταθερή πτωτική τροχιά από το δεύτερο τρίμηνο του 2022, περίοδος που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Το ανησυχητικό είναι ότι αυτό συμβαίνει σε περίοδο υπερθέρμανσης της οικονομίας λόγω των ψηλών τιμών που καταγράφονται στον πληθωρισμό όλο αυτό το διάστημα. Το μεγάλο πρόβλημα όμως έχει να κάνει με το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο, που είναι ο δείκτης μέτρησης της ανταγωνιστικότητας μιας οικονομίας. Με βάση τα στοιχεία, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 παρατηρούμε ότι οι εισαγωγές «τρέχουν» με διπλάσιο ρυθμό από τις εξαγωγές και πλέον το έλλειμμα έχει ξεπεράσει τα 4 δισ. ευρώ και βρίσκεται σε διψήφιο ποσοστό ως προς το ΑΕΠ. Το πλήγμα που έχει δεχτεί κατανάλωση θα συνεχίσει να επηρεάζει τις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας, ενώ το έλλειμα για να καλυφθεί θα πρέπει να αυξηθούν οι ξένες επενδύσεις που θα το χρηματοδοτήσουν.
Κρίση ακρίβειας
Ο λόγος που οι κεντρικές τράπεζες θα διατηρήσουν τα επιτόκια ψηλά και ίσως χρειαστεί να τα ανεβάσουν ακόμη περισσότερο έχει να κάνει με τον δομικό πληθωρισμό, τη μέτρηση εκείνη που δεν λαμβάνει υπόψη τα τρόφιμα και την ενέργεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία ο δομικός πληθωρισμός κινείται ψηλότερα στις πλείστες αναπτυγμένες χώρες σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2022 που ο γενικός πληθωρισμός κατέγραψε διψήφιο ρεκόρ. Εξαίρεση, αποτελούν οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, ενώ στην αντίπερα όχθη έχουμε το Η.Β., τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ιαπωνία. Η κατάσταση που επικρατεί συνιστά ένα σκληρό πλήγμα στα νοικοκυριά που βλέπουν την αγοραστική τους δύναμη να μειώνεται.
Απλοποίηση σημαίνει επενδύσεις
Η βιώσιμη χρηματοδότηση αποτελεί προνομιακό πεδίο για τη Ε.Ε., η οποία προωθεί σχετικές ρυθμίσεις από το 2018. Σε αυτό το πλαίσιο οι εταιρίες που εμπλέκονται καλούνται να υιοθετήσουν νέες υποχρεώσεις για αποστολή στοιχείων στις εποπτικές αρχές. Μέσα από αυτή τη διαδικασία οι επόπτες αναμένουν πως θα συλλέξουν χρήσιμες πληροφορίες για να βελτιώσουν την κατάσταση. Εξάλλου όλοι αντιλαμβάνονται ότι το πλαίσιο ESG (περιβάλλον, κοινωνία, διακυβέρνηση) που καλούνται να λειτουργήσουν οι οργανισμοί είναι ιδιαίτερά πολύπλοκο και χρήζει απλούστευσης αλλά και συγκεκριμενοποίησης. Γνωρίζουν μάλιστα ότι η εμπιστοσύνη και άρα το ενδιαφέρον των επενδυτών θα έρθει, όταν υπάρξει καλή κατανόηση του συγκεκριμένου κλάδου.
Επενδυτικές προσδοκίες
Η αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου αποτελεί σήμερα μία από τις πιο ελκυστικές αγορές στον κόσμο. Όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες παλεύουν για μερίδιο αγοράς προσφέροντας συνεχώς νέες προτάσεις στους καταναλωτές. Η νέα άφιξη έρχεται από το Βιετνάμ και αφορά στην εταιρία VinFast που είδε την αξία της μετοχής της στην πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης να εκτοξεύεται και η εταιρία να αποτιμάται ψηλότερα από το άθροισμα των FORD και MG. Αν και με περιορισμένο χρηματιστηριακό όγκο η χθεσινή όπως και άλλες ανάλογες κινήσεις καταδεικνύουν την έντονη άποψη των επενδυτών ότι το μέλλον του κλάδου βρίσκεται σε εταιρίες της Ασίας που θα καταφέρουν να παραγάγουν φτηνά και σε μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Ακόμα ένα κτύπημα
Η Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με ακόμη μια εταιρική κατάρρευση που απειλεί να βυθίσει την οικονομία σε μια δύσκολη για την χώρα εποχή. Τα τελευταία 20 χρόνια της κινεζικής άνθησης οι τιμές των ακινήτων υπερ-τετραπλασιάστηκαν με αποτέλεσμα πολλοί επενδυτές να είναι σήμερα παγιδευμένοι. Τα προβλήματα στην αγορά ξεκίνησαν όταν η κυβέρνηση απαγόρευσε την απόκτηση κατοικίας με μεγάλα ποσοστά δανεισμού σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τις τιμές. Το ηχηρό καμπανάκι αυτή τη φορά ήρθε από την κατασκευαστική Country Garden, η οποία ανακοίνωσε ζημιές δισεκατομμυρίων και πιθανή αθέτηση υποχρεώσεων. Υπενθυμίζουμε ότι το 2021 η αγορά σείστηκε από την κατάρρευση της Evergrande.