ΔΗΚΤΗΣ
Στις 6 Ιουνίου ξεκινά η ψηφοφορία για τις ευρωεκλογές (η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 9 Ιουνίου). Στις 6 Ιουνίου συνεδριάζει και η νομισματική επιτροπή της ΕΚΤ για να αποφασίσει για το ύψος των επιτοκίων. Η πολυαναμενόμενη έναρξη του κύκλου αποκλιμάκωσης των επιτοκίων θα γίνει γεγονός. Η ΕΚΤ επέλεξε να προαναγγείλει την εξέλιξη, θέλοντας να «ζυγίσει» τις αντιδράσεις των αγορών. Περισσότερο όμως θέλει να στείλει και ένα μήνυμα στο εκλογικό σώμα. Το μήνυμα ότι ξεκινά το τέλος της ακρίβειας. Της ακρίβειας που σαρώνει το οικογενειακό εισόδημα, τον εκλογικό λογαριασμό της οποίας θα πληρώσουν τα κόμματα εξουσίας και η Κεντροδεξιά. Εκλογικά κέρδη αναμένεται πως θα έχουν τα ακροδεξιά κόμματα που καπηλεύονται την περίσταση για να «κλέψουν» αυτές τις εκλογές. Η κίνηση της ΕΚΤ χωρίς να μπορεί να ερμηνευτεί, σίγουρα στοχεύει στις πιο μετριοπαθείς φωνές.
Απλά hopeless
Η Κύπρος φαντάζει καταδικασμένη να αποτύχει στο θέμα της ενέργειας. Αφού για χρόνια παρέμενε προσκολλημένη στην επιλογή του μαζούτ για την παραγωγή ηλεκτρισμού –ούτε την τραγωδία στο Μαρί δεν «εκμεταλλευτήκαμε» για να «κτίσουμε» μια υπερσύγχρονη μονάδα στην θέση αυτής που καταστράφηκε με σύγχρονες προδιαγραφές και λύσεις για το αύριο. Η ακρίβεια που φωλιάζει σε όλες τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες του νησιού λόγω ηλεκτρισμού, κρατά την Κύπρο αγκυλωμένη σε ένα οικονομικό μοντέλο χωρίς βάσεις. Η όποια προσπάθεια εκσυγχρονισμού πέφτει στο κενό. Αρχικά είχαμε τα φωτοβολταϊκά πάρκα που τα τιμολογούμε σε τιμές μαζούτ, μετά το φυσικό αέριο και ο τερματικός σταθμός που είναι το γεφύρι της Άρτας, και τέλος η υποθαλάσσια διασύνδεση που θα μας ανεβάσει, σύμφωνα με κάποιες μελέτες, περαιτέρω το κόστος.
Πώς αλλάζουν οι καιροί
Ο Ιούνιος είναι μήνας αποφάσεων. Σημαντική θεωρείται και η απόφαση που θα λάβει ο ενιαίος εποπτικός μηχανισμός για το αίτημα των ελληνικών τραπεζών 10 χρόνια μετά τη σύστασή του, να αιτηθούν τη διανομή μερίσματος στους μετόχους τους. Η χρεοκοπία του ελληνικού κράτους είχε ως αποτέλεσμα την απαγόρευση πληρωμής μερισμάτων από μέρους των τραπεζών. Τα χρόνια πέρασαν και η Ελλάδα είναι σήμερα μια δυναμική οικονομία. Οι ελληνικές τράπεζες αποτελούν αυτή την περίοδο επενδυτικές επιλογές για τις πλείστες αμερικανικές τράπεζες, έχοντας διανύσει αρκετό δρόμο στη διόρθωση των ισολογισμών τους.
Αναγκαία μεταρρυθμιστική πρόταση
Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη. Σε αυτό καταλήγουν οι τεχνοκράτες στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα που βλέπουν τα αδιέξοδα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Κρίσιμος παράγοντας επιτυχίας είναι οι επενδύσεις τις οποίες η Ευρώπη αδυνατεί να προσελκύσει με τη σημερινή της μορφή. Από την ευρωπαϊκή αρχή κεφαλαιαγορών δημοσιεύεται πρόταση μεταρρύθμισης των αγορών, με στόχο να καταστούν πιο αποτελεσματικές. Η πρόταση αφορά σε τρεις πυλώνες και προνοεί (α) την προσέλκυση των πολιτών για μεταφορά μέρους των αποταμιεύσεών τους σε επενδύσεις, (β) περισσότερες επενδυτικές επιλογές μέσω της δημοσιοποίησης περισσότερων εταιρειών, (γ) τον εκσυγχρονισμό των εποπτικών διαδικασιών για μεγαλύτερη προσήλωση στις σύγχρονες ανάγκες.
Τα κέρδη δεν φέρνουν πάντα την ευτυχία
Ο ισολογισμός της Ελληνικής Τράπεζας είναι καλά «τοποθετημένος» για να πετυχαίνει μέγιστη αξιοποίηση της συγκυρίας των ψηλών επιτοκίων βάσης. Το πρώτο τρίμηνο του 2024 η τράπεζα συνέχισε από εκεί που έμεινε στο τέλος του 2023, πετυχαίνοντας την περαιτέρω αύξηση της αξίας των μετόχων της. Αν και θετική εξέλιξη, η κατάσταση προκαλεί προβληματισμό σε σχέση με την εν εξελίξει διαδικασία εξαγοράς της τράπεζας από την Eurobank σε μια κλειδωμένη προηγούμενη τιμή. Με δεδομένη την αντίδραση κάποιων εκ των μεγαλομετόχων όσον αφορά στην πρόταση εξαγοράς, η παρέλευση του χρόνου μάλλον μπερδεύει αντί να απλοποιεί τα πράγματα. Σημειώνουμε πως σε περίπτωση που η προσφερόμενη τιμή χρειαστεί να αναπροσαρμοστεί για να αποτυπώσει τις νέες πραγματικότητες, αυτή θα ισχύσει και για το ευρύ κοινό.