ΔΗΚΤΗΣ
Τα μέτρα ανακούφισης κατά της ακρίβειας είτε θα είναι στοχευμένα, είτε θα είναι οριζόντια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ επιμένουν στη στόχευση των μέτρων. Η στόχευση δεν υπονομεύει τον πληθωρισμό και προσφέρει μέγιστη ανακούφιση στους ευάλωτους. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα που περιλαμβάνουν και τα δύο σύμφωνα με τον πρόεδρο της δημοκρατίας. Δηλαδή όλοι θα πάρουν από κάτι και στο τέλος τίποτα. Οι επικεφαλίδες θα γράψουν πως το νέο πακέτο μέτρων θα έχει για όλους κάτι και άρα η κριτική θα είναι περιορισμένη. Κάποια κόμματα θα ζητήσουν και άλλα για τους ευάλωτους, όμως η κυβέρνηση θα υπενθυμίσει πως με την οικονομία δεν παίζουμε γιατί είδαμε τι πάθαμε στο παρελθόν. Και άρα όλοι θα μείνουν ευχαριστημένοι χωρίς στην ουσία κανένας να είναι παραγοντικά ευχαριστημένος. Και κάπως έτσι θα ικανοποιήσουμε άλλη μια προεκλογική περίοδο, πετώντας στον κάλαθο την ευκαιρία να προσφέρουμε σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη.
Χαμηλές προσδοκίες για τα επιτόκια
Οι προσδοκίες για μεγάλες μειώσεις στα επιτόκια μειώνονται. Πλέον η ΕΚΤ κάνει λόγο για την ανάγκη να προσεχθεί αγορά εργασίας σε δύο επίπεδα. Στο πρώτο επίπεδο είναι η αύξηση των μισθών, που ίσως προκαλέσει προβλήματα. Από την άλλη η παραγωγικότητα, που μένει καθηλωμένη εφόσον δεν βελτιωθεί ενέχει τον κίνδυνο να προκαλέσει αυξήσεις των τιμών λόγω συρρίκνωσης των περιθωρίων κέρδους από πλευράς των επιχειρήσεων. Σε γενικές γραμμές η αποσύνδεση μισθών και παραγωγικότητας θέτει σε κίνδυνο την πορεία σύγκλισης του πληθωρισμού στον στόχο του 2%, που θα επιτρέψει την αποκλιμάκωση των επιτοκίων εντός του 2024. Οι εκτιμήσεις πως με βάση τα σημερινά δεδομένα ο στόχος θα επιτευχθεί το 2025 προκαλεί απογοήτευση και χαμήλωμα των προσδοκιών – τουλάχιστον για φέτος.
Οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι είναι πραγματικοί
Η κλιματική κρίση για να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά χρειάζεται να ληφθούν άμεσα μέτρα. Αλλιώς το κόστος της αδράνειας θα είναι τόσο αυξημένο που ενδέχεται να ακυρώσει κάθε προσπάθεια που θα προγραμματιστεί για αργότερα. Για καλύτερη αντίληψη των πραγματικοτήτων, σημειώνουμε την δήλωση αξιωματούχου της ΕΚΤ ότι από ένα σύνολο 4,7 τρισ. ευρώ σε δανεισμό υπολογίστηκε ότι το 75% είναι εκτεθειμένο στους κλιματικούς κινδύνους. Δηλαδή εξαρτάται η αποπληρωμή τους από οικοσυστήματα που σήμερα βρίσκονται υπό απειλή. Πιθανή αποσταθεροποίηση αυτών των συστημάτων θα θέσει τις τράπεζες που παραχώρησαν αυτά τα δάνεια σε αυξημένο πιστωτικό κίνδυνο, που εντέλει θα προκαλέσει συστημικό πρόβλημα.
Η τεχνολογία κρίσιμος τραπεζικός παράγοντας
Η τεχνολογία των τραπεζών θεωρείται πεπερασμένη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα αρκετές τράπεζες να αποταθούν σε συστήματα τρίτων παρόχων προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του σήμερα. Με αυτόν τον τρόπο διαπιστώνεται αύξηση των κινδύνων για την κυβερνοασφάλεια, θέτοντας τις τράπεζες σε αυξημένη εγρήγορση. Αντίστοιχα και οι επόπτες προβαίνουν στις δικές τους ενέργειες για να προλάβουν τα χειρότερα, έχοντας θέσει τη συγκεκριμένη κατηγορία κινδύνων σε αυξημένη παρακολούθηση. Εκτός από τα ζητήματα ασφαλείας, τους επόπτες απασχολούν και θέματα εμπορικά, επιλέγοντας να τονίσουν ότι η τεχνολογία δεν είναι απαραίτητα τρόπος για εξοικονομήσεις αλλά θα πρέπει να προσεχθεί και η εμπειρία πελάτη που μάλλον προς το παρόν αφέθηκε σε δεύτερη μοίρα.
Ηπιότερη στάση αναζητά μιμητές
Η αύξηση των χρηματιστηριακών δεικτών είναι εντυπωσιακή. Η αφορμή δόθηκε από την αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) η οποία σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις εγκαινιάζει μια πιο ήπια πολιτική κατά του πληθωρισμού. Δηλαδή, αφού προηγουμένως αύξησε τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό λόγω βελτιωμένης αναπτυξιακής δυναμικής δεν έδειξε σημάδια αλλαγής στάσης στο θέμα της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων. Με άλλα λόγια η Fed εμφανίζεται έτοιμη να «ζήσει» με ψηλότερο πληθωρισμό από ό,τι αρχικά αναμενόταν. Το θέμα βεβαίως παραμένει κατά πόσο η νέα αυτή διάθεση θα καταφέρει να ταξιδέψει την άλλη άκρη του Ατλαντικού και να «φωλιάσει» στην Φρανκφούρτη. Προς το παρόν τα δεδομένα για την ΕΚΤ παραμένουν αναλλοίωτα.