
Kathimerini.com.cy
Η πανεπιστημιακή εκπαίδευση δεν αποτελεί τη μοναδική οδό προς την επιτυχία στις μέρες μας, και οι επιλογές σπουδών πρέπει να γίνονται προσεκτικά στη βάση μελέτης των δεδομένων στην αγορά αναφέρει ο Xαράλαμπος Παπαγιάννης, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού, δίνοντας τη δική του εκτίμηση για ένα θέμα που απασχολεί συχνά-πυκνά γονείς και μαθητές: τα επαγγέλματα με τις περισσότερες προοπτικές.
Μιλώντας στην ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ επισ΄μανε τις προκλήσεις στην αναζήτηση επαγγελματικής πορείας αλλά και τη σημασία μιας στρατηγικής προσέγγισης στις σπουδές.
Πανεπιστήμιο ή τεχνικά επαγγέλματα;
Σύμφωνα με τον κ. Παπαγιάννη, η κοινωνία συχνά προβάλλει την πανεπιστημιακή εκπαίδευση ως τη μόνη αξιόλογη επιλογή, αφήνοντας στην «άκρη» τα τεχνικά επαγγέλματα. «Βλέπουμε νέους να ολοκληρώνουν πανεπιστήμια και πολυτεχνεία, αλλά στο τέλος να εργάζονται με τον βασικό μισθό. Την ίδια στιγμή, απόφοιτοι διετών προγραμμάτων, όπως τα ΜΙΕΕΚ ή επαγγέλματα όπως οι ηλεκτρολόγοι και οι συγκολλητές, είναι πολύ πιο περιζήτητοι».
Σημείωσε ότι «το πρόβλημα αυτό συνδέεται με την κουλτούρα μας, η οποία συχνά δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι ένα πανεπιστημιακό πτυχίο οδηγεί απευθείας σε υψηλά αμειβόμενες θέσεις... Νομίζουμε ότι με το που πάρουμε το πτυχίο μας, θα γίνουμε διευθυντές ή θα βρούμε δουλειά με 3.000 ευρώ μισθό» είπε. «Πρέπει να ξεκινήσεις από χαμηλά για να φτάσεις ψηλά. Η σκληρή δουλειά είναι απαραίτητη», συνέχισε.
Χρήσιμα εργαλεία
Ο κ. Παπαγιάννης υπογράμμισε τη σημασία των τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού, τα οποία όμως δεν είναι -κατά την έκφρασή του - «ευαγγέλιο»: «Τα τεστ αυτά βοηθούν στον εντοπισμό των ενδιαφερόντων του παιδιού και τη σύνδεσή τους με ακαδημαϊκά τμήματα και επαγγελματικές κατευθύνσεις».
Σύμφωνα με τον κ. Παπαγιάννη, οι μαθητές και οι οικογένειές τους θα πρέπει να βασίζουν τις επιλογές τους σε δεδομένα, όπως οι προοπτικές απασχόλησης και τα ποσοστά εγκατάλειψης σπουδών (drop-out rates).
Τα επαγγέλματα του μέλλοντος
Οι τομείς που θα έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση τα επόμενα 10-15 χρόνια, σύμφωνα με τον κ. Παπαγιάννη, περιλαμβάνουν:
• Ιατρική και παραϊατρικά επαγγέλματα
• Τεχνολογία και πληροφορική
• Γεωργία
• Ιατρική τεχνολογία και τεχνητή νοημοσύνη (πχ. Biomedical Engineering-AI)
Κόστος & χώρες
Η επιλογή χώρας φοίτησης δεν πρέπει να γίνεται επιπόλαια, καθώς το κόστος διαφέρει σημαντικά. Ο κ. Παπαγιάννης παρέθεσε ενδεικτικά κόστη φοίτησης σε διάφορες χώρες:
• Κύπρος: 48.000 ευρώ για 4 χρόνια (1.000 ευρώ/μήνα)
• Ελλάδα: Περίπου 60.000 ευρώ για 4 χρόνια
• Σουηδία: 3ετή προγράμματα, με συνολικό κόστος περίπου 54.000 ευρώ
Σύμφωνα με τον ίδιο, άλλες χώρες που προσφέρουν καλές επιλογές για σπουδές είναι η Δανία, η Σουηδία, η Ολλανδία και η Ιταλία, όπου υπάρχουν προγράμματα με ισχυρά επαγγελματικά δίκτυα και προοπτικές απασχόλησης.