ΔΗΚΤΗΣ
Η κατατεθειμένη ρευστότητα πέραν των 9 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ σε συνδυασμό με την ουσιαστική εξάλειψη του προβλήματος των ΜΕΧ στον ισολογισμό της Τράπεζας Κύπρου έφερε κέρδη 220 εκ. για τους πρώτους έξι μήνες λειτουργίας της τράπεζας. Η τράπεζα λόγω του επιχειρηματικού της μοντέλου (καταθέσεις ιδιωτών, κυμαινόμενα δάνεια) είναι τοποθετημένη για να έχει μέγιστη ωφέλεια από τη συνεχή άνοδο των επιτοκίων, ενώ την ίδια στιγμή δεν υποχρεούται με προβλέψεις λόγω ΜΕΧ να «καίει» τα κέρδη της. Ενώ όλα τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν είναι πλήρως κατανοητά, αυτό που ξενίζει είναι πώς γίνεται σε καθεστώς αυξημένων επιτοκίων να παραμένει η παραγωγή δανείων στα ίδια επίπεδα με την περσυνή χρονιά. Προφανώς εδώ υπάρχει ένα θέμα χρονισμού και η πανευρωπαϊκή τάση για μείωση της ζήτησης δάνειων θα εμφανιστεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Ανησυχητική εξέλιξη
Ο δομικός πληθωρισμός που αφορά στη μέτρηση χωρίς την συμπερίληψη των τροφίμων και της ενέργειας παραμένει το μεγάλο αγκάθι στη μάχη κατά της ακρίβειας αφού μειώνεται μεν, αλλά με αργούς ρυθμού. Σε αρκετές δυτικές οικονομίες, μάλιστα, καταγράφεται ψηλότερος από το ρεκόρ Οκτωβρίου 2022 όταν είχαμε τις διψήφιες μετρήσεις. Η συγκεκριμένη εξέλιξη προκαλεί ανησυχία καθώς προκύπτει ο φόβος ότι το πρόβλημα έχει «φωλιάσει» στο σώμα της οικονομίας καθιστώντας την αντιμετώπιση με μια ιδιαίτερα πολύπλοκη διαδικασία. Προς το παρόν επιλέγεται συνέχιση της αυστηρής νομισματικής πολιτικής ενώ η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον αφού ο χρόνος θα δείξει αν θα απαιτηθούν επιπλέον μέτρα.
Επενδυτική βαθμίδα
Η επαναφορά της επενδυτικής βαθμίδας στην ελληνική οικονομία αποτελεί κρίσιμο παράγοντα επιτυχίας στις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης. Η επενδυτική βαθμίδα θα καταστήσει την ελληνική οικονομία πιο ανθεκτική στις κρίσεις και θα αποτελέσει την καλύτερη επιβράβευση για την χώρα μετά από χρόνια δημοσιονομικής προσαρμογής, μεταρρυθμίσεων και αναμόρφωσης του τραπεζικού τομέα. Τέλος, η επενδυτική βαθμίδα θα επιτρέψει σε μια νέα κατηγορία επενδυτών να τοποθετηθούν στην ελληνική οικονομία προκαλώντας ένα θετικό πρόσημο στους πλείστους τομείς της χώρας. Το προσεχές φθινόπωρο αναμένεται με ενδιαφέρον, αφού μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας από τον γερμανικό οίκο Scope, δημιουργείται η προσδοκία ότι αντίστοιχες κινήσεις θα ακολουθήσουν και από τους τρεις μεγάλους (Fitch, S&P, Moody’s).
Υπόγειος πόλεμος
Ο υπόγειος πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας καλά κρατεί. Σύμφωνα με τελευταία απόφαση των αμερικανικών αρχών θα ασκείται έλεγχος σε επενδύσεις που αμερικανικά συμφέροντα προτίθενται να πραγματοποιήσουν στην Κίνα. Οι απαγορεύσεις θα ισχύουν για επενδύσεις στον τεχνολογικό τομέα της κινεζικής οικονομίας με έμφαση στην τεχνητή νοημοσύνη. Σε μια προσπάθεια υποβάθμισης της είδησης, η αμερικανική πλευρά δηλώνει πως οι απαγορεύσεις θα είναι στοχευμένες. Αυτό όμως δεν απέτρεψε την κινεζική πλευρά να δηλώσει απογοητευμένη από την εξέλιξη η οποία προσθέτει ακόμη ένα λιθαράκι στις πολύ τεταμένες σχέσεις των δύο πλευρών.
Ο δράκος γονάτισε
Η καθίζηση των εξαγωγών καθηλώνει την για χρόνια ραγδαία αναπτυσσόμενη κινεζική οικονομία και την οδηγεί σε κατάσταση αποπληθωρισμού. Η επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας μετά τα μέτρα κατά της covid19 δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να ανατρέψει τα δεδομένα θα επικεντρωθεί στην εσωτερική αγορά και στη δύναμη της κατανάλωσης, με την ελπίδα να επαναφέρει τις τιμές στα προηγούμενα επίπεδα. Προς αυτή την κατεύθυνση ετοιμάζονται κυβερνητικά σχέδια επιδότησης για αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων και προγράμματα απόκτησης κοινωνικής κατοικίας.
Καταθλιπτική εικόνα
Το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας εύκολα μπορεί να αναδειχθεί από τον αριθμό των εταιρειών που επιλέγουν να εισαχθούν σε κάποιο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας η εικόνα είναι καταθλιπτική καθώς παραπέμπει στις εποχές που η κρίση του 2008 είχε προκαλέσει παράλυση στην οικονομική δραστηριότητα. Η ανάλυση των στοιχείων αποδεικνύει ότι η Ευρώπη έχει χάσει κατά κράτος από τις ΗΠΑ, εκεί δηλαδή που οι εταιρείες επιλέγουν να συναντήσουν επενδυτές που είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν το ρίσκο που συνοδεύει τις καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες.