Kathimerini.com.cy
Η πολύ-αναμενόμενη κίνηση της Eurobank για απόκτηση του ελέγχου της Ελληνικής Τράπεζας πραγματοποιήθηκε αφού η πρώτη συμφώνησε με την PIMCO να της πουλήσει το σύνολο των μετοχών που κατέχει στην Ελληνική Τράπεζα στην τιμή των 2,35 ανά μετοχή. Με αυτή την τιμή πολύ πιθανόν θα απευθυνθεί και στο σύνολο των μετόχων αφού η τελική έγκριση της συμφωνίας θα επιφέρει την υποχρέωση στην Eurobank να διατυπώσει δημόσια πρόταση για απόκτηση του 100% των μετοχών. Απομένει βέβαια, αν φτάσουμε μέχρι εκεί, να δούμε σε τι ποσοστά αυτή η πρόταση θα γίνει αποδεκτή και κυρίως ποια στάση θα τηρήσουν οι άλλοι μεγάλοι μέτοχοι οι οποίοι προς το παρόν τηρούν σιγή ιχθύος. Για την ουσία του πράγματος η Eurobank προσανατολίζεται να χρησιμοποιήσει την Ελληνική Τράπεζα ως τον βασικό πυρήνα για τη δημιουργία ενός τραπεζικού κόμβου στην Κύπρο που θα εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο.
Συζήτηση να γίνεται
Έχει ξεκινήσει η συζήτηση για τα επιτόκια που έχουν προκαλέσει μεγάλα κέρδη στις τράπεζες και σημαντική επιβάρυνση στους δανειολήπτες κυμαινόμενων επιτοκίων της ΕΚΤ, που είδαν τη δόση τους να αυξάνεται εκθετικά το τελευταίο διάστημα. Σε αυτή τη συζήτηση μπήκαν διάφορες παράμετροι, όπως γίνεται συνήθως, ξεκινώντας από την ανάγκη να συγκρατηθεί η αύξηση των επιτοκίων για τους δανειολήπτες, να προσφερθεί καλύτερη απόδοση στους καταθέτες και τέλος να επιβληθεί κάποια φορολογία σε αυτά τα μη αναμενόμενα κέρδη. Ιδιαίτερα για το τελευταίο υπήρξε έντονη αντίδραση πως αυτό δεν αποτελεί πρακτική στον δυτικό κόσμο και ότι είναι αντίθετο με το οικονομικό μας μοντέλο.
Διεθνής πρακτική
Μιλώντας για πρακτικές στον δυτικό κόσμο δεν θα μπορούσε να μην έρθει στην επιφάνεια η περίπτωση της Γαλλίας. Οι γαλλικές τράπεζες λόγω σχετικών κανονιστικών ρυθμίσεων παρουσιάζουν πολύ αργή βελτίωση στο επιτοκιακό τους περιθώριο. Υπενθυμίζουμε ότι επιτοκιακό περιθώριο είναι η διαφορά μεταξύ των τόκων που εισπράττονται και των τόκων που πληρώνονται. Σύμφωνα με την γαλλική νομοθεσία κάθε συμβατικό δάνειο που παραχωρείται με επιτόκιο που είναι κατά 33% ψηλότερο από το μέσο επιτόκιο για αντίστοιχα δάνεια του προηγούμενου τριμήνου θεωρείται παράνομο δάνειο. Να σημειώσουμε ότι αυτή η ρύθμιση ήταν η αιτία σε κάποια τρίμηνα οι τράπεζες της Γαλλίας να καταγράψουν αρνητικό περιθώριο κέρδους λόγω του ότι άμεσα πρόσφεραν την αύξηση στους καταθέτες χωρίς να μπορούν να πράξουν το ίδιο και για τους δανειολήπτες.
Σημαντική διεύρυνση
Γίνεται συχνά λόγος για αλλαγές στον γεωπολιτικό χάρτη συνέπεια της έντασης μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας και της απομόνωσης της Ρωσίας μετά την εισβολή που επιχειρεί στην Ουκρανία. Το τέλος της παγκοσμιοποίησης, όπως το αποκαλούν μερικοί, φέρνει τις αναδυόμενες χώρες πιο κοντά μέσω της διεύρυνσης που επιχειρούν στον οικονομικό τους συνασπισμό, γνωστό ως BRICS. Σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις του πρόεδρου των BRICS, στον συνασπισμό θα κληθούν να συμμετέχουν οι Αργεντινή, Αίγυπτος, Αιθιοπία, Ιράν, Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αξιοσημείωτο επίσης και το γεγονός ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στη σύνοδο που φιλοξενεί η Νότιος Αφρική λόγω του εντάλματος σύλληψης που έχει εκδοθεί εναντίον του.
Αποφασιστικές κινήσεις
Το νέο επιτελείο της τουρκικής οικονομίας είναι αποφασισμένο να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών εφαρμόζοντας πρακτικές ορθολογισμού στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού, κάτι που δεν συνέβαινε στην προηγούμενη θητεία του προέδρου Ερντογάν. Την Πέμπτη η κεντρική τράπεζα της χώρας ξεπερνώντας κάθε προσδοκία ανέβασε τα επιτόκια κατά 750 μονάδες βάσης διαμορφώνοντας το βασικό στο 25%. Η αντίδραση των αγορών ήταν άμεσα θετική προκαλώντας άνοδο στην τουρκική λίρα έναντι των βασικών νομισμάτων. Η μη συμβατική κίνηση για τα δεδομένα της Τουρκίας κρίθηκε ως αναγκαία λόγω της εκτίμησης ότι στο τέλος του έτους ο πληθωρισμός θα κυμανθεί στο 58%.